SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3219. Summicon 35:a från 1963 funkar bra med vanlig adapter på Sony a7rII

Man kan ju se en Sony a7rII som en mer ekonomisk variant av kommande Leica M11?? –det vill säga om man är en frånfälling, läs förrädare, till ett troget Leica liv??

Nu tillhör inte seniorplåtis de trogna Leica entusiasterna?? –utan han har nästan använt och ägt samtliga andra kända analoga kameramärken?? De digitala kamerorna är ju så många och byter modell så ofta att det är omöjligt att använda alla??

Så Sony är något helt nytt att hantera och helst skulle denna a7rII kunna vara en brygga för att använda gamla Leica gluggar?? Det finns då det billigaste alternativet?? –att skaffa en adapter för 200 spänn på Amazon?? Det skulle då kunna se ut så här med en klassisk Summicron 35/2 från 1963. Den har varit seniorplåtis trogen sedan dess och alltid varit ”super”?? –den har varit på rundsmörjning två gånger??

Sony a7rII + Leica Summicron 35/2

För seniorplåtis fungerar den här uppsättningen perfekt?? –för  numera finns det hjälp för manuellt fokus, så kallad ”peaking”?? –röda kanter där fokus sitter rätt?? Man skulle ha kunnat ta bort slutarljudet också och då bli det en nära perfekt kamera för gatufoto??

Torghandel på Mårtenstorget i Lund anno 2020-04-24

Inlagt 2020-04-30 07:45 | Läst 4101 ggr. | Permalink

"Hej Bob. Ett riktigt bra objektiv.. Fina kontrastrika färger och bra skärpa. Du skriver:Man skulle ha kunnat ta bort slutarljudet också och då bli det en nära perfekt kamera för gatufoto?? Men visst har kameran elektronisk tyst slutare, om man vill använda det? / Bengt H"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Visst blir det bra med gamla objektiv och visst är det spännande att se att det fungerar, men hade inte allt var bättre och enklare med ett färskt objektiv?

På tal om färskt, jag väntar nog några veckor på färskpotatis, brukar köpa första gången runt 65:-/kg bara för att få några tidiga. Veckan efter brukar de kosta 15:- så de sjunker snabbt i pris och vid midsommar 95 öre. Men jag hoppas att mina egna ska vara klara tidigare, har blast nu på en 10cm så de är på gång iaf
Svar från Bob Bovin 2020-04-30 09:35
Hej,
Det har du säkert rätt i. Det vore mycket enklare med en ny glugg.
De är ju dock ganska dyra och jämfört med den här gluggen, som jag använt sedan 1963, obetydligt bättre optiskt sett.
Snart kan man köpa färskpotatis från skånska friland, till rimligt pris.

Ha det väl
Bob
elgenper 2020-04-30 10:35
Peter, har själv ett sådant (åttalinsigt Summicron 35) plus ett "färskt" Summicron 35 Asph. På ett Leica M-hus är de två precis lika enkla att använda, och säkert också med adapter på något annat; det är avstånd och bländare, that´s it.

Men, men: bilderna från det gamla har så mycket mer karaktär och liv att jag kommer att sälja det nya och behålla det gamla. Men visst, potatisen får gärna vara färsk...
Svar från Bob Bovin 2020-04-30 12:00
Hej Per,
Jag hade en modernare svart 35:a från 1986 tidigare. Men den sålde jag för något år sedan. Min grundregel borde va - sälj aldrig en Leica glugg.

Men den här gamlingen och de semi.antika 35:orna kommer jag behålla och leka med.

Lund doftar just nu hönsskit så man skall hålla sig inne om man inte gillar det.

Ha det väl i Valborg
Bob
Sven Blomquist 2020-04-30 13:37
Prisutveckling a la digitalkameror!
elgenper 2020-04-30 14:07
Läste om hönsskiten i Stadsparken, en anda av Falstaff, Fakir över det hela! Bra Valborg; minns tiden med "natten mellan 30 april och 2 maj" i Lund...
Hej Bob. Ett riktigt bra objektiv.. Fina kontrastrika färger och bra skärpa.

Du skriver:Man skulle ha kunnat ta bort slutarljudet också och då bli det en nära perfekt kamera för gatufoto??
Men visst har kameran elektronisk tyst slutare, om man vill använda det?
/ Bengt H
Svar från Bob Bovin 2020-04-30 11:55
Hej Bengt,
Jo, jag har hittat var jag stänger av ljudet. Jag gillar det ibland. Det är hopplöst massa olika saker att stänga av på den kameran. Jag behöver inte mycket, S och A och auto ISO. Har du lagt upp en personlig användning av alla knappar? En gång i tiden gillade jag att trixa med allt , men inte längre. Nu vill jag ha en bild.

Har varit och kollat på hönsskit som sprids ut i Stadsparken. Det måste varit ett smartskalle som kom på det.

Det blev bra färger med den här gluggen. Förstår att din bror Bo gillar Leica M.

Nu går jag inte ut mer idag. Vi skall ha fläskfilé och rödtjut till lunch.

Var rädd om er
Bob
. Jag använder i stort sätt bara vred och fn knapparna. Det är hopplöst hur mycket skit dom lägger in.
Men många unga gillar nog när det finns mycket inställningar.
Bosse är väldigt nöjd med sin Leica, men jag har alldeles för svårt att se fokusindinställningen i sökaren. Så jag måste ha af,.
Fläskfilé är inte dumt. Ha det bra..
/ Bengt H.
Glädjer mig ju lite extra över att du ändå använder Sonyn ibland, du vet, man måste ha några likar så man får sina egna val bekräftade......Finfina bilder där på sommartorget! Valborgshälsningar till er!/ Björn
Svar från Bob Bovin 2020-04-30 14:30
Hej Björn.
Det är nog inte så stor risk att du blir ensam om Sony. Den är ju mycket vanlig idag. Det är intressant att de blivit så dominerande i fotobranschen, nästan varje kamera har deras sensorer.
Jag är lite överraskad över att denna 42 MP sensor är så färgdjup. Man ser det ofta även i dina och Bengt H’s bilder.

Ha en avkopplande Valborg
Bob