SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3125. Rykande ny kamera för gatufoto?? –vi får ”hands on” på Sigma fp??

Den minsta digitala kameran med ”full format” på marknaden?? –med nästan alla förutsättningar att bli en kamera för fotoflanören?? –är det sant?? –eller saknar den något??

Seniorplåtis har gjort en snabb utvärdering?? Det är sant att den är liten?? –den kan hanteras med en medelstor hand för gatufoto:

Seniorplåtis håller Sigma fp i favoritgreppet för plåtning

Den är förhållandevis lätt, 422 gram, utan objektiv och med ett litet fast vidvinkelobjektiv så skulle den gå att bära på en hel dag?? Men något sådant objektiv, med L-fattning och autofokus, finns inte idag. Det kommer troligen någon gång?? Finns det då något som saknas??  --kolla här.

Det flesta skulle nog vilja se en inbyggd sökare och inte bara skärmen på baksidan?? Den går dessutom inte att vinkla, vilket många vill ha, dock inte seniorplåtis. Sökare kommer troligen som löst tillbehör. De finns bara elektronisk slutare, med sina nackdelar. Fokus bestäms med kontrast, inte med fas, vilket ju är en nackdel vid snabbt följande fokus. Tester på nätet påpekar att kameran bommar fokus ofta vid sportfoto. Fokus för enbildstagning är helt ok för gatufoto, dock inte snabbast i branschen?? Sigma fp saknar dessutom stabilisator av sensorn?? –men har en slags matematisk stabilisering av bildinfo??

Sigma fp är i stort sett en kamera byggd för videografer?? –inte för stillbilds plåtare?? Kameran är därför ganska tjock?? För den har ett effektivt ”kylsystem utan fläktar”, för långa video inspelningar??

Kylsystemet hos Sigma fp gör kameran tjockare än lilla Panasonic GM5

För gatufotografens enkla villkor så skulle man vilja ha en kamera konstruerad utan video?? –vilket skulle göra den klart mindre?? Kanske nästan så liten som Panasonic GM5:

Panasonic GM5 med Olympus 12mm Limited Black jämförd med Sigma lp och en lagom stor Summaron 35mm/3,5 för gatufoto

Om vi vid testtillfället hade haft en adapter för Leica M till Leica L fattning så hade vi haft en perfekt kamera för gatufoto?? –i alla fall om seniorplåtis haft pengar. I ställe fick vi ta en del testbilder i gatumiljö med en ”groteskt stor” zoom, Panasonic Lumix 24-105/4 med L-fattning:

Sigma lp med Panasonic Lumix 24-105/4

Just nu är nästan alla objektiv med L-fattning stora och tunga?? Finns det ingen strävan längre att tillverka små lätta objektiv??

Seniorplåtis tog några bilder ute i gatumiljö, med standard inställningen 1/500 sek, auto-ISO och auto-fokus och auto-bländare??

Gatufoto i Malmö anno 2020-01-22 med Sigma lp med Panasonic Lumix 24-105/4

Slutintrycket är att Sigma lp är en mycket kompetent kamera för gatufoto?? –med de begränsningar som angetts ovan. Seniorplåtis kan fungera väl utan sökare och utan en skärm som går att vinkla. Seniorplåtis skulle med fördel kunna använda den här kameran med adapter för gamla Leica vidvinkelobjektiv!!

P.S. Ett varmt tack till grabbarna på Scandinavian Photo i Malmö för lånet av Sigma fp D.S.

Inlagt 2020-01-27 07:33 | Läst 6184 ggr. | Permalink

"Intressant test, alltid kul att testa något nytt. Fint att SP lånar ute kameror och objektiv en kortare period. Har själv gjort lite testar med mitt eget objektiv vs lånat , man får ut mycket matnyttigt på en 20-30minuter. Funderar på din standardinställning med två obekanta, auto-ISO och auto-bländare hur fungerar det praktiskt, börjar den med bländaren och när den nått ändläge? så tickar den upp/ner ISO? Själv kör jag fix tid och bländare och låter auto-ISO löpa"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Bob. Det ser onekligen väldigt bra ut.
/Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2020-01-27 10:06
Hej,
Den är nog ett bra alternativ för de som plågar som jag gör. Men det saknas mycket för en maxad allroundkamera.
Z7 är att föredra om man har kulorna och har stora nypor.
Ha det väl
Bob
Intressant test, alltid kul att testa något nytt. Fint att SP lånar ute kameror och objektiv en kortare period. Har själv gjort lite testar med mitt eget objektiv vs lånat , man får ut mycket matnyttigt på en 20-30minuter.

Funderar på din standardinställning med två obekanta, auto-ISO och auto-bländare hur fungerar det praktiskt, börjar den med bländaren och när den nått ändläge? så tickar den upp/ner ISO? Själv kör jag fix tid och bländare och låter auto-ISO löpa
Svar från Bob Bovin 2020-01-27 10:30
Hej,
De är hyggliga på SP. Jag har ju haft 2 utställningar där och köpt många kameror.
Eftersom det var ett L-objektiv med zoom så lät jag kameran bestämma det mesta. Men normalt gör jag som du beskriver. Speciellt om det är ett gammalt objektiv.
Med kameran på bilderna, GM5 + 12mm Olympus så kör jag allt auto, utom tiden vid gatufoto. Jag använder inte någon sökare heller.
Jag har inte kollat hur Sigma fp gör med ISO och bländarvalen vid båda auto. Kanske AI kommer in här och gör valet.
Ha det väl
Bob
Tack, Bob, för en bra redovisning! Frågan är dock vad är den där kameran egentligen bra på!
Svar från Bob Bovin 2020-01-27 11:24
Hej,
Jag tror den skulle fungera bra för mitt sätt att plåta gatufoto. Men jag tror att den är huvudsakligen en videokamera.
Priset är ju ungefär som för Sony A7 III och den är nog en mer allmänt bra kamera. Skall man ha mer pixels så får man nog gå till A7R eller Z7.
Ha det väl
Bob
det är tur att det finns dom som klarar sig med lite äldre prylar ;) /Ronny.
Svar från Bob Bovin 2020-01-27 16:51
Hej,
Det finns något visst med gamla grejer, speciellt med objektiven.
Ibland är det bekvämt att sätta en sådan på en digital kamera, just för att se snabbt hur den fungerar.
Men ska det va rätt så skall den sitta på en gammal kamera-kompis med film.
Idag vet jag ännu inte vilken film jag skall föredra. Fortfarande söker jag.
Ha det väl
Bob
Vad vore livet utan tester.. lite insnöat kanske.. man behöver jämförelserna, för perspektivens skull.. Kul!
Hälsn!
Svar från Bob Bovin 2020-01-27 18:54
Hej,
Jo, så är det en insnöad fotoflanör kan inte låta bli att prova något nytt bland allt det gamla tokeriet. ;-)
Det här en ovanligt liten kamera med fullformatssensor som skulle kunna va en bra kamera för fotoflanören. Det finns ganska seriösa tester ute på nätet som är positiva.
Ha det väl
Bob