SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4226. Det är för mycke bilder??

Så kan det kännas när man bläddrar i sociala medier?? –är det vi som skall säga det?? Både ja och nej?? –nutidens tolkare av kulturen kan ju tycka så?? –men framtidens historiker kan ju tycka annat??

Dagens och sannolikt framtidens teknologi har ju totat revolutionerat lagringen av bildinformation?? –å inte bara det utan också ger verktygen för att hitta information i framtiden?? Utvecklingen kommer kanske ge avancerade metoder att hantera information?? Få har nog en överblick om möjligheten och svårigheter för oss i framtiden.

Så vi kan nog inte överblicka om det är för mycke bilder gjorda idag. I vår lilla familjära värld av bilder kan det kännas svårt att få ordning på alla bilder?? –i stort för att de är placerade på olika medier?? Vi kommer aldrig att kunna arkivera detta för framtiden?? –och efterkommande kommer inte kunna gör det heller?? Så mycket kommer att försvinna som källa för framtidens forskning??

Vi har valt att göra ISBN registrerade böcker för lagring som pliktexemplar, enligt svensk lag, i universitetsbiblioteken och Kungliga biblioteket. Till och med en stor del av våra 4226 bloggar på fotosiden.se finns i bokform som pliktexemplar. Bestänk då att varje blogg innehåller i snitt mer än tre bilder?? –så mer än 12 000 bilder från våra resor, upplevelser och familjeliv finns lagrade där.

Vilken är då den mest dekorativa bilden vi gjort??

Tranor i morgondimma

Inlagt 2023-01-31 08:07 | Läst 1287 ggr. | Permalink

"Där fick du till det rejält! Det blev mycket bra."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det måste vara den vackraste och häftigaste fågelbilden jag sett! Den påminner om en kinesisk tuschmålning på rispapper. Ett konstverk som väcker känslor!
Det kan kallas fotopoesi.
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 10:04
Hej Sven,
Liknelsen med japansk och kinesisk målning på handgjort papper är fin och jag uppskattar den mycket.
Bilden är tagen tidigt på morgonen vid Hornborgarsjön. Innan det är något ljus för foto. Tranorna kommer in från sjön och landar vid området med mat.
Dagens kameror gör ju detta möjligt, men jag var ensam som fotograferade i halvmörker. Bilden är lite mer än tio gammal.
Tack för ditt fina utlåtande om bilden. Det värmde så mycket.
Ha en fin vecka
Bob
Där fick du till det rejält! Det blev mycket bra.
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 10:06
Hej Christer,
Tack för din uppskattning. Jag blev glad här på morgonen. Nu kommer kaffet smaka gott.
Ha ett fin vecka
Bob
Det finns en del faktorer som gör lagring av digitalt material problematisk. De tekniska plattformarna ändrar sig, och lagrat digitalt material har en tendens att korrumpera sig när det lagras över längre tid. Det ger två slutsatser. Det bör finnas backup på allt material man lagrar, och hela arkivet bör migreras (föras över till annat lagringsmedia) inom en 10-20 årsintervall.
Hur många bildinstanser har backup på hela sitt material? Inga gissar jag. Hur många migrerar inom angivna tidsramar? Ytterst få - det är dyrt och besvärligt.

Bilden då?? Jo - den är vidunderligt bra! Skulle jag kunna ha hemma på väggen.
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 10:34
Hej Peter,
Du har helt rätt i att lagringsmedia och filformat idag är ett problem. Nylagring av stora bildbanker måste va svårt. Jag undrar hur KB hanterar detta.
Nu är jag optimistisk, utan att kunna frontforskningen på kodning, och tror att de stora ”molnen” kommer att lösa detta. Det är ju de bolagen som styr allt redan idag.
Sökningen i dessa ofantliga 0 och 1 bildlager blir ju inte verbal utan AI kommer antagligen ta över helt.
Tack! Finare beröm kan man inte få än att tänkas få ha en bild på väggen hos en riktig fotograf.
Ha en bra vecka
Bob
syntax 2023-01-31 14:34
Under förutsättning att man löser detta med säker långtidslagring av enorma mängder digitalt material - då är jag med på tåget. Då är det en fördel att det finns mycket bilder.
Om det är något som jag lärde mig som antikvarie vid stadsmuseum, är det insikten om att det inte är vi som väljer bilder för framtiden - det är framtiden som väljer vad dom vill ha - helt enväldigt. Då är det ingen nackdel med mycket bilder. Sedan kan dom använda delete-knappen.
Verkligen bra bild på tranorna. Trevligt att se nåt annat än knivskarpa porträtt i hårt solljus!

