UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#154. Glest mä is ida?? Ska man behöva byta gångart!!

Den Arktiska isens volym minskar!! –årets värden är de lägsta uppmätta hittills!! Det är alltså inte bara utbredningen av isen som minskar!! –utan även totalvolymen!! Isbjörnen med sin välfylld mage gillar inte det!! –han går ju genom den tunna isen!!

Välgödd isbjörnshane vid 82° N, Panasonic GH2, Lumix 100-300 f/4.5-5.6 @ 300mm, 1/640 @ f/5.6, ISO1600

Den tunna och glesa isen skapar stora problem för isbjörnarna upp vid den Arktiska iskanten vid 82°N. Klockan är halv nio på kvällen den 1 september 2011. Den här bastanta hanen upptäckte vi vilande på ett isflak. Han var stor och hade välfylld mage. Han var säkert en stor jägare och hade inga problem att fånga sälar här upp, men han hade uppenbara svårigheter att ta sig fram på den tunna isen.

Låg tyngdpunkt!! Canon 550D, EF 100-400 f/4.5-5.6 @ 400mm, 1/320 @ f/5.6, ISO1600

Han var tvungen att sprida ut sin kroppshydda ordentligt!! --och sänka tyngdpunkten. Det här ser man då och då när isbjörnar tar sig fram på tunn is. Men det går bra en bit sedan är det kört!! –plums ned i nollgradigt vatten. Detta är inga problem för en isbjörn!! –de är välisolerade i sin tjocka päls med ihåliga hår. De kan simma i detta kalla vatten upp till 30 mil!! –vilket är verifierat för björnar med sändare.

Så gick man genom igen!! Canon 550D, EF 100-400 f/4.5-5.6 @ 400mm, 1/400 @ f/7.1, ISO1600

Nu har isbjörnen inga problem att ta sig upp igen!! –eftersom han är mycket stark och har långa klor på de enorma tassarna. Så den här tunga krabaten tar sig lätt upp!! –och fortsätter sin vandring på isvidderna.

Ja får göra nått åt magen!! Canon 550D, EF 100-400 f/4.5-5.6 @ 400mm, 1/400 @ f/6.3, ISO1600

Han är den ensamme vandraren på vidderna!! --och det enda han är intresserad av är att hitta sälar!! --som ligger på isen och vilar sig. De tar ju också en nap!! --efter maten. Det gäller bara att se till så den stora vita vandraren inte är i närheten.

Kålla han har gått!! Canon 550D, EF 100-400 f/4.5-5.6 @ 390mm, 1/320 @ f/5.6, ISO1600

Postat 2011-10-01 07:12 | Läst 6394 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#152. Västanfