SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3599. Va?? --ä den här gluggen oskarp??

Det kan hända att du tycker att seniorplåtis är en tjatig typ?? Bara lovsång till passé objektiv?? Hör jag?? –köp lite nytt å visa hur bra de är?? Dä ä så många andra som gör det?? Kanske kommersiellt??

Det finns en vits med att pröva gamla utrangerade objektiv?? –de flesta är billiga och de är redan tillverkade sedan länge?? Återbruk är ju framtiden??

Den här gluggen, Canon 50/1.2 med Leica skruv fattningen ltm, blev i mitten femtiotalet en populär glugg för tidnings reportage??

Canon lens 50mm f:1.2 ltm från 1958

Den här gluggen har inte sett sina bästa dagar?? –utan kanske den idag ser sina bästa dagar?? Det är inga problem att passa detta objektiv till vilken digital kamera som helst?? Med live fokushjälp kan du ställa fokus lättare än på femtiotalets kameror. Med hjälp av autofokus från Sony a7RII + Techart Pro adaptern så sitter fokus som en smäck??

Härrom dagen stötte seniorplåtis på en gatufotograf från Simrishamn. Han kom fram och undrade vem jag var och vi bytte lite erfarenheter. Jag har redan glömt hans namn. Vi hade dock en ”foto duell” och här är min bild:

Foto duell med gatufotograf från Simrishamn i Lund anno 2021-05-12

Nu kommer vi till kärnfrågan för många fotonördar?? Är bilden skarp nog på bländare 1.2? Bedöm själv:

Beskärning enligt läge 1:3 förstoring i LR 6

 

Inlagt 2021-05-15 07:00 | Läst 914 ggr. | Permalink

"Inget snack !Fint resultat! Men kanske ändå att AF inte skulle vara tillräckligt snabbt för mig och mitt plåtande men det är en annan sak Det gamla.objektivet imponerar. Ha en fin helg. / Bengt H."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ser fint ut och använder man ett sådant objektiv på f/1,2 så får man så mycket oskärpa i bilden så att det som är skarpt ser skarpare ut eller iaf tillräckligt skarpt.

Fast mitt Nikon 50/1,4 var ändå för oskarpt på 1,4 för att jag skulle vara nöjd med det, så det blev utbytt
syntax 2021-05-15 10:30
Delförstoringen Bob redovisar neutraliserar ju det problemet. Jag tycker att denna gamla 1,2:a imponerar stort!
Svar från Bob Bovin 2021-05-15 14:44
Hej Peter D,
De flesta ljusstarka gluggarna från den här tiden kunds byggas så att de blev skarpa i mitten. Några blev riktigt bra och reportage fotograferna gillade dem. Oskärpan ute i kanterna spelade inte så stor roll eftersom de ändå var utom skärpedjupet. Om man bländade ner blev dessa objektiv nästan skarpa ända ut till kanten. Det gällde också Summilux 50/1.4.
I dagens objektiv varierar faktiskt prestanda i produktionen, se lensrental.com, och så var det nog förr också och kanske har jag fått en hyfsat glugg.
Ha det väl
Bob
Svar från Bob Bovin 2021-05-15 14:55
Hej Peter H,
Jag är också lite förvånad över den här gluggen. Jag upplever den en aning bättre än Summilux 50/1.2 vers 2. Som du vet är ju nästan alla ljusstarka objektiv från den här tiden varianter av dubbel Gauss konstruktion. Några varianter var kanske aningen bättre i centrum skärpa.
Dagens mastodont gluggar är ju en helt annan skola och de lär ju vara skarpare och friare från aberrationer.
Ha det väl
Bob
syntax 2021-05-15 18:17
Jo – på 1950-talet hade ju reflexions och slöjproblematiken lösts då AR blev tillgängligt. Det var ett ”Sesam öppna dig” för Paul Rudolps gamla Planar med efterföljare - den långa raden dubbel Gaussobjektiv från nästan alla tillverkare.
Alternativet, den ljusstarka tripletten av Ludwig Berteles Sonnartyp var mycket svårare och dyrare att tillverka.
Zeiss tillverkade Sonnar 1,5/50mm 1950-talet ut. Då med en noggrannhet som uteslöt märkbara variationer. Kunden skulle veta vad han fick. Det blev naturligtvis väldigt dyrt.
Inget snack !Fint resultat!
Men kanske ändå att AF inte skulle vara tillräckligt snabbt för mig och mitt plåtande
men det är en annan sak Det gamla.objektivet imponerar.
Ha en fin helg.
/ Bengt H.
Svar från Bob Bovin 2021-05-15 14:59
Hej Bengt,
Nä int är de här gluggarna med fokusadapter snabba nog bra. En original glugg på en Sony är snabbare.
Jag bommar en del. Men å andra sidan kan man då ta en fika.
Ha en skön helg
Bob
Hej Bob.
Är seniorplåtis en tjatig typ? Ja da, men då är vi minst 2 :-) :-) ha ha. Nej vi är inte de enda jag kan lätt hitta några fler. Det bör finnas utrymme för det i en bloggmiljö. Jag har emellertid "droslet" ner lite för tillfället för min "tjatigen" om filmsimuleringar och om min Fuji X100F. Men det kommer att komma igen någon gång - då varnas ni alla :-) :-)
Det objektiv tegner super skarpt efter min mening.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-05-15 15:02
Hej,
Som ursäkt har jag ibland sagt att gamla gubbar blir tjatig. Jag får skärpa mig.
Men det här är en glugg jag skall kör lite med. Den går ju att sätta på en gammal Leica och en ny Sony.
Ha en fin helg
Bob