SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#506. Berlinmuren, när den faller!!! –far och son rapporterar!!??

Historiska händelser upplever man inte var dag?? –men när Berlinmuren revs?? –då var vi på plats!! –med kameror!! –min son och jag!! Mitt i natten?? –på ostsidan?? –bland soldater?? –med bulldozers!!

Farsan vi åker ner till Berlin å kollar när muren faller?? –jag blev jätteglad när min 18-åriga son kom med förslaget!! –ja!! --vi packa direkt in kameror och förnödenheter i den gröna Saaben?? –inköpt i Phoenix 20 år tidigare!!

Nyheterna hade kommit på TV om att den förhatliga Berlinmuren höll på att rivas!! Det här var nutidshistoria!! –det förstod jag!! Men att se det med egna ögon och det med sin son det var något att se fram mot??

Assistent Ninni gav sin tillåtelse med tvekan?? –hon ville nog komma med och hålla ett öga på sonen?? –men i stället fick hon fortsätta att operera ögon på lasarettet i stället!! Det blev en mammafri resa och det var nog så spännande för sonen.

Bil-färga-bil resan till Berlin gick i ett swish!! –å vi tog in på ett hotell i västdelen av stan. Direkt på eftermiddagen laddade vi kamerorna, M4 och M6 med Summicron 35/2 och Summilux 50/1!! –med 3200 ASA film i färg och svartvit. Nere vid muren nära Brandenburger Tor!! --kunde Jan krypa genom muren in på ostsidan!!

Berlinmuren januari 1990.

På baksidan av riksdagen kunde man banka loss bitar av muren!! Vi hade hammare med oss!!

Vi gör ett större hål. På ostsidan av Berlinmuren.

Det var på kvällen som det började hända saker!! Östtyska soldater började riva muren med stora maskiner!! Uppe på muren vid Brandenburger Tor stod massor med människor!!

Glada Berlinare på muren, sett från västsidan.

Berlinmuren rivs, sedd från ostsidan.

Jan och jag beslöt att skilja på oss?? –Ninni hade aldrig gått med på det?? –för att täcka mer händelser!! Vi skulle hålla oss när riksdagshuset?? –men var på båda sidor av muren?? Det var mycket spännande att vara på ostsidan!! --eftersom vi visste att Checkpoint Charlie fortfarande var stängt. Att stå där bland soldaterna när de rev muren var en oförglömlig upplevelse. Det kändes att det var en historisk händelse med alla glada östtyskar på och kring muren!!

Östtysk soldat svetsar sönder armering i muren. Foto från ostsidan.

Vi var flera dagar i Berlin och har mer att berätta och återkommer i den här bloggen. Vi har publicerat en e-bok (Berlinmurens fall, ISBN 13: 978-91-978005-7-0), som finns att låna gratis på biblioteket!!

Det finns flera bilder på nätet från den här tiden. T ex här och det är en intressant tid att se i bild. Det är historia och början på en ny tid i Europa.

Inlagt 2012-09-16 06:37 | Läst 6419 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Oerhört intressant! Jag ångrar idag djupt att jag inte åkte ner just då. Visserligen strax efteråt, medan muren fanns kvar men gränsen var öppen, men det känns inte som samma sak. Och visst, jag har också en bit mur hemma som jag vårdar ömt. Jag ska titta vidare på de länkar du tipsar om. Jag håller absolut med om att det var början på en ny tidsepok för Europa och åkte nyligen runt flera hundra mil i Baltikum, något som också är att rekommendera.
Ha det gott! / Pelle
Svar från Bob Bovin 2012-09-16 08:33
Hej Pelle!
De forna öststaterna är intressanta att se. Utvecklingen mot kapitalism är något att fundera över.
Ha det bra
Bob
Vad spännande att vara på plats när en så historisk händelse pågår! Ser fram emot fler bilder från Berlin.
Ha det fint!
Ewa
Svar från Bob Bovin 2012-09-16 16:57
Tack Ewa!
Det var en speciell känsla att stå där på natten, med sin son. Jag lovar att det kommer mer bilder.
Ha det fint
Bob
Wow! Jag fick ståpäls av ditt fina blogginlägg! Tack för att du delar med dig av alla dina guldpärlor!
Ha en underbar dag!
Svar från Bob Bovin 2012-09-16 16:59
Tack Heléne!
Det gläder mig att DU gillade bilderna.
Ha det fint
Bob
Även jag var där, vi tog os genom ett av de första hålen i muren, det var en märklig känsla och vi var en del av historien. Jag hade ingen bra kamera med mig eftersom jag var där i affärer så jag gick in på en fotobutik och köpte en Minox GT/E för att dokumentera.
Svar från Bob Bovin 2012-09-16 17:03
Hej Stefan!
Då har vi haft samma känsla. Du får visa bilderna.
Ha det bra
Bob
Som alltid läsvärt. Riktigt historiska bilder. Vill tipsa om ett ljudbildspel som Anders Steiner, fotograf på Västerviks-Tidningen, gjort från samma tid och plats:
http://www.vt.se/bildspel/bildspel_med_ljud.aspx?ss=5129483
Svar från Bob Bovin 2012-09-16 17:04
Tack Tomas,
Fint med länken till Anders fina bilder.
Ha det bra
Bob