SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#575. Gammalt Summilux 51,3/1,4 är alternativ!! --till Olympus AF 45/1,8 ED!!

Köpa nytt!! --gäller inför jul?? –ny glugg behövs?? Ständig strävan efter perfektion!! –trots att sensorn kanske inte lever upp till objektivet!! Varför inte kolla upp något begagnat!! Billigt eller dyrt??

Jag har länge gått och funderat på om det nätta Olympus objektivet F 45/1,8 ED skulle sitta bra på min OM-D eller E-PL1 eller GH2!  LensRental.com har testat det och funnit att upplösningen i centrum är 55 linjepar/mm vid full öppning!! Den här gluggen är en ädelsten, skriver M Thein!! –dä är nog en överdrift, men de flesta tycker den är mycket bra, speciellt om man tänker på att priset är ganska lågt!

I hyllan har jag en glugg från Leitz, Summilux 51,4/1,4 (version 2). Jag köpte det som kit-lins till en Leica M2 den 18/12 1963. Det kittet kostade då 1370 kr. Idag kan du köpa den gluggen på ebay för mer än 16 laxar!! Det är ju lite udda att brännvidden anges så noggrant som till 51,3 mm. Detta är angivet med en liten röd siffra vid m i avståndsskalan!! Är det någon som vet varför den är röd på mitt objektiv, vanligen är den svart?? Det är ett mycket vackert objektiv och fokusringen glider lätt som en varm kniv i smör?? Jag testade upplösningen med Patersons testtavlor och kom fram till att upplösningen i centrum är 96 linjepar/mm vid full glugg och hörnen är lite sämre med 42 lp/mm. Det här är med andra ord en mycket bra glugg!! Säg är det inte en ”snygging” på en OM-D.

Jag tog ut och vallade den på stan, Lund, med full glugg och 24 DIN och manuellt fokus!! RAW och vanlig behandling i LR 4.2 och PS 5 gav de här bilderna!!

Den sista bilden av flygande tefat?? --visar att gluggens bokeh är helt ok?? --om än något ovaliserad!!

Inlagt 2012-11-24 07:08 | Läst 5081 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har sagt det förut: Vad Leitz är bäst på är optik! (Sedan har dom ju gjort en del bra handgjorda kameror oxo).

Hälsningar
Tomas
Svar från Bob Bovin 2012-11-24 10:35
Hej,
Du har helt rätt, de gör solida och bra gluggar. Synd att de är så dyra.
Ha det bra
Bob
Alla de testerna är i princip värdelösa iom det inte finns något att jämföra med. Ta i fortsättningen samma bilder med originaloptiken så vi kan se ev skillnader.
mvh
Lars T.
syntax 2012-11-24 11:40
Om testet är rätt gjort så är ett linjeupplösningsvärde en angivelse som säger en hel del, och det kan jämföras med andra objektivs linjeupplösningsresultat. Detta är en bra mycket bättre grund, än att sitta och titta på skärrmbilder och tro sig se skillnader. All testning innehåller subjektiva element - men att ange linjeupplösningen är mycket överlägset det som du föreslår.
Svar från Bob Bovin 2012-11-24 12:01
Hej,
Testerna som utförs av lensrentals.com är inte värdelösa. De är kanske de mest proffsiga just nu på nätet. Det är ju en uthyrningsfirma som har flera objektiv de kan testa. De har det senaste i datoriserad utrustning. De har visat att det är en ganska stor variation i upplösningen hos varje objektivprodukt.
Själv har jag mätt upplösningen hos mina objektiv med hjälp av Patersons testtavlor. Inga siffror är absoluta tal men de är ett ungefärligt mått på vad mitt objektiv har för upplösning. Du an se en sammanställning här:
http://www.bovin.nu/bob/News/Objektivtest.pdf

Att bedöma ett objektivs upplösning och prestanda från bilder på nätet är begränsat, likväl roligt.
Ha det bra
Bob
Javisst, den är vacker! Och Du fått mycket fina färger och skärpa!
Svar från Bob Bovin 2012-11-24 16:17
Tack Wolfgang!
Den här Leitz gluggen är inte så dum. Den har bra färg på en digital kamera.
Ha det bra
Bob
Jag skrev förut att det bästa är väl att se två bilder bredvid varandra, tagna med olika objektiv. Ser man bilderna på det sättet är väl ingen som tänker på “linjeupplösningar”? Det är väl bara ett nörd-snack. Att testa bilder i ett labb-liknande förhållande går väl inte att jämföra med att se dem live? Eller? Häng inte upp er för mycket på tekniken, plåta på istället!
Svar från Bob Bovin 2012-11-24 16:28
Hej igen,
Det bästa är ju om man kan göra bådadera. När det gäller att ta samma bild med två objektiv, så är jag inte skicklig nog att göra det när det gäller gatufotografi. Om du har följt min blogg så har jag använt många olika objektiv i gatufotografi, men aldrig på samma motiv.
Jag tar inte "nörd" som något negativt. Jag har nog ofta varit det när det gäller fotografi och arbete. Jag anser dock att bilden är det viktigaste inom all fotografi.
Jag kan rekommendera en i mitt tycke bra objektivtestare, M Thein:
http://blog.mingthein.com/
Han snackar inte om upplösning!
Ha det bra
Bob
Jag har bara EN referens: Robert Capas bilder från Normandie. Är innehållet intressant bryr man sig knappast om lite korn (brus) och sudd i hörnen. Alltså: Ta intressanta bilder!
Jag kan inte se några som helst tekniska problem med de bilder Bob visar. I varje fall inget som påverkar uppfattningen av dessa bilder.
PS Som leicanörd (en helt annan historia) tycker jag förstås att det är en vacker glugg. DS
PPS Capa använde Contax DS
Svar från Bob Bovin 2012-11-24 18:15
Tack Jan!
Jag håller med dig. En bild får för mig vara tekniskt kass bara den har ett intressant innehåll. Capa är en av mina favoriter, redan från 14 års åldern. På dagen D hade han Contax tror jag, och i Spanien Rolleiflex. Det var en lirare, läs biografierna om honom.
Jag är nog också Leicanörd, och om regeringen hade givit sitt medtycke så hade jag nog beställt en Leica M.
Ha det bra
Bob
JanKw 2012-11-24 19:12
Vadå regeringen? Du lever bara en gång. Belåna huset eller sälj bilen. (Jag har en M9).
Jag har läst Capas biografi. Riktigt bra.