SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3593. Allt är förgängligt?? –även ett hus??

Människans natur är att bygga upp och sedan riva ner?? Om man bygger ett hus så måste det för eller senare komma någon som är expert på att riva ned?? Det måste nog vara så??

För om inte människan gör det?? --så kommer naturen förr eller senare att fixa det?? Detta är en naturkraft och kallas erodera?? Du vet det som händer för även bergskedjor. Ta en koll på vulkanön Surtsej, utanför Island. Havet jobbar på att jämna den med havet??

Nu finns det även myndigheter som eroderar stadsdelar?? Även så i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Nu har kommunen bestämt att ett helt kvarter söder om gamla stationen ”Lunds Södra” skall ge mark till modern bebyggelse?? Så nu har man börjar riva ned industribyggnader??

Rivning av industrilokaler i södra Lund anno 2021-05-07

Inlagt 2021-05-09 07:47 | Läst 917 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Var det gamla övergivna fastigheter eller...
Jag följer ett bygge på Lundavägen i grannbyn. Det Hedbergs Bil gamla lokaler, som rivs för ett nytt kvarter bostadshus. Dessa lokaler har stått tomma i några år och börjat förfalla.
Inför nybyggnationen, har man dock behållit den fasad som vätter mot Lundavägen. Ska bli intressant att se hur det blir.
Ha de gött
// Conny
Svar från Bob Bovin 2021-05-09 10:03
Hej,
Det såg ut som en villa, men jag ror en firma använt det. Det har stått to t i minst 5 år.
Kommunen har stora planer för kvarteret, men jag tror att stationshuset Lunds Södra ska vara kvar.
Jag minns Hedbergs. Den delen av med industri längs gatan var inte så vacker att se när man körde in mot stan.
Ha det väl
Bob
connyM 2021-05-09 11:36
Nej, det var bilfirmornas gata på 60-70 talet. Men just Hedbergs var lite speciellt. De hade en riktig bilsalong. Den var elegant med svängd marmortrappa upptill kontor och företagsledning.
Men just delen är redan pulveriserad. Synd, men utveckling, nytt tänkande etc etc är väl oundviklig och kanske nödvändig
// Conny
Människans natur är ett svårt ämne eftersom den väl är produkten (i närmast matematisk mening) av arv och miljö. 0 arv gånger hur mycket miljö som helst blir noll.

Men visst, rätt många är nog bättre på att riva ner än bygga upp.

Och då man river, att riva rakt av i stället för demontera och ta vara på är ju så enkelt och så fel. Dom där takpannorna kostade pengar och lera och kol och därmed miljö att tillverka och skulle fortfarande gått att ta vara på och återanvända. Med lite framförhållning hade det kanske t o m varit möjligt att få nån byggnadvårdsbutik att ha
hämta ner dom.
Svar från Bob Bovin 2021-05-09 18:05
Hej,
Det är ju mycket trist att man inte återanvänder byggmaterialet.
Det är väl snabbare att demolera?
Ha det väl
Bob
Sten-Åke Sändh 2021-05-09 18:32
Tänk förr, så tog byggjobbarna ofta hand om rivningsvirket och sålde det. Min pappa köpte en del rivningsvirke då och det byggde han bl.a. vårt första sommarhus av och en bod som faktiskt fortfarande finns kvar. Det var ju ofta på vindarna det fanns mycket bra virke att återanvända. Idag skulle det nog inte falla någon in att lägga ner tid på sånt, eller hur? Tänk bara vilka mängder med formvirke det kastats genom åren.

... men här ute i Skärgården lever fortfarande återanvändandet. I går kom återvinningsbåten och tog hand om allt som inte kastades i höstas och som ingen annan funnit värde i. Då ställs oanade mängder sopor ner vid bryggan och alltid hittar folk något någon annan inte längre vill ha. I år tog jag upp en oljefat i fint skick att byta ut mitt gamla utbrända och upprostade sopförbränningsfat med. Det gamla gick till metallåtervinningen. Fyra nästan helt nya plaststolar tog jag också hand om som någon bytt ut mot konstrotting istället.

På 60-talet dumpades soporna på djupt vatten i fjärdarna istället och på många stälken med bofast befolkning var det även vanligt med både billik och gamla vitvaror i egna privata sopupplag. Även runt Skärgårdens alla varv brukade det se rätt förfärligt ut. Det ät väldigt mycket bättre numera. I år har de även tagit hand om ett tiotal gamla plastbåtslik som ingen känns vid längre, i en s.k. "plastbåtsamnesti", vilket är mycket välkommet men det finns fortfarande massor med gamla plastbåtar ute på öarna som lämnats åt alger och mossa de senaste 50 åren.

Även spillolja kan man ha nytta av bl.a. till att impregnera trä med.
Hej Riva och bygga nytt är väl nödvändigt. Men att se det enkupiga teglet slås sönder gör att jag knappt kan kolla bilden Massor av företag hade velat plocka ner det teglet. Folk som köper gamla torp för att renovera söker just den typen av taktegel.och skulle betala riktigt bra..
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2021-05-09 18:08
Hej,
Det är svårt att se de här bilderna. Var är miljöbevarandet i dessa beslut från kommunen.
Man känner sig maktlös.
Ha det väl
Bob
Sten-Åke Sändh 2021-05-09 18:41
Ingen vill betala för det eller har tid att vänta på att någon kommer och tar ner det ideellt om 14 dagar. Dessutom tycker jag mig se att få nu lägger nya tegeltak när det finns så pass fina plåttak nuförtiden. Betydligt lättare är de också. Även huset jag bor i inne i Vaxholm med ett trettiotal lägenheter bytte man ut ett stort tegeltak mot plåt istället för ca 10 år sedan. Min närmaste granne skrotade sitt gamla tegeltak i år här på Skogsö.

Många tegeltak utrangeras nog också när man sätter solceller på taken. Montera solceller på tegel är kanske inte helt optimalt även om det säkert går det också med lite mer strul.