SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#87. Big deal!! Skyddsglas av syntetisk aluminiumoxidkristall?? –mördande reklam?? --+++gröt!

Går vi på vad som helst?? –i detta kommersiella slit och slängsamhället. Nya prylar?? --bättre prylar?? --å dyrare prylar?? Behöver vi det, duger det inte med gamla beprövade kameror?? Nä!! --det går ju inte?? --den nya kameran har också fått gummiläderimmitaionsklädsel!! Å!! –jag glömde, man har ju tagit bort en röd logo också!! –det var säkert svårt?? Big deal, --betala dyrt!!

Jomenvisst!! –kan man ta hyfsade bilder  med gamla modeller?? --den här bilden är tagen med en något sliten M4:a och en mindre skarp Summilux 50/1,4.

Sett från rätt håll! Hamburg 1990. Leica M4, Summilux 50/1,4. Garanterat höftskott!!

Å den bilden har varit utställd åtminstone vid tre tillfällen!! Så nog duger gamla kameror alltid!!

Angående repfritt safirglas. Det är inte gjort av mineralet safir, som finns i naturen, utan är syntetiskt framställt med en metod som utvecklades 1902, av en fransk kemist Auguste Verneuil. Man droppar smält aluminiumoxid ned på en groddkristall av safir. På det här sättet kan man framställa halvmetertjocka cylindrar av kristallint aluminiumoxid. Tunna plattor kan sågas med diamantsåg och slipas till skyddsplattor på klockor och kameror.

Inlagt 2011-06-26 07:26 | Läst 7394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Man lär sig alltid något nytt i din blogg :)
Det här hade låtit som hokus-pokus för mig för några år sedan (trots en teknisk utbildning) men sedan min dotter läst materialvetenskap (apropå duktiga kvinnor ;), så verkar det helt begripligt.

Safirbluffen avslöjad ;)
Safirglaset är en av anledningarna till att jag kanske kommer att uppgradera min M9:a när jag har pengar. Det plastglas som är på nu blir väldigt lätt repigt.

Jag tycker inte att det är en bluff. Det är ett bättre glas som är relativt repfritt. Det är väl bra?
janolof 2011-06-26 16:46
Jag menar inte så, jag menar användningen av begreppet safir i marknadsföringen för att ge intryck av det handlar om ett eftertraktat naturligt mineral.

Egenskaperna hos det syntetiska materialet har jag inte uttalat mig om.
Svar från Bob Bovin 2011-06-26 17:37
Det är klart att det är bra, lika bra som safir. Men är det värt pengarna?