SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3213. Hoppas att ni har dyrortstillägg?? –ni i centralorten??

Det kanske inte är att undras över?? –att lönerna är så höga i Kungliga orten i landet utom sig?? –man har hört om de som har tre höga löner?? –men det är nog bara fake news??

Å andra sidan så är ju levnadsomkostnaderna höga i en ort där många vill bo?? –å trängas och springa fort i rulltrappor??

”Det hade jag ingen aning om”!! –att färskpotatisen va så dyr på Stadsholmen?? --men man måste ju tro vår Corre Maria som bor där och skickar den här bilden från sin butik?? Tänk?? --hon måste betala 349 kr/kg för sin dagliga färskpotatis!!

Dyr färskpotatis i Gamla stan anno 2020-04-18

Samtidigt i en annan ända av landet utom sig?? –vanligen bortglömd i tron att den tillhör danskarna?? –där kan man köpa färskpotatis från drivhusen för 49 kr/kg?? Om seniorplåtis med assistent Ninni går ned till Mårtenstorget i den lilla akademiska bondbyn här i sydlandet så kan Ninni få köpa lika fin färskpotatis för 20 kr/kg!!

Så man undrar ju till vilket land det är bäst att ”höra” till i dessa tider??

Inlagt 2020-04-24 07:53 | Läst 805 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
På 80 talet ryktades det om att Stockholmarna som jobbade på SJ hade 2000 tusen i tillägg på grund av dyrare omkostnader. ( hur mycket sanning det är vet jag inte ) Men färskpotatisen var väl väldigt dyr även då.
Sten
Svar från Bob Bovin 2020-04-24 12:57
Hej,
Jag vet inte om det fanns dyrortstillägg på SJ. Men lönerna är ju högre i 08 i många yrken.
Riktig färskpotatis från friland kan kost över 1000 kr/kg första dan i Skåne.
Ha det väl
Bob
Det är ju så dyrt för att den är svensk före den egentliga säsongen. Om någon står och påstår att de har svensk färskpotatis för 20 kr/kg så här års kan man utgå ifrån att de ljuger. Gissningsvis är inte den för 49 kr/kg heller svensk. Däremot brukar man kunna köpa importerad färskpotatis från Israel e dyl, men det är inte samma sak.

Om jag tittar på Mathem så tar de ~300 kr/kg för svensk (tydligen odlad i någon tunnelvariant) och 15 kr/kg för dito från Egypten på kampanj. Svensk frilandsodlad brukar auktioneras ut för fantasibelopp, som förvisso nog ofta skänks till välgörande ändamål, för den allra första lilla skörden. Sedan sjunker priset raskt i takt med att tillgången ökar.
Svar från Bob Bovin 2020-04-24 13:02
Hej,
Riktig färskpotatis från Kullabygden kostar över 1000 kr den första dagen.
Det som idag säljes som färskpotatis är odlad i växthus eller i plasttunnel. Det är den som i affär här kostar 49 kr. På vårat torg var priset idag 29 kr.
Ha det väl
Bob
Vi får lugna oss. Lite fånigt tycker jag av butiken med tanke på den stigande arbetslösheten och den sämre ekonomin. Hoppas den och coronaviruset inte lyckas ta sig till någon människa. .
/Bengt H. Hälsa corren.
Svar från Bob Bovin 2020-04-24 15:36
Hej Bengt,
En ä nog lite dum, som köper nu.
Nu vill vi bli av med den där virusen och känna sig fri.
Va rädd om er
Bob
SJ och jag tror stora delar av statsförvaltningen hade kallortstillägg. Morfar åtnjöt sådant i Kiruna. Så hans lilla men säkra kaka ökade nån millimeter. Dyrortstillägg? Jag har hört ordet men inte mer.
Svar från Bob Bovin 2020-04-24 19:43
Hej,
Kallortstillägg hade farfar som rallare hos SJ.
Dyrortstillägg kan möjligen höra till utlandsjobb.
Ha det väl
Bob
Måns H 2020-04-24 23:08
Morfar jobbade sig upp till Kiruna som rallare! Sen blev han elloksförare med kallortstillägg. Och tack för info om dyrort.