UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#66. Måttfullhet är en dygd!! –eller mannen i stråhatt??

Vi närmar oss raskt sommarens njutningar!! –sol och bad!!?  --mat och dryck!! Det kan då vara på sin plats med en uppmaning till måttfullhet!! Det blev helt klart för mig idag?? --när jag såg mannen med kostym!! –till skydd mot solen!! Stråhatten på, --av samma skäl??

Med systembolagets överflöd av flytande möjligheter?? --hade han valt en kall starköl!!

Detta är en statuerande av exempel!! -- inför sommarens frestelser. Måttfullhet!!

Lund 2011-06-03. Panasonic GH2, Zuiko 50mm f/1,4 @bl 8.

_________________________________________________________

"Kristaller likt människor har fel" –ett vetenskapligt faktum!!

--eller den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photo Galleri,   Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  Kom och se!! -- KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

/Bob

_________________________________________________________

Postat 2011-06-05 07:18 | Läst 3087 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#63. Färgfilm försvinner!! –håll hårt i den svarvita!! –plåta mer!!

Stoppar du film i kameran?? –hur länge till tror du att du kan göra det?? Sedan 1999 har antalet sålda filmer gått ned med 98%. Alltså bara 2 % kvar på hyllorna!! Skall DU börja hamstra?? Ja det är kanske en bra ide!!

Jag har hamstrat färgfilm i kylskåpet!! –problemet är bara att bäst föredatum har gått ut!!

Det gick tyvärr ut redan 07/1991. Sannolikt är det bättre att hamstra svartvit film, den står sig mycket bättre?? Om du undrar hur allvarlig situationen är så skall du kolla artikeln: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=136795151

Det sannolika är dock att färgfilmen kommer att försvinna först?? Den dagen det inte lönar sig att göra färgfilm längre!! –som alltid styr pengarna!!  --så kommer Kodak och Fuji att dra in färgen.

Ärligt talat så bryr jag mig inte!! --för digitalfärgbilder från bläckstråleskrivare är bättre?? Du vet väl?? --att bläckstråleskrivaren är en svensk uppfinning!! Professor Helmuth Herz vid Lunds Tekniska Högskola gjorde det möjligt för oss mikroskopister att skriva ut beräknade mikroskopibilder redan i mitten på 1970-talet!!

Eftersom existensen av svartvit fotgrafisk film är beroende av hur mycke som säljes!! –pengar talar!! –så är det varje analog  gatufotografs plikt och skyldighet!! --att  plåta så mycket som möjligt!! Men lämna kemikalierna till kommunens miljöstation!!? Du betalar i alla fall en avgift till den stationen!!

Ut å plåta!! Annars är det kört??

Här är mitt bidrag:

Paris 1987. Leica M6, Summicron 35/2. Alltså kameran ovan!

Postat 2011-06-03 07:01 | Läst 11973 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#62. Lyssna på mästaren HCB!! –tänkvärt för varje gatuplåtare!! –eller gamla visdomsord??

Det är ofta tänkvärt att lyssna till erfarna fotografer!! –hur de plåtar och hur de tänker i avtrycksögonblicket!! Speciellt när orden kommer från mästaren Henri Cartier-Bresson, redan 1973. Det är Cornell Capa (Roberts brorsa) som intervjuar HCB för International Center of Photography. Länken till intervjun är:  http://vimeo.com/20047490

 ”Det är sällan man tar en utmärkt bild. Man måste mjölka kon en hel del och få mycke mjölk för att göra en liten ost. Hmm?” Min översättning av en mening från HCB i filmen. Finns även i min favoritblogg:

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/

 Jag måste säga att detta är mycket nära sanningen!! Under min tid som professionell elektronmikroskopist tog jag säkert mer än 10000 bilder i mikroskopet. Det svåra i dessa elektronmikroskop är att man måste sätta fokus korrekt (faktiskt i underfokus, därav titeln på min blogg) och man måste orientera provet exakt i en viss riktning. Detta lyckades jag med en gång, under 30 år.

 Likaledes hur många bra bilder har du tagit under åren?? Jag är glad om jag tar 1-3 bra bilder per år!!

 Här är en bild jag är ganska nöjd med??

