SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#728. I väntan på ”full frame”?? –till rätt pris?? –en gammal NEX-7??

Vi ä väl några?? –som tycker den nya M är lite dyr i förhållande till prestanda?? Finns det något alternativ?? –nä, ingen FF, men en APS-C med 24,3 MPix!! Kanske lämplig för fotoflanerande?? –gamla NEX-7??

Snart kommer det en uppdatering av NEX-7, som troligen i stort är den samma?? –men troligen har den ”fasdetekterande” hjälp för snabb fokuserin. Kanske har den en moderniserad APS-C (23,5x15,6 mm) sensor, men redan den nuvarande i NEX-7 lovordas på nätet och i stort är den lika bra den som sitter i Leica M?? –kolla vad DxO säger??

Vad håller jag på att skriv om detta för?? –jo, när den nya NEX-7n kommer så kommer man att sälja ut den gamla modellen? Det kan då vara ide att köpa en sådan och använda den till ett M substitut?? Varför då?? –jo för gatufoto kan man då sätta på gamla Leica M gluggar?? Nä, nä säger många?? –M-gluggar fungerar inte bra på NEX-7?? Optikens böjning gör att ljuset kommer in för snett i hörnen av sensorn?? –säges det??

Jag tycker det skulle va frestande att ha den stora mängden Pix på en ganska stor sensor?? –ty jag beskär mina gatubilder mycke. Med en 35mm Leica M glugg så skulle det bli en FOV av en 52 mm glugg?? Men skulle det ge en skarp bild i kanterna?? Grabbarna i Scandinavian Photo i Malmö lät mig prova.

Min gamla 35/2 blir riktigt smidig på en NEX-7?? Hur blir då bilderna?? –jag sköt några utanför affären!

  

NEX-7 + Summicron 35/2 @ bl 2. Bilden till höger är 100% med ett klick.

Här kommer en fullbehandlad 100%-are!!

Det är inga problem med skärpa!! –och hård beskärning är möjlig?? Perfekt för gatufoto?? Jag återkommer med en test där jag sätter en Noctilux 50/1 på NEX-7, och kollar om den går att använda. Om så är fallet kanske jag köper en NEX-7 billigt?? Nu är dock pixelstorleken samma i NEX-7 och OM-D?? –så kanske är det en dum ide??

Inlagt 2013-04-26 07:08 | Läst 7552 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härligt med funderingar kring alt. köp av kamera! Det är inte lätt att välja men jag tycker du ligger lite rätt i tankarna för dina ändamål! Lycka till med din kommande nya kamera! Trevlig helg också!
Svar från Bob Bovin 2013-04-26 10:04
Hej,
Man får värdera vad man skall använda den till. Kanske man redan har vd man behöver? Troligen.
Ha en fin helg
Bob
Jag kör med Leica M8 och det är ett riktigt lågbudgetfynd för den som vill fota digitalt med en mätsökarkamera. Jag har gett en bit under 10.000 kronor för min och precis som med analoga M-kameror är det en fröjd att använda den. För den som tycker att M8:an är dyr så är Sony NEX-5n en kamera som gifter sig riktigt bra med M-optik om man har en Hawk-adapter och en elektronisk sökare.
/Mikael Good
Svar från Bob Bovin 2013-04-26 10:06
Hej,
M8 är ett bra alternativ om man gillar känslan av Leica. Sony har utmärkta sensorer så de faller rätt också.
Ha det bra
Bob
"Problemet" med hörn- och kantskärpa uppstår om jag förstått det rätt bara med vissa vidvinklar på 28 mm och kortare.
Svar från Bob Bovin 2013-04-26 10:57
Hej,
Du har säkert rätt. Jag ville se om "mina" M-gluggar höll??
Ha det bra
Bob
Jag har en nex 5n och det jag tycker inte funkar med kameran för den typ av fotografering jag vill använda den till är dels att autofokusen ganska ofta fokuserar på något i bakgrunden i stället för på det man vill. ;)
Men viktigare ändå, om man inte vill att kameran skall gå ned i viloläge stup i ett med missade bilder som resultat drar den ur batteriet med raketfart, ett par timmar på stan så är det slut. Annars levererar de ju bildkvalitet som räcker och blir över.
-affe
Ps. Jag skulle tro att OMD:n är ett betydligt bättre alternativ på gatan, den är mycket rappare och säkrare i fokusen tyckte jag efter en kort test.
Svar från Bob Bovin 2013-04-26 18:18
Hej Alf,
Du trycker på en öm punkt hos kameror. Start från viloläge är för långsam idag. Även OM-D är i mitt tycke för långsam. Jag missar en del bilder på det sättet. Ibland trycker jag av för att väcka den, utan att det finns någon bild att ta. Jag har storskärmen släckt, bara sökaren lyser. Det hjälper en hel del. Jag kan få 500 bilder på en dag, ofta 0 värd att spara.
Autofokus fungerar ganska bra på OM-D. Om jag skall ha en NEX-7, så får det bli med Summicron 35, och manuellt fokus. Fokushjälpen på NEX-7 verkar ok. Annars får det bli bl 5,6 och fast fokus. För gatufoto duger allt över 10 Mpix, utan vidare. Mitt problem är att jag beskär så mycke.
Ha det bra
Bob