SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3561. Nä, sökare behövs inte?? –alltid??

Vem behöver en sökare?? –det är man ju själv?? En avståndsmätare kan va bra?? –men det är också överflödigt?? Bara du har en kamera med vidvinkelobjektiv?? –så kan du fotoflanera??

Nyckeln till detta påstående ligger i att du kan ställa in din kamera så att du har önskat stort skärpedjup. Då behöver du inte va så noga med inställningen av fokus:

Avståndsmätare kan va bra?? Men sökare behövs inte??

Om du har ett objektiv med vidvinkel FOV?? –låt säga brännvidderna 28mm till 21mm?? --så har du så stor bildvinkel att du kan uppskatta bilden och rikta kameran utan att du tittar i en exakt sökare?? Jag menar alltså att allt du behöver är den här gamla kameran:

Leica II från 1932 och nästan lika gamla Leitz Hektor f=2.8cm 1:6.3

Redan vid full glugg och 1/500 och ISO 1600 film klarar du dig gott ute på stan. Om du har riktigt svår abstinens efter digital kamera så funkar detta objektivet lika bra.

Nu måste du inte vara en Leica nörd?? –utan du kan välja ett annat märke?? –som t ex Canon eller Nikon.

Den här kameran är en riktig snabbis?? –och den har en superbra glugg?? –för en dag som flanör??

Canon VT de luxe (VTDM) med Canon lens 25mm 1:3.5 från mitten av femtiotalet

Å du?? --du behöver  inte ha en stor sökare uppe å kameran?? –utan använd din intuition och gissa bildytan?? För då går kameran ner i rockfickan??Å du kan koncentrera dig på att njuta som flanör och leta efter bilder??

Inlagt 2021-04-07 08:01 | Läst 321 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej du Bob. Här skiljer vi oss allt. Använd sökare om möjligt så kan du komponera bilden vid fotoögonblicket, med vissa justeringar i efterhand, .Använd gärna bländarförval, om du vill bestämma och avgöra olika skärpedjup, när du ser motivet .Använd 35mm eller klassiska 50mm, som de stora mästarna gjorde. två objektiv som är mer rakteknande, och ger ett naturligare utsnitt.
Ha aldrig kameran i fickan. Ha ständigt kameran beredd. en bra bild kan dyka upp snabbt som lika fort försvinna.
Här nämner du att sökaren inte behövs. Samtidigt hör vi ofta hur viktig mätsökaren är på exempelvis Leica med sina ramar,. Fördelen där är att man kan se när någon befinner sig på väg in i bild. Det du, det går inte om man har kameran i fickan;-)
Ha det bra. Bengt H.
syntax 2021-04-07 08:47
Kanske du provocerar lite Bob? Bengt H. har naturligtvis helt rätt.
Svar från Bob Bovin 2021-04-07 08:53
Hej Bengt,
Det vore konstigt om vi var helt lika. Men i grunden har vi samma inställning. Jag använder nog mer vidvinkel och kameran borta från ögat. Jag har också kameran i handen hela tiden, eller nära till hands. Vid transport är kameran i fickan eller ryggsäcken.
Du har rätt i att kameran vid ögat är idealet, men för mig är handen mitt tredje öga. Allt händer så snabbt att jag hinner aldrig få upp kameran till ögat.
Du är så mycket skickligare än jag, så jag bör sträva i din riktning. Men jag har en egen väg dit.
Håll ut
Bob
bassa 2021-04-07 09:24
Hej igen Bob. För mig finns ingen transport i fickan äller ryggsäcken. Kameran hänger alltid på mitt bröst, om jag så ska gå ut med ut med soporna.
Tilläggas ska att du tar bra bilder med ditt sätt. Inget snack om de!. Alla sätt är bra om man trivs med det.
/ Bengt H.
Bob, Du har säkert rätt på Ditt sätt. Men det är individuellt. Jag vill gärna komponera bilden i sökaren och utnyttjar om möjligt hela negativet/sensorn, varför det inte skulle passa mig att sikta från höften med en 21:a och efteråt är tvungen beskära det lilla negativet. Nu gör jag inte så mycket gatufoto heller, och med mitt sätt, så skulle jag säkert missa en del. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2021-04-07 19:40
Hej,
Du har helt rätt. Dina välkomponerade bilder kräver tanke och skicklighet. Inget hastjobb alltså. Tyvärr håller jag mig till gatufoto med snabba ryck. Någon gång kan man försöka komponera.
Jag överdriver nog något.
Ha det väl
Bob
Wolfgang 2021-04-07 22:05
Inte "tyvärr", Bob, Dina bilder är roliga, fortsätt med det! :-)
Hej Bob!

Det är nog en fråga om vad man känner sig mest bekväm med...

Själv använder jag ofta och gärna min M4 med 21 mm Super Angulon inställd på hyperfokalavstånd, dvs med t. ex bl. 8 blir skärpedjupet med den gluggen gott och väl från ca en meter till oändligt...och då räcker det med att "grovrikta" kameran - och med Leicans diskreta slutarljud och upptäcker folk sällan att man tar bilder av dom...

Kanske är det rakare och ärligare som Bengt H gör - han använder sökaren och "smyger" inte med fotandet som jag kanske gör...och Bengt tar förmodligen emot kritiken seriöst om någon har invändningar.

mvh
/B
Fotograferar man på det viset går det lika bra med valfri mobiltelefon eller kompaktkamera ;)
Svar från Bob Bovin 2021-04-07 19:45
Hej,
Det har du helt rätt i. Många fotografer har gått över till det.
Ha det väl
Bob
Det här höftskottsfotande, eller att inte avända sökare, va nog mycket vanligare förr, jag använde det tex på mina Roulettebilder! :) Och Leica visade bilder på hur göra höftskott i broschyrer! Det fanns nog fler modiga fotografer förr! ;) Men skönt att det finns någon kvar numera! ;)
B)
Svar från Bob Bovin 2021-04-08 08:14
Hej Bengt,
Ibland hinner inte ens min hjärna med. Reaktionen sitter i ryggmärgen. Har man jobbat som plåtslagare så satt ofta kameran med vidvinkel högt över huvudet. Min bästa sportbild togs utan sökare.
De bilder jag tar som fotoflanör idag är ofta utan sökare. Det blir mer sport så. För mig.
Ha det gott
Bob