London 1967. Leica M2, Summicron 35/2

Postat 2011-06-02 07:59 | Läst 3773 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#58. Gatufotografi?? –Va ä dä!! –är det någon mening med det??

Gatufotografi är populärt här på fotosidan!! –men vad är det?? –och vad är det för mening med det?? Det är väl bara en hobby för å slå sönder klockan –tiden?? Int omdanar det samhället eller för det framåt!!

Gatufotografi är internationellt omfattande idag!! –kolla  exempelvis (http://www.flickr.com/groups/onthestreet/).

 Även historiskt sett går det långt tillbaka i tiden. Tänk på bilderna Brassaï (Gyula Halász, 1899-1984) fångade i Paris före andra världskriget. Studera HCB, gläds åt Gene Smith och ta en titt på damen Helen Levitt (ISBN 978-1-57687-429-5) och hennes underbara skildring av NY.  Boken ”Street Photography Now” kommer snart som pocket och det finns mycket mer att säga om detta, men kolla upp nätet, där finns massor.

Men ändå!! –vad är det för mening med detta!! --mer än tidsfördriv och hobby.

 Ja, man kan ju säga att det är en viktig kulturdokumentation av vår urbana miljö??  

Jo, men nästa all gatufotografi skildrar ju bara den västinfluerade kulturen. Var är resten av världen??

Skall det vara med och/eller utan människor!!?? Här är två exempel?? –är det gatufotografi??

Lund 2011. Panasonic DMC-GH2, Zuiko 21 mm, f/3,5. ISO 160 f/5,6, 1/125

Lund 2011. Olympus Pen E-PL1, Zuiko 16 mm, f/3,5. ISO 200, f/8, 1/640

Men himla kul är dä!! Ut å plåta!!

Postat 2011-05-29 07:36 | Läst 10007 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#52. Det stod plötsligt klart för mig!! --en människa är mindre värd än ett riskorn!!??

Jag tittade ut från hotellfönstret? –det var strax efter fem!! –å nästan mörkt ute. Jag hörde röster, på ett obegripligt språk? --Några män gick omkring i vattenpussarna och ur en lucka i en vägg delades ut mat. Iförda plastsandaler, typ badstrand, stod de på huk i sörjan och åt något med pinnar. Nån va färdig med frukosten och borstade tänderna i en vattenpöl!!

  

Frukost på byggarbetsplats 1986. Olympus OM 4, Zuiko 180/2,8

Jag hade haft känslan redan på flygplatsen!?  --jättestor, tom  och  grå med stora fönster. Inga dekorationer, ingen reklam. På något sätt var man iakttagen. En otroligt skraltig buss, av okänt märke, körde in oss mot stan. Sätena var söndriga och hårda!! Vägarna var fulla av gropar och bussen hade inte haft någon fjädring på många år. Vi kom ut till ett område i utkanten av jättestaden, nästan som på landet. Vi körde om många häst- eller åsnedragna kärror! —i dammet.  Hotellet såg inte lovande ut!!

Hotell i utkanten 1986. Leica M2, Summicron 35/2

Det var mycket krångligt att checka in, massor av lappar att fylla i. Men vi fick bo i den nybyggda delen!? Det visade sig vara den sämsta delen!! Assistent Ninni ropade förtvivlat!! --toan läcker!! Den nyinstallerade toan läkte rakt ut på golvet!! Ingen kunde göra något?? --utan vi fick använda andra toaletter i hotellet!!

Vi var granne med en gigantisk byggarbetsplats och det var arbetare på denna som vaknade fem på morgonen för frukost ur en lucka. Bambuställningarna klättrade svajande längs hussidan på bygget. Man undrade vad arbetarskyddsstyrelsen, om det fanns någon, sa om denna klätterställning.

Det var denna morgon det blev klart för mig!! --att i det här landet är en människa mindre värd än ett riskorn!? Det finns så många själar att förbruka och hela kulturen är historiskt sett mycket grym! Var och en kämpade för livhanken och landet verkade leva i tre olika århundraden samtidigt!!

Peking 1986, Leica M2, Summicron 35/2

Peking 1986. Olympus OM4 , Zuiko 180/2,8

Postat 2011-05-24 07:06 | Läst 6737 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 645 646 647 ... 649 Nästa