SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3771. Begagnad marknaden för gamla kameror??

Ska man köpa begagnat?? –ja det ligger i tiden?? Eller så är man en nörd?? –som gillar gamla grejer?? –som kameror?? --å finner ett nöje i att ladda film i en femtiotalare?? –å höra skramlet från metallridån??

I helgen höll LPfoto.se den 64 kvalitetsauktionen av kameror?? Mer än 500 kameror såldes från samma samlare, Joakim Milder!! Flera här på fotosidan känner honom väl och den stora publiken känner honom som jazz musiker, saxofonist av internationell nivå. Professor i improvisation och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Han skriver ett fint förord i katalogen och förklarar vad samlandet av kameror innebär.

Seniorplåtis samlar inte på kameror, men tycker om att fotografera med några analoga kameror från den tid då man fann glädjen i fotografi. Därför väcktes en nyfikenhet på ett av objekten i auktionen?? En svart Canon 7 från början sextiotalet. Den var i nära ”mint condition”, som det heter, och priset blev aningen för högt: 13420 kr. Enligt internationella värderingar är det ett normalpris??

Seniorplåtis var korkad nog att sälja sin Canon 7sZ med drömlinsen 0.95 för tjugo laxar för ett antal år sedan!!

Canon 7sZ med dröm gluggen 50mm 1:0.95

Nu väcktes tanken att köpa en svart Canon 7 när man var så dum att man sålde drömkameran man hade. När man skall köpa en kamera, som den på LP, så måste man ju göra en marknadsundersökning och kontakta Canon historikern Peter i Melbourne. Han berättade att han kände till ett femtiotal svarta Canon 7 och han kunde ge de ungefärliga nummerintervallen. Men han var inte helt uppdaterad.

Så det var bara att ge sig ut på nätet och leta reda på vad som erbjöds för stunden:

Det visade sig att det fanns ganska många svarta 7 ut på nätet under en månad. Priserna varierade dessutom mycket stort och naturligtvis också kvalitén. Dessutom är många kameror nymålade svarta Canon 7. Hur känner man igen en riktig original fabriks svartmålad?? Lättast är det på kameror som är slitna så man ser underlaget till den svarta färgen:

Äkta svart Canon 7 från 1961

Det verkar som om alla har mässing under den svarta färgen?? –i motsats till svarta Canon P där de tidiga har kromplätering under. Men inte hela delen av den synliga metallytan är mässing?? –utan luckan till filmladdningen och kameran ”kappa” för kroppen har kromplätterad yta. Det ser man tydligt i bilden ovan??

Just nu ligger en äkta svarting med serie #879754 ute på nätet och den landar nog under 4 laxar!! Vi känner alltså till nästan hundra svarta Canon 7?? --och sannorligen finns det kanske 500?? --ingen vet dock?? Skillnaden är att för svarta Leica M finns det dokumentation  för varje ex?? --detta gäller inte Canons svarta femtiotalre!!

Inlagt 2021-11-03 07:27 | Läst 505 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant ämne det här! Och vilka grejer du visar! Suck..!
När det finns få kameror kvar, och en liten serie och udda, då ökar priset! :)

Vad gäller Jocke, och hans samlande, jag har bloggat om det tidigare och våra Contax-Kiev Club träffar! Vilka nördträffar de va! :)

Men som sagt, fina Canon-grejer det här!
/B

Ps. Det går att göra om fattningen på 0,95:an så den funkar på M Leica! :)
Svar från Bob Bovin 2021-11-03 08:59
Hej Bengt,
Jag anar att era nörd möten var avancerade. Säkert långt, långt över min kompetens nivå. Den i stort försvunna Canon historien inbjuder ju inte de stora investerarna. Det gör ju att priserna är moderata, speciellt i Japan.
Du har rätt i att flera bolag bygger om drömlinsen till antingen skruvfattning eller M-fattning. Det är frestande, speciellt om man skulle hitta en billig halvbra, sliten glugg som kunde renoveras till vanlig M39 skruvfattning. Det är inget dåligt objektiv, lite tungt, utan det har en egen karaktär helt öppen. Men den skall nog sättas på en modern kamera med bra autofokus.
Hälsa Doris
Bob
syntax 2021-11-03 10:11
Jo´vars - våra nördmöten var väl rätt innehållsrika, men så avancerat var det inte alla gånger. Trevligt rundsnack om kameror och foto.
Jag kommer ihåg när Jocke sålde sin första samling. Då påstod han att orsaken låg i att kamerasamling inte hade någon framtid... Nu var det den tredje samlingen han sålde... :-)
Pekar väl på det kända förhållandet att det är själva jakten som är det roligaste.
Benganbus 2021-11-03 11:03
Jag va nog mest bisittare, men jag fick lära mig mycket under de här mötena! Så nu sitter jag i ”träsket” ;) Å det e kul och intressant!
/B
syntax 2021-11-03 11:09
"Bisittaren" är nog den som kan väldigt mycket om detta numera.
Jag förstår mej inte på "kanoner" men råkade se den här annonsen på "tori.fi" (vår motsvarighet till blocket). Den är ju förstås inte svart men ser rätt så skaplig ut i övrigt:

https://www.tori.fi/uusimaa/Canon_7__Leica_LTM_M39_mount__89977021.htm?ca=18&w=3

Tommy S.
Svar från Bob Bovin 2021-11-03 12:58
Hej,
Canon 7 är en bra kamera med alla de finesser som fanns i början av 60-talet. Leica hade ju inte ljusmätare inbyggd. Enligt min bedömning så. Ar den nog mer användbar och smidig än Leica M3. Men det får man inte säga i vårt land.
Din länk går till en utmärkt fin 7, med ett något högt pris.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Jag har bara köpt 2 kameror som begagnade. En Topcon RE super någon gång i slutet av 60-talet eller början av 70-talet. En Nikon F-301 i slutet av 80-talet. Inte alls kameror i ligan som du skriver om här, men ändå intressant att läsa om.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2021-11-03 18:59
Hej Erik,
Det finns något visst med en gammal kamera som varit med om mycket. Kanske den är still goding strong.
Ha en bra vecka
Bob
Den ser ju vådligt snygg ut på första bilden. Och det syns ju nästan med ögonmått att objektivet har större öppning än brännvidden! Tjusigt! Hälsningar/ Björn