SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3052. Kulturskyddat?? –kan man komma omkring det??

I stort sett hela Gamla stan är väl kulturskyddad idag?? –till och med affärernas gamla skyltar?? –dess ”fönster” mot yttervärlden så att säga?? Kan man kringgå detta till modern reklam??

Vår Corre på landets baksida, Mia, bor ju i denna lilla ”by” och är uppmärksam när det dyker upp något nytt??

Detta är ju något av ett ”problem” för butiksägare?? –som har en helt annan verksamhet än den tidigare ägaren?? Detta blir ju uppenbart när man ser hur en köttaffär flyttar in i en tidigare klädesaffär:

Förnyad inriktning i Gamla stan anno 2019-11-02

Inlagt 2019-11-13 07:44 | Läst 2809 ggr. | Permalink

"Kreativt utnyttjande av befintlig skylt! https://bygglov.stockholm/globalassets/bygglov/dokument/vagledning-for-skyltar.pdf Bygglov krävs när man sätter upp skyltar. (Överallt, i alla kommuner.) Bygglovsreglerna är väldigt generösa och ganska lätta att förstå. Den största stötestenen för en skyltuppsättare är att vara överens med fastighetsägarna. Med adress till Peter Hennig, detta är inget bra exempel på myndighetsförmynderi. Trevlig blogg förövrigt. Läses frekvent. Mvh"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja det blir ju rent befängt. Bra exempel på hur bestämmelser och verklighet kolliderar ohjälpligt. Man kan alltså inte beordra kvar en verksamhet som inte bär sig. Ett myndighetsexempel på den i dag så berömda verklighetsresistensen... :-)
Faktiskt riktigt roligt, även om säkert Guirons Enka roterar....

Tänker på den gamla cykelverkstadsklassikern som man knappast vågar ens citera idag:

"HIT LER man sin cykel för reparation och renGÖRING". Kanske gångbart i vissa kretsar på 30-talet...
Svar från Bob Bovin 2019-11-13 15:11
Hej Per,
Vi letar ständigt användbara skyltar för roliga gatubilder. Men den cykelverkstäder hade man inte vågat skämta med.
Ha det väl
Bob
Kreativt utnyttjande av befintlig skylt!
https://bygglov.stockholm/globalassets/bygglov/dokument/vagledning-for-skyltar.pdf
Bygglov krävs när man sätter upp skyltar. (Överallt, i alla kommuner.) Bygglovsreglerna är väldigt generösa och ganska lätta att förstå. Den största stötestenen för en skyltuppsättare är att vara överens med fastighetsägarna.
Med adress till Peter Hennig, detta är inget bra exempel på myndighetsförmynderi.
Trevlig blogg förövrigt. Läses frekvent.
Mvh
syntax 2019-11-13 11:01
Nå... det är en bedömningsfråga. Som gammal antikvarie vid Stockholms stadsmuseum tror jag mig vara rimligen behörig att göra sådana bedömningar - och utan större risk även sjösätta dem.

Den här byggnaden har högsta kulturhistoriska värdeklassningen, men man skall inte stifta antikvariska regler som för mycket kolliderar med en ny ekonomisk verklighet. Då får man rent löjliga effekter - som här där saken lätt dribblas bort av en inte permanent textning - och tanken med skyltbevarandet helt går om intet på ett i det närmaste skrattretande sätt. Man borde som sagt inte syssla med verklighetsresistens, utan låta kulturklassningen stanna vid själva byggnaden (det är på ett uppenbart sätt så att den nuvarande verksamheten inte kan få bygglov för ny skylt på grund av kulturklassningen).
En annan grundregel för myndighetsutövande juridik är att man inte skall stifta lagar och förordningar som man inte har makt och myndighet att tillse att dom efterlevs. Detta är man väldigt obekymrad om i dagens förvaltning. Man tror att man kan sitta och bestämma med penndrag hit, och penndrag dit... :-)
Svar från Bob Bovin 2019-11-13 15:09
Hej Gunnar,
Tack för uppmuntran. Jag är glad att jag har så aktiv Corre i Gamla stan.
Ha det väl
Bob
Var ju en kreativ butiksägare.
Svar från Bob Bovin 2019-11-13 15:12
Hej
I gamla stan måste man nog vara kreativ om man skall synas.
Ha det väl
Bob
HeJ Resta gård, har säkert inte någon önskan att få någon egen skylt, eftersom den lilla köttbutiken enbart finns i gamla stan säsongsbetonat., och därför skojat till det lite. Jag har tidigare handlat där .Fina råvaror.
Corren, Gamla stans egen GW är uppmärksam som vanligt.
/ Bengt H.
..
syntax 2019-11-13 13:41
Sedär! myndigheterna kanske är oskyldiga denna gång - och jag har staplat ord alldeles i onödan... :-D
Svar från Bob Bovin 2019-11-13 15:25
Hej Bengt
Jag tror att Corren nog hellre vill bli jämfört med sagansTure Sventon.
Ha en fin dag
Bob