SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#112. Hur bra är loppisfynden?? –testing objektiv!! –Helios och Domiplan!!

Idag kan man hitta gamla objektiv på loppis för en ringa penning!! – nyligen hittade jag en Helios 44M-4 för 30 spänn!! Tidigare köpte jag en defekt Domiplan för en tia!! --för den hade ingen fungerande bländare, den var fast på 2,8!! Men det kanske bara är skräp?? Kunde de här gamla gluggarna skapa några skarpa bilder??

Jag gjorde som vid tidigare tester med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Om vi börjar med Domiplan (nr 4271120) så kunde jag bara mäta upp den med full bländaröppning!! I centrum är upplösningen helt ok!! –med 96 linjepar per millimeter, vilket är vad censorn kan förväntas prestera hos Panasonic GH2.

Tyvärr är kontrasten ganska dålig! –på grund av stark flare effekt. Ut i hörnet är objektivet ganska dåligt!! --med ungefär 60 linjepar per millimeter, och distorsionen är kraftig och kontrasten låg. Det här objektivet måste bländas ned till minst 5,6, men det kan jag inte!! Men det är ett litet och trevligt objektiv.  Så med en riktig bländare så kan man rekommendera det!!

Idag gjorde jag ett besök i Hörby och redan på morgonen kl 8 var det hög aktivitet på torget!! –vatteumannen var ute!! Bilden är helt obehandlad och bara nedtagen till storlek för FS.

Hörby 2011-07-20. Olympus E-P1, Domiplan 50/2.

Om vi då tar en koll på det andra loppisfyndet!! --den stabila och tunga Helios 44M-4 (nr. 88031674), från Sovjetunionen, så har den bättre prestanda.

Vid full bländaröppning så har den i centrum lätt 96 linjepar per millimeter och i hörnet når den motsvarande värde 84!! Den har bättre konstrast än Domiplan och mindre distorsion. Går man så upp till bländare 5,6 så blir det en ganska bra lins!!

Kontrasten är bra och upplösningen är lätt 96 i centrum och faktiskt också 96 ute i hörnet. Så detta är en lins man kan köra med i de flesta lägen!! --även om den är lite klumpig!! Vid mitt Hörby besök så kan man konstatera att kommunen är måna om att det är rent!! Tre ungdomar var på jakt efter skräp!!

Hörby 2011-07-20. Olympus E-P1, Helios 58/2.

Ett flertal hundar dök upp och de förorenade bara i vätskeform!!

Hörby 2011-07-20. Olympus E-P1, Helios 58/2.

De båda objektiven ser ut så här när de sitter på en Panasonic GH2. Domiplan t v och Helios t h.

   

Så det är väl värt att rota i loppislådorna. Plötsligt dyker det upp en topplins!!

Ut å plåta!!

Inlagt 2011-07-21 06:57 | Läst 4803 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?