SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4494. Defekten som ändrade världen??

I början av förra århundradet trodde man att atomerna satt väl ordnade i kriststallina material?? Inge trodde att det fanns fel?? Men i mitten av femtiotalet visade forskare att massor av fel förekom??

Dioden och upptäckten och halvledaren i kristallin kisel med strukturfel. Kunde få elektroner att hoppa vid olika energier vid styrning av defekterna.

På mindre än femtio år utvecklade forskarna halvledare till allt mindre storlekar så att en avancerad dator får plats i en platta som är alltmindre.

Detta fick till följd att de flesta invånarna på jordklotet ha en kommunikationsplatta som kan stå i kontakt med någon på andra sidan av klotet.

  Detta har på kort tid ändrat förutsättningarna för liv på det lilla klot??

Till vem på klotet samtalar han i Lund anno 2023-10-21

Nu är det inte bara kommunikation som påverkats?? –utan fram för allt hanteringen av handel?? Den har blivit både vit som svart?? Skurkarna ligger långt fram i dess användning?? Igår ringde Wasa Bank AB och påstod att vi hade en låneansökan på 106 000 kronor inne hos den: Helt skurkaktigt naturligtvis??

Nu undrar alla?? --är halvledarens användning av defekten i atomstrukturen av godo eller av ondo?? Leder det till frälsning eller undergång??

Defekter på gång i Lund anno 2023-10-10

Inlagt 2023-10-26 06:44 | Läst 735 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Av godo, eller av ondo?
Då får man gå tillbaka till omständigheter där vi har facit i hand.
Jämför alltså de rosenröda föreställningar om internet man över lag hade i slutet av förra århundradet, med hur det blev i verkligheten.
Jämför även vilket lyckorike det skulle bli att tillhöra den Europeiska unionen, med hur det blev i verkligheten.
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 19:59
Hej,
Det är lätt att rosenrosa teknik. Ingen förstår vad det är och leder till.
Ja, EU är ett j-v-la skit som godtrogna baxat ända hit. Britterna gjorde det enda rätta.
Ha det väl
Bob
Jag uppskattar särskilt den nedre bilden. /JE
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 20:01
Hej Jan Eric,
Kul att höra av dig. Den bilden är.lite udda.
Hälsa
Bob och Ninni
Oärliga människor finns sedan tidens begynnelse, det har bara blivit ack så mycket bekvämare för dem och mer riskfritt när de använder elektronisk brottslighet. Att avskaffande av kontanter skulle minska kriminalitet är löjeväckande, de brottsligt lagda finner ändå vägar.
Är kluven till att människor görs mobilberoende, det känns inte riktigt bra. Med mobilberoende menar jag möjligheten att existera i samhället utan mobil.
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 20:07
Hej,
Bondfångarna var ju närmast konstnärer. Dock av tvivelaktig vandel
Detta att ta bort kontanter drivs bara att jakt efter pengar, märkligt nog. Som pensionär blir man ju tokig av avsaknad av hantering av mynt. Det enda sättet att hålla ekonomisk ordning.
Mobilen kan ju allt idag, men vi gamla kan ju inte allt. Alltså är vi ute i det kalla.
Tack för dina kommentarer.
Bob
Lägger gärna till att vanliga metallers plasticitet helt bygger på "fel"strukturer i gittret, framförallt dislokationer. Och mobilen skulle nu vara svårt att klara sig utan, bra illustrativa bilder. Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 20:13
Hej Björn,
Jag förstår att du studerat dislokationer och de är mycket svåra att studera på atomär nivå. Stora defekter är svåra att studera. Ändå svårare är att förklara hur de dynamiskt agerar vid deformation.
Mobilens dominans av dagens liv är svår att förstå. Är det effektivt.
Ha det gott
Bob
Första bilden gillar jag mest. Minspelet som kopplas på fast det inte hörs. Klotterbombade (eller bara prydda, vad vet jag?) bilen bakom.

Mobilberoendet rätt ruskigt. Att man måste ha en appartat som kostar några tusen och hålla den i gång och abonnera på nätuppkoppling för att klara sig.
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 20:19
Hej Måns,
Tack för din finurliga observation. Mobilen har ju en lösning på detta? Genom att man kombinerar bild och snacka. Här har vi ett doktorand projekt? Hur ser vi ut utan bild och med i mobilen.
Några tusen? En ny apparuttos kostar 15 laxar.
Ha det gott
Bob
Måns H 2023-10-27 20:48
Jag var rädd att ha förlagt apparaten då jag skrev. Nu är den tillrätta. En ny likadan Iphone SE 2020 kostar 6700:-. Jag törs inte köpa nån dyrare och skulle helst vara utan, men måste ju ha BankID mm.
Minns när internet var helt nytt. Vi hade ju inte ens virusskydd. Många roade sig med att småjävlas med skript som laddades upp via DOS start fil. Men vi har korrigerat och anpassat oss... i efterhand

Jag personligen skulle inte vilja vara utan datorn eller den mobila terminalen. Så mycket det finns att lyssna till, titta på som inte är sanktionerat av någon. Än i alla fall. Bland annat

Men vi behöver fortfarande kontinuerligt anpassa oss till det negativa med det öppna Internet. Tar tid bara

Men anstränger mig själv också samtidigt med att bli mer analog. Det kanske också är en anpassning
Svar från Bob Bovin 2023-10-27 20:25
Hej,
I början var det kul. Då kunde man gå in och kolla HTML koden hos kommersiella hemsidor. Man kunde lura kompisarna på på universitet i USA.
Då förstod man vad det här kunde leda till. Men det blev ändå värre. De riktigt klipska bildade bitcoin. Ekonomiskt värde kunde totalt styras av den svarta marknaden.
Fans vet vad slutstationen är?
Ha det väl
Bob