UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#178. Åtel?? –varför dä?? –ändra djurens beteende?? Eller besök naturens åtel!!

Det är vanligt att lägga ut mat!! – så kallad åtel!! –för att locka skygga djur till fotografering!! Jag kan tolerera detta!! –så länge inga djur skadas eller ändrar beteende!! Det finns ju dock en uppenbar risk att djuren vänjer sig vid denna mat och om den upphör! –vad händer då?? Långvarig uppfödning kan ju i vissa fall stödja en utrotningshotad art, som t e x fallet med kungsörnen?? I sådana fall har jag inget emot matning = räddning av en art! Det får dock ske under kontrollerade former.

Internationellt finns det en del kommersiella fotoplatser!! --som ordnar fotografering från gömsle. Här blir djuren helt beroende av att mat har lagts ut under en lång tid. Jag är tveksam till dylika arrangemang och personligen avstår jag från sådana platser.

Varför inte besöka en plats!! --där naturen är så rik på föda att djuren kommer dit i stora mängder. Om det finns mycke mat så kanske de blir orädda och ofarliga??  --som till exempel brunbjörnarna i nationalparken Katmai i Alaska!! Här finns det så mycke lax i floden och så mycke grönt gräs att människan blir inget alternativ på matsedeln!!

Några individer av brunbjörnen utvecklar en unik erfarenhet och skicklighet att fånga laxar när det hoppar uppströms.

Brunbjörn fångar lax i Brooks Falls, Katmai, Alaska 2004.

I Katmai är grönskan under sommarmånaderna så riklig och högväxande att det ger obegränsade möjligheter för björnarna att fylla på sitt vegetarianska behov fullständigt.

Dags för ett dopp, efter maten.

Den rikliga tillgången på föda gör att björnhonorna ofta har fyra ungar och sällan mindre än 3.

Mor med fyra ungar på släptåg. Va får vi till middag?

Ibland kan samverkan mellan människa och djur öppna möjligheten att se ovanliga djur. Vid kusten i norra Alaska har inuiterna rätt att fånga några valar per by, varje höst. I orten Kaktovik brukar samhället ta upp två valar på stranden och stycka den för byns behov. Det blir dock mycket kvar på kadavret och när människan fått sitt behov så ger det isbjörnarna möjlighet att fylla på sitt matbehov. Ett stort antal isbjörnshonor med ungar brukar samlas här och äta sig mätta i september och oktober.

Numera kan man åka dit som fototurist och plåta isbjörn. Varför inte göra det i stället och stödja inuiterna som driver hotellet på orten!

PS. Jag kan tänka mig ett fågelbord och på sommaren ett fågelbad!! DS.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Postat 2011-10-25 07:46 | Läst 8083 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#163. Klimatförändringen i ishavet!! --och maten till isnallar?? Duger tång och valfläsk??

Byta diet!! –varför dä?? Vinterisen smälter i snabbare takt!! –så sälarna har ingenstans att vila?? Det är just då?? --isbjörnen smyger sig på å fångar säl till lunch!! Om isen försvinner måste isbjörnen byta meny!! –vad står då till buds?? Vegetarian?? –käka tång eller gräs?? Fågelägg finns bara under en kort tid!! –annars är det gott!!

Några alarmerande observationer!! Det har aldrig varit så lite is i Arktis i historisk tid!! Det har aldrig varit varmare under samma tid, så där 1,2 °C högre än på 1600-talet!! Det är 40% mer koldioxid i atmosfären nu än för 200 år sedan!!  

Detta kan vara en förklaring till att isen i ishavet nu är så liten!! –att både nordost-passagen och nordväst-passagen är helt öppna. Man behöver inte skicka upp några isbrytare längre!! –utan tankers kan ta den korta vägen på sommaren!! Detta blir helt klart?? --om du tar en koll på satellitbilderna från NASA från i år. Den översta visa vinterisens utbredning 2011, och den undre bilden visar isens utbredning i september i år!!

Men för isbjörnarna blir situationen allt mer trängd. Ingen is ingen säl!! –så är det kort och gott! Man tycker att isbjörnen, som är släkt med brunbjörnen, skulle byta diet och börja äta gräs och bär igen!! Det är också vad som kanske händer!! –isbjörnen har redan börjat smaka på tång!!

