SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3216. Summilux 50/1,4 med autofokus på en Sony a7 II

Det här var en bra glugg för sportfoto på 60-talet?? –den har sett många cykeltävlingar?? Bra vid sidan av målet i fotboll?? –och bra för porträtt efter matchen??

Skall man vara strikt traditionell fotoflanerare, som H C-B eller E. Erwitt, ja då är det standard brännvidden som gäller?? Idag föredrar seniorplåtis brännvidden 24mm. Tänk då om den gamla Leica Summilux gluggen från 1963 kunde ha autofokus??

Det kan den, se och häpna, ta en Sony a7 kamera och köp en Techart Pro LM-EA7 adapter, som med Sony kameran flyttar objektivet ut och in i fokusläge?? –automatiskt!!

Autofokus med Sony a7 + Techart Pro + Leica Summilux 50/1.4

Det låter som ett skämt?? –lika fullt funkar det med få undantag?? Fokuseringen blir centrum-vägd?? –och om fokusringen på objektivet sätts på en meter så fokuserar kameran mycket närmare än 1m?? Hur mycket närmare ska vi ta reda på senare?? –men en bild nedan är långt under en meter.

Det här en ”super-glugg” och ingen Leica älskare skulle tvivla på bildkvaliteten rent tekniskt sett?? –och det gäller också i dessa resultat:

Först kollar vi bilder vid bländare 1,4 (överst) och bländare 8 (under):

Bilder utan bildbehandling från RAW + LR6 (minskade dock till 2880 pix)

Med lite justeringar i LR6 så kan bilderna se ut så här;

Summilux 50/1.4 @ 1.4 (överst) och bländare 8 (under)

Även om hastigheten hos fokusmekanismen inte är lika så snabb som för originalobjektiv på Sony?? –så är den tillräckigt snabb för vanlig gatufotografi. Bilden nedan visa de så kallade Lunna pågarna och därtill kommer ytterligare en Lunna påg med Lunna påkar?? Den här bilden är starkt beskuren!!

Lunna påg vid Lunna pågarna anno 2020-04-19

Inlagt 2020-04-27 07:26 | Läst 2062 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det verkar vara den andra versionen av Summiluxen! Fina grejer de där! Aningen litet avundsjuk liksom! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2020-04-27 13:43
Hej Bengt,
Det är riktigt, det är den andra. Den blåser faktiskt iväg mig när den sitter på en a7rII. Det kommer bloggar framöver som jag inte tror det är sant.
Fotografisk film skulle aldrig klarat av det.
Klapp till Rolf
Bob
Ser bra ut Bob! Kul!.Fint objektiv!
Själv har jag ett Sonnar FE 1,8/55 ZA. Inte så tokigt det heller.Skarpt och kontrastrikt.
Men stort för att vara ett normalobjektiv. Men det står jag ut med.
/ Bengt H.
Khalad 2020-04-27 13:24
Hej Bengt, har ett likadant och tycker också det håller hög klass. Det är faktiskt lättare än Bob´s Summilux men sticker ut mer, säkert mkt tack vara AF:n., och den skulle jag inte klara mig utan med min syn :-)
bassa 2020-04-27 13:40
Hej Björn. Då vet du vad jag talar om. Ett fantastiskt objektiv.
Svar från Bob Bovin 2020-04-27 13:59
Hej Bengt H,
Säkert en toppen glugg, som ju har inbyggd autofokus.
Summiluxen har varit i familjen sedan 1963, min son äger den nu. Men som den uppför sig hoppas jag att jag får ha den ett tag till.
Jag har kört den på a7rII:an något också, helt otroligt roligt.
Skall senare fråga dig om en del inställningar på rII.
Sköt om dig
Bob
Ser fint ut det där, både bilderna och kamera-objektivkombinationen! Och ett sånt objektiv fattar jag att man vill ha också på andra kameror än Leica :-) Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2020-04-27 14:06
Hej Björn,
Du har rätt i att Summiluxen är tyngre. Mitt ex väger 314 gram med uv filter. Om jag förstår det rätt så det helt byggt i mässing, med Cr plätering i synligt område.
Jag har ångrat a7II, och fått ned a7rII som verkar mäta ljus bättre med adaptern. Å den har ju en sensor som ger mycket bra resultat.
Ha en skön vecka
Bob
Khalad 2020-04-27 15:39
Jag har ju kört Sony länge. Hade tidigare en A7RII men sen ett par år har jag en A7RIII. Båda mkt kompetenta kameror :-)
Härligt - "det bästa" ur flera världar. Jag ser att du fått till även AF med din manuella Leica-optik men om vi pratar "slowfoto" så är det ju ofta MF jag tänker på.

När jag började leka med mina gamla manuella Pentax SMC på mina Sony-hus så slog det mig nästan direkt att dessa objektiv faktiskt fick ett lyft på min då nya A7R. Focus peaking med gamla manuella tycker jag tagit även dessa objektiv till klart nya höjder.

Borde ju bli ännu bättre med bildstabiliseringen i II:an också. Har man dessutom 60+ MP som i VI:an som en del lyckliga har idag, så får man ju ännu mer detalj med ditt fina objektiv. Jag tyckte t.o.m. att de 36 jag har i min gamla "r" var häftigt.
Svar från Bob Bovin 2020-04-28 15:32
Hej,
Inom gatufoto är det snabba knyck. Allt är över på någon sekund. Så som gammal gubbe gillar jag autofokus.
De gamla objektiven är nästan alltid bra nog för gatufoto.
Ha det väl
Bob