Tommy S.
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 10:37
Hej Tommy,
I den mörka dimman var det inte fråga om fokus utan att fånga stämningen i skriket från tranor. Det är en trollsk upplevelse att se det.
Tack för din uppskattning
Bob
Härlig bild!
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 12:21
Hej Bo,
Va kul att du gillade bilden.
Ha det gott
Bob
Hej Bob.
Det är ett väldigt stort dilemma som du berör här. Det är väldigt svårt att se en lösning – tror jag.
Ditt utmärkta foto här är ett bra exempel på vad en skicklig fotograf kan få ut ur en nästan omöjlig situation - WOW.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 19:17
Hej Erik,
Vi kommer inte att se lösningen på detta. Men jag tror på de som kan kodning.
Tack för din uppskattning det är alltid lika roligt.
Ha en fin vecka
Bob
Det var en så dekorativ bild att jag kan tänka mig att åtskilliga skulle vilja ha den som mönster över en fondvägg. Den är inte bara dekorativ, den är som när våra liv flyger förbi.
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 19:20
Hej Stefan,
Det vill inte säga lite. Jag har inte bilden på väggen själv. Men jag funderar på att låta Crimson gör en bild för present.
Ha en fin vecka
Bob
Imponerande mycket ni har publicerat i bokform och dessutom i böcker som finns lagrade på fler ställen än hemma i eran egen bokhylla (som det oftast blir med egna fotoböcker).
Bilden på tranorna är mycket fin och en bild som håller att titta på länge. Absolut något man kan ha på väggen.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 20:37
Hej Lena,
Det var nog när jag förstod betydelsen av vetenskapliga publikationer som jag insåg att bara böcker blir bestående en del tid i framtiden.
Så det var bara att ta reda på vilka metoder det finns. Det tog lite tid att inse att det var de stora drakarna som är något så när billiga. Det man tappar är super bra tryckning.

Trandansen är ett svårflörtat ställe. Massor med fåglar kan va bra, men är inte det alltid. Dessutom är jag tveksam till fotografi med åtel. Man bryter ett naturligt beteende. Vi tycker om extrem fotografi å här är det nästan inget ljus och dimma.

Ha en bra vecka
Bob
Mest dekorativ säkert men också riktigt, riktigt vacker tycker jag!

I din nya bok är bilden på påven, drottningen och kungen, samtliga med karaktäristiska ansiktsuttryck och mot bakgrund av säkerhetsfolk, en kardinal och en tegelvägg i Lund, direkt märkvärdig tycker jag!
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 22:19
Hej Måns,
Ja den är i huvudsak dekorativ, men kan ge symboliska drömmar eller förvirring.

Det märkliga är att tidningarna inte hade någon bild med kung och påve tillsammans. Det kryllade av plåtis. I boken finns också bilden där påven vinkar till en bild av Martin Luther.

Världen är upp och ned.

Ha en bra vecka
Bob
Det kanske blir knepigt att hitta rätt för de framtida som ska leta bland några miljarder bilder här och några miljarder där.
Själv har jag endast lite bilder från mobilen någonstans i molnet. De allra flesta bilderna finns i datorn och på hårddisk. Ett par kartonger och några fotoalbum är fyllda med pappersbilder. Enstaka hänger på väggen.
Cyberspace är inte oändlig så som den riktiga rymden är. Nästan allt kommer att försvinna och kanske någon bråkdel av en promille klarar sig hundra år eller så. Eller hamnar i limbo lite längre.

Jag instämmer i hyllningskören, tranbilden är både väldigt vacker och originell.

MVH J O
Svar från Bob Bovin 2023-01-31 22:26
Hej min namne Jan Olof,
Vi lagrar ingenting i molnet, men molnen innehåller nog en del av oss ändå. I framtiden tror jag det finns säkert program som kan plocka fram ditt ansikte och CV.
Lagringstätheten är ju redan otrolig och det krävs nog redan idag då Kina har ansikte och betyg på över en miljard invånare.
Sökalgoritmer för bilder måste var hyfsad idag, men har bra kommer den att va om hundra år.
Tack för din uppskattning av tranorna.
Ha en skön
Bob
Oerhört fin bild av tranorna i diset. Ger upphov till många tankar. Sedan filosoferingar om vad som händer med alla insamlade data. Ja det kan man undra.

Passerade för ett tag sedan staden Perrigueux (i Dordogne) för att bl.a äta lite tryffel och dyka ned i grottor med - just det - gamla av människor handgjorda bilder.

Men mitt i Perrigueux står ett kraftigt Torn som "någon" har gjort kraftig åverkan på men inte lyckats helt jämna med marken. Byggherrarna var givetvis romarna runt kristi födelse, och några hundra år efteråt, som anlade sin provinshuvudstad Vesunna och utökade sin civilisation.

Sedan gick ju historien vidare och folkslag och civilisationer utplånade och ersatte det mesta med annat. Lokalbefolkningen glömde allt runt Tornet som bara står där.. Nu står alltså staden Perrigueux ovanpå alltihopa.

Utgrävningar och forskning ger vissa fingervisningar om hur det var, och nu skyddas det hela på ett bra sätt.

Alltså, man kan inte bevara all detaljkunskap men intressant är det.
Svar från Bob Bovin 2023-02-01 12:18
Hej Klas,
Gåslever med tryffel är alltid rätt.
Informations bevarande är verkligen inte lätt. Frågan är vad som är bäst om fem hundar år. Papper eller 0 och1? Jag tror att man inser att det måste lösas. De digitala verktygen kan kanske lösa det bäst.
Det var roligt att du gillade bilden vi fångade.
Ha en fin dag
Bob