SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3036. One Double O Two?? –licensed to shot!!

Hur många tekniska grunkor har du där hemma som är nittio år gamla?? --och fortfarande fungerar?? –inte många va?? Använder du den grunkan?? –eller är den för syns skull??

En grunka som är så gammal och som du skulle kunna använda idag är faktiskt en kamera?? –som den här Leica II No 1002?? Den föddes 1926 som en Leica I med ett fast objektiv Elmax 50mm 1:3,5. På den tiden erbjöd många kameraverkstäder en uppgradering till en moder Leica!! Gissa om det var vanligt hos de välbärgade Leica ägarna?? 1002:an uppgraderades någon gång 1933 till denna Leica II:

Leica II No 1002 med samtida Leica Hektor 3,5cm 1:6,3

Det är inte ovanligt att hitta en Leica II från den här tiden på eBay eller tradera för allt mellan 2 till 5 laxar!! Rätt stor skillnad mot 70 laxar för en M10:a?? Hittar du en gammal Leica II på nätet så rekommenderar jag att du skickar den till Jonas på Analoga Kameror Stockholm för service. Det kostar lite över en lax?? Ett objektiv från den här tiden: t ex en Elmar 3,5cm 1:3,5 kostar ungefär lika mycket som kameran??

Nu invänder säkert många att det troligen är kass kvalitet på en sådan utrustning. Tror du så?? –varför fungerar den då över huvud taget efter 90 år?? Seniorplåtis är faktiskt förvånad över resultaten?? –om man sätter en negativ färgfilm i kameran??

Leica II + Leica Elmar  f = 3,5cm 1:3,5 med Kodak Ektar ISO 100

Det är lite jobb med att skanna in negativen. Dessutom är det mycket jobb att justera färgen i LR 6 och PS 5.

Leica II + Leica Elmar  f = 3,5cm 1:3,5 med Kodak Ektar ISO 100

De gamla Leica kamerorna före 1955 är små och smidiga?? –men de är förvånande gedigna och väger mer än man tror?? Det är ju ingen plast i dessa gamla godingar. Ja, fast klädseln är ofta bitumen?? En bottensats i den fraktionerade destillationen av fossil olja??

Inlagt 2019-10-28 07:39 | Läst 3509 ggr. | Permalink

"Funkar bra den där! Å snygg e den också! Å inga nyheter e bra nyheter för att inte höja temperaturen på jorden! :) /B"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Håller med, det är imponerande! Fungerar bra ser det ut som! Bitumen är väl bindemedlet i asfalt också..
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2019-10-28 10:13
Hej,
Det är lite mer tidskrävande att använda en dylik kamera. Men har man varit med på femtiotalet så är det inte så farligt. Man slipper ju mörkrummet som väl är.

Bitumen användes flitigt idag också. Man använder ju allt från oljan.

Ha det väl
Bob
Funkar bra den där! Å snygg e den också!
Å inga nyheter e bra nyheter för att inte höja temperaturen på jorden! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2019-10-28 16:16
Hej,
Den funkar verkligen helt ok.
Tyvärr går väl tempen upp.
Klapp
Bob