Isbjörn testar tång!! Svalbard 2011. Canon 1D III, EF100-400f/4,5-5,6L IS, @400mm, 1/400 @ f/7,1,ISO 800.

Ett visst proteintillskott får isbjörnarna genom att äta valkadaver!! --som flyter I land!! –å detta sker regelbundet. I år fanns det ett nytt kadaver!! --nere i Freemansundet mellan Edgeøja och Barentsøja. Så här pågår ett kalas på späck!! För tre år sedan flöt ett valkadaver iland på nordsidan av Svalbard och det ”vraket” bogserades in i Holmiabukta!! --där det var skafferi för isbjörnarna ännu 2010. Men mot slutet måste de dyka ned till maten!! Assistent Ninni har avslöjande bilder från detta!! –koll den här!!

Valfläsk?? –till isbjörn!! Holmiabukta 2010. Canon 550D, EF100-400f/4,5-5,6L IS, @400mm, 1/500 @ f/8, ISO 1250.

Nu tror inte jag att detta är mat tillräckligt för att föda 20000 isbjörnar i Arktis. Det kommer att ske en drastisk förändring av beståndet det närmaste århundradet. Frågan är om några få individer kommer att anpassa sig och överleva  till nästa istid?? –om sådär 10-15 tusen år??

Jag skulle vilja rekommendera en mycket läsvärd bok ”Meteorologernas Nya Väderbok” av Claes Bernes och Pär Holmgren (ISBN 978-91-7329-021-0), som tar upp grunderna för klimat och miljö!! Läs den och deltag i debatten med nått på fötterna??

Postat 2011-10-10 07:12 | Läst 10107 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#162. Svartvita bilder med elefanter!! –kan det va nått?? –ja, otroligt vackert!!

Naturfotografi i svartvit är inte så vanligt!! --idag!! Det finns undantag och just nu kan du se det på Fotografiska!! Sedan 1995 har Nick Brandt fotograferat de vilda djuren i Östafrika. När man ser hans bilder på elefanter faller man i trans!!

Om du inte redan varit där, vilket jag inte har än, så ta och förbered i dig genom att kolla in New York Time site Lens:   

http://lens.blogs.nytimes.com/2011/10/05/in-east-africa-fine-art-meets-conservation/

Antalet elefanter har minskat drastiskt i Kenya och Tanzania under hela föra århundradet. Orsaken till detta är ju tyvärr det enormt höga priset på elfenben!! –kilopriset ligger på upp mot 6000 kr per kilo!! Allt illegal handel naturligtvis!! Avskyvärd jakt pågår!! Vakter behövs i nationalparkerna.

Nick har startat en icke-kommersiell fond, Big Life Foundation,!! --som finansierar  120 rangers i Amboseli området!! --med hjälp av pengar han får in för sina bilder. Det är verkligen en beundransvärd insats av en naturfotograf, som startade att plåta 1995!!

Var har vi de svenska naturfotograferna?? --när det gäller att stödja naturen?? –eller är det bara ”Hötorgsfotografi” eller ”Rosenlunderi” som gäller?? Kom ut ur gömslena!!

Det skall ju vara bilder i en sådan här blogg!! --och 2005 besökte assistent Ninni och jag, med son och sonhustru, Tanzania.  Det blev en mycket framgångsrik foto-safari!! –tack vare en suverän guide som körde vår ”4-wheel drive”. Jag skall komma med en berättelse i en senare blogg!!

Här har vi två elefantbilder från den resan!! Det är förmätet att visa dessa i samband med text om Nick Brandt’s bilder. Jag tar risken!! Det får dock bli i svartvit!!

Ngorongora, Tanzania, 2005.

Tarangire, Tanzania, 2005

Postat 2011-10-09 07:40 | Läst 6394 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#158. Gulliga ungar!! Vita som snö!!

Ungar!! --de kan va hur gulliga som helst!! Vita!! Hoppiga!! Busiga!! Lurviga!! För stora tassar!! Bita brorsan!! –nafsa på mamma!! Ja, --det är en upplevelse för livet att se detta när solen skiner över ett förtrollat landskap.  Man vill vakna upp här!!

