SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4003. En bild för familjalbumet?? –hos Henry B. Goodwin??

Henry är en i stort sett bortglömd fotograf som var verksam i Stockholm strax före Leica time?? Han blev mest känd i sin tid som kändisfotograf, men se hans bilder av Stockholm på Stadsmuseum nu!!

Henry hade en märklig makgrund för att vara fotograf?? –han föddes i Tyskland 1878 och blev filosofie doktor 1904 i Leipzig på en avhandling om Isländska kungalängden och dess språk. Han var alltså väl insatt i nordiska språk när han blev lektor i tyska vid Uppsala universitet 1906.

Han gifte sig med Ida Helander, lärare i Stockholm, och 1916 öppnade han sin egen fotografiska studio och blev snabbt en populär porträttör av kulturpersonligheter. Troligen var det lukrativt och han fick tid till att fotografera staden Stockholm. Han gav ut en klassisk bok, Vårt vackra Stockholm, i 200 exemplar med bilder tryckta i original rotogravyr inbundna direkt i boken. De flesta böckerna är idag styckade och varje bild såld för flera tusen kronor. Kan du få tag i en komplett bok idag så kostar den över 30000 kr.

Nyligen såldes många av Henrys porträtt i original på Stockholms auktionsverk och de flesta bilderna av kända skådepelare och författare var förvånansvärt billiga. Bara en bild visade stadsmiljö och den föreställde hustrun Ida och hunden Troll utanför Operan.

Henry B. Goodwin gelatinsilver fotografi 1910-talet

Bilden med Ida och Troll finns idag hos vår Corre Maria. Redaktionen i den lilla akademiska bondbyn i syd tyckte att hon var värd den efter alla fina reportage hon sänt oss från Stockholm.

Om du är det allra minsta intresserad av svensk fotografi och dess historia så skall du gå till Stadsmuseum och se Henrys bilder. Han var inte någon Leica fotograf utan använde större format och du kan se hans kameror utställda på Stadsmuseum.

Några av Goodwins bilder utställda på Stockholms stadsmuseum

Inlagt 2022-06-23 07:45 | Läst 260 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för info. Ska ses!
Med vänlig hälsning/per-erik
Svar från Bob Bovin 2022-06-23 09:03
Hej,
Jag skulle också vilja se den. Boken är ju för dyr.
Ha det väl
Bob
Intressant läsning, tack för det
Svar från Bob Bovin 2022-06-23 09:04
Hej,
Väl bekommet. Det är ett märkligt människoöde.
Ha det väl
Bob
Hej. Godwin var fenomenal. Sökte skydd på Stadsmuseet undan en regnskur gångna helgen och kikade på hans bilder igen. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2022-06-23 09:08
Hej,
Jag gillar hans bilder skarpt. Han påminner om samtida fotografer i New York. Du vet Edward Steichen och Alfred Stieglitz.
Ha en fin dag
Bob
Tack!

Kurt Bergengren har skrivit en hel del om Goodwin, finns återgivet i "Tänka med ögonen" om svensk fotografi.

Goodwin menade att för dem som betraktade hans porträtt var innehållsintresset allt. Sen citerar Bergengren Goodwin:

"Mina tjugofyra konstnärsporträtt äro föranledda av mitt intresse och frukten av min sympati för mina modeller. Men i varje enstaka fall är bilden ett försök att med alla till buds stående fotografiska och grafiska medel nå även lösningen på ett konstnärligt problem."
Svar från Bob Bovin 2022-06-23 12:04
Hej,,
Tack för din viktiga kommentar. Kurt är ju vår främste skribent om foto. Det är alltid väl värt att gå till sin fotolitteratur och kolla vad han skrivit.
Goodwin måste ha drivits av en kraftig önskan om högprestanda. Hans livsöde tyder på det. Tjugofem år och doktor i Tyskland. Universitetslektor i Uppsala vid tjugosex. Det är anmärkningsvärt.
Nummer ett kändisfotgraf i Stockholm några år senare. Umgänge med toppen av kultur personligheter. Det är också ytterst förnämt.

Ha det väl
Bob