SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4283. Nu får dä f—n va nog

Det är ingenting vi kan göra något åt?? –vädret alltså?? Likafullt tror många att man kan se samband mellan vädret och jordens atmosfäriska förändring av egenskaper??

Så är programmen i alla metrologiska centrum runt jorden konstruerade sedan mitten av förra århundradet?? Genom att observera miljontals mätpunkter runt jorden och uppe i rymden och ladda dessa in i jättedatorer?? --så skall man kunna säga vad vädret är i morgon och kanske nästa vecka?? Men kan man se vad det blir för väder om femtio år??

Genom att försöka förstå jordens historia och väder bakåt i tiden tror sig forskarna förstå hur vädret varit miljontals år bakåt i tiden?? –ja kanske nästan många hundra miljoner år bakåt?? Då tror man sig kunna se om det blir som det varit förut??

Nu är det ju tusentals forskare som håller på med var sin lilla bit av ett mycket komplext system?? --som jordens klimat är?? Många forskare tror att de kan se ett samband mellan människans levande på jorden och klimatet?? –medan många tror att vi vet för lite ännu?? –för att förstå hur vi kan förändra klimatet till de bättre för oss??

I förrgår trilla det ner en del av den vita vattenfasen här i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Det förutsåg jättedatorerna?? –men lika fullt gillade vi inte det här i byn?? Nu får dä f—n va nog!!

Snöfall i Lund anno 2023-03-27

Snöfallet var stundtals så tätt att Olympus OM-D E-M1II kamerans autofokus hade svårt hitta rätt?? Vilket framgår av dessa två bilder som togs med Olympus 40-150mm f:2.8 Pro med 1.4x Telekonverter??

Fel fokus på (överst) och rätt fokus med Olympus + teleobjektiv

Inlagt 2023-03-29 08:18 | Läst 1163 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag brukar tycka om när det är snöflingor som faller på mina bilder men när det snöar så mycket att kamerans autofokus inte klarar att fokusera är det ju för mycket, dessutom för sent på året.
Hälsningar Lena
Svar från Bob Bovin 2023-03-29 10:10
Hej Lena,
Jag håller med dig. Din nya kamera fungerar ju bra med snö, men min nästan tio år gamla Olympus har det svårare, men konstigt nog blir det rätt i bland.
Ha en fin dag
Bob
Hej Bob.
Fina snöbilder – tycker jag. De blir lite mer trovärdiga med lite oskärpa.
Vi har inte känt så mycket av snövädret i år, men förra året den 30 mars såg det också ut som på dina bilder här. Det ska jag visa i mitt lilla projekt imorgon på årsdagen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2023-03-29 12:05
Hej Erik,
Det är klargörande hur lokalt väder kan vara. Snö här men mindre hos dig. Det är inte undra på att man har jättedatorer för prognoser.
Ha det gott
Bob
Alltför sent på året kan man tycka - beror väl på klimatförändringarna? Hade det varit stekhett och flödande sol, hade även det berott på klimatförändringarna...
Det är väl haken med dom jättesystem du beskriver. En väl stor palett att välja från när man skall få till det, avseende pedagogiska förklaringsgrunder.
Svar från Bob Bovin 2023-03-29 12:19
Hej Peter,
Klimat och väder är ju till stor del ett statistiskt problem. Å det krånglar till det. Det intressanta är att klimatforskning omfattar nästan all vetenskaps områden vi känner till idag. Det säger sig självt att det är svårt att ställa upp modeller för vad som kommer att hända. Det är därför i stort sett osannolikt att en person skulle kunna skapa sig en heltäckande bild av detta.
Men det finns några få vetenskapsmän som kan förstå stora områden av kunskap. Jag har träffat en eller två som har denna bredda intellektuella förmåga. När en bunt av dessa kan skapa en helhetsbild av läget. Så finns det en chans att agera.
Ha dagen
Bob
syntax 2023-03-29 13:14
Du har säkert rätt. Jag har bara så förtvivlat svårt med att enorma, rent gigantiska summor av våra gemensamma tillgångar skall sprättas iväg under dom kontrollfunktionerna - för att inte tala om den kvittolösa politiska maktöverlåtelsen.
Svar från Bob Bovin 2023-03-29 15:26
Jag tror inte det är så bortkastade pengar inom forskningen. En stor del är grundforskning som blivit gjort ändå. Dessutom är all forskning en viktig utbildningsform. Den högsta vi har och som vaskar fram en och annan riktig vetenskapsman.
Politikernas kostnader är mer tveksam då de verkar med kort sikt och kollen på på begåvning är nästan obefintlig.
syntax 2023-03-30 14:34
Det var inte så jag menade.
Miljöarbetet och miljösträvandena skall betalas med gigantiska summor. Underlaget för betalning är den spretiga forskningen. Vanligen begär man, enligt god affärssed, tillförlitligare underlag när man skall betala ut förmögenheter.
Flingiga bilder! Ser på sitt sätt bra ut fast man hellre varit utan.
Svar från Bob Bovin 2023-03-30 09:26
Hej Måns,
Snö kan va vackert i våra minnen. Men inte nu när tranorna ska komma.
Ha en fin dag
Bob