De var Nigel som var upp på morgonen!! –tidigt på bryggan och spanade efter små gula fläckar. Det var inte guiden!! –han sov. Nigel tycke han såg två isbjörnar på långt håll!! –styrman tyckte det samma och efter frukost sattes två gummibåtar ut för spaning. Det visade sig att båda iakttagelserna var gråa stenar. Men gruppen nyfikna plåtisar gav inte upp. Spaningen gick vidare, men efter flera timmar var de flesta beredda att ge upp och vända tillbaka till varmt kaffe på båten. Vi tar runt nästa ö också, tyckte Thomas. Å si där fick han syn på en gul prick med två småprickar.

Båda gummibåtarna manövrerades försiktigt närmare?? --och det var en isbjörnsmamma på vandring med sina två årsungar.  Bedårande!! --i underbart motljus!! --vandrande längs stranden!!

Svalbard 2011. Canon 1D III, EF100-400/4.5-5.6 @ 100mm, 1/160, f/6.3 ISO 400

Svalbard 2011. Canon 1D III, EF100-400/4.5-5.6 @ 250mm, 1/125, f/7.1 ISO 400

Leta liten mumsbit.  Canon 550D, EF100-400/4.5-5.6 @ 400mm, 1/320, f/6.3 ISO 800

Tack Nigel och Thomas för den upplevelsen!!

Postat 2011-10-05 07:08 | Läst 5233 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#156. Hungriga isbjörnar!! –eller Psyko nafsar efter Lous ben!!

Vi träffa henne uppe i isen?? –vi döpte henne till Psyko!! Hon hade sne nos!! Några ville kalla henne för Elvis, men dä gick ju inte!! Hon hade kanske varit utan mat i veckor?? –så även en seg gubbe kunde duga som skråmål!!

Ishavet har snart ingen is på sommaren!! Å lite is = få sälar att fånga!! Detta är isbjörnens vardag när isen drar sig tillbaka norr om 82 breddgraden. Så därför hittar man en del isbjörnar, som har anlagt den slanka linjen under somnaren och följt med isen när den drivit norr ut. I år hittade vi en ny typ av aggressivt beteende, som vi inte sett tidigare. Psyko visade detta och blev vår följeslagare under några dar.

Minst hälften av isbjörnarna går iväg när man träffar på dem, men resten kommer nyfikna fram till den stora plåtburken, som doftar däggdjur. Kom ihåg att en isbjörn kan känna doften av en säl på många kilometers håll!! –så ett tjugotal människor borde lukta namnam på mils håll!! Psyko fattade tycke för oss och tittade upp över relingen för kolla vilka vi var. Hon var lång!! –skulle hon kunna hoppa ombord??

Psyko kollar maten?? Panasonic GH2, Lumix Vario 14-140, 4,0-5,6.

Vår guide Haikko försökte skrämma!! --iväg henne med en lite pinne!! Jag tror han hade behövt en lång påk eller en åra!! --en låg bakom honom i gummibåten!!

Jag behöver ingen tandpetare!! Canon 1D III, EF24mm f/2,8 @ 1/320s f/9, ISO 200

Men det hela tog en otäck och oväntad utveckling?? --Psyko gick till attack genom ett trasigt galler!! --och försökte fånga Lou Newmans ben med sin labb och stora käft!! –hon missade med sådär 20cm!! En träff hade kostat Lou benet!!

Nafs!! Canon 550D, EF24mm f/2,8 @ 1/125s f/5,6, ISO 400

Den här oväntade attacken gjorde att Haikko tog fram sin revolver!!  --för att vara beredd på att Psyko skulle hoppa ombord?? De flesta drog sig tillbaka på övre däck!! –men assistent Ninni missar inte en sådan bild!!

Puffran klar!! Panasonic GH2, Lumix Vario 14-140, 4,0-5,6.

Det är känt att isbjörnar kan hoppa långt!! –upp mot 20m på släta isen!! Höjdrekordet är okänt!! –men det händer att de hoppar ombord på låga båtar!! Man frågar sig hur låga?? Samtidigt som vi låg här i isen så var norska statens kartverk ute och karterade botten kring Svalbard med sitt skepp Hydrograf och de fick besök av en isbjörn!! Kolla den här sidan

http://www.sjokart.no/Bamse+p%C3%A5+bes%C3%B8k.d25-SwZnI2h.ips

Psyko följde med oss flera dagar och en natt försökte hon att fånga benen på styrman när han gick ut på däck. Jag vet inte om det var därför som kapten vände söder ut nästa dag??

Postat 2011-10-03 07:10 | Läst 5558 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 82 83 84 ... 87 Nästa