SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#203. Behöver vi bättre kameror?? –nej nu ä dä bra!! –eller måste hjulen rulla?

Nu får det vara bra!! –kamerorna är tillräckligt bra nu!! –nästan alla fotografiska situationer kan lösas med dagens teknik och kameror!! Alternativa lösningar finns redan i de modeller som saluföres!! Säg emot mig om jag har fel?? Ge exempel!!

Här kommer nu en reaktionär gubbe!! –som inte vet vad han talar om!! Naa jag tror jag är ganska modern?? --och jag har använt kameror sedan 1955!! Jag är tekniskt hyffsat utbildad!! –tyvärr så långt att jag vet mycket om ingenting!! Professionellt har jag jobbat med digitalkameror sedan 1985!! --och även utvecklat en del gamla kopieringsmetoder för film!!

Det var inte mig vi skulle tala om utan min ståndpunkt!! --att vi i stort kan sätta stopp för kamerautvecklingen här och idag!! --och använda de kameror som finns i lådorna hemma!! ----gamla och nya, de räcker länge!!

Varför då?? –jo det är slöseri att lägga resurser på något som är bra nog idag. Till exempel så skitar vi ner i naturen med flamskyddsmedel vid halvledartillverkning. Isbjörnens första kull dör på grund av detta!! De flesta tillverkarna släpper nya modeller varje år och detta är helt onödigt!! Varför??

Om vi ser över utvecklingen för film baserad fotografi så utvecklades den under 150 år, och nådde på åttiotalet en utmärkt nivå!! Filmerna återgav naturliga färger och hade en utmärkt upplösning. Silverkornen var av storleksordningen 3 till 8 mikrometer. Helt tillräckligt för de optiska prestanda som kamerorna hade vid den här tiden. Vi kunde ha stannat här!! --med den teknik som film gav, ty autofokus och ljusmätning var tillräckligt bra!! –för de flesta tillämpningarna. Men så händer något som gör att denna teknologi dör ut!!

Halvledaren upptäcks i mitten av 1900-talet!! --och redan i slutet av sjuttiotalet kom de första ljuskänsliga CCD-sensorerna!! --och på åttiotalet var de etablerade inom vetenskapen, som i astronomi och elektronmikroskopi.  Till en början såg det ut som om CCD-cellen aldrig skulle komma ner till silverkornets storlek?? --men si i slutet av nittiotalet var de lika stora!! Saken var klar de digitala kamerorna utvecklades till samma nivå som film kamerorna!! Datorkraften gjorde att man kunde processa nollor och ettor allt snabbare!! --så att autofokus och bildbehandling kunde ske i kameran ytterst snabbt. De flesta av kamerorna innehåller redan idag ett överflöd av finesser och funktioner som är grädde på moset!! De behövs sällan!!

Det är ingen större skillnad på bilder vi tog på 50-talet och idag!! –eller hur??

Kvällsmatch, Linköping 1958. Rolleiflex 80/3,5

Close up, Svalbard, 2011. Canon 1D III, EF100-400/4,5-5,6

Det betyder köp inga fler kameror. Så stannar hjulen på kamerafabrikerna och de kan börja göra något nyttigt, vindkraftverk??

Inlagt 2011-11-19 07:27 | Läst 3559 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nog måste väl den kemibaserade fotografin vara mindre miljövänlig än den digitala? Så även om vi kör med gamla kameror kommer vi ändå att döda isbjörnar med vårt slabbande. Den enda lösningen är att vi sluta fota och istället börjar meditera.
Svar från Bob Bovin 2011-11-19 12:03
Film har en kemi som är något skitigare än halvledarekemin. Så båda är tyvärr skadliga för vår miljö.
Så det där med meditera är nog inte så dumt!
Mvh
Bob
Intressant inlägg, har aldrig provat gamla kameror och objektiv men jag antar att det är inte så stor skillnad.
Svar från Bob Bovin 2011-11-19 20:01
Kolla här
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/194-bast-i-test-vilket-objektiv.htm
så får du att det är inga fel på gamla gluggar.
Vill man använda film så är kamerorna också billiga.
Vill du va digital så kan man köpa Olympus E-PL1 för under 2000 och då kan man använda alla gamla gluggar.

Mvh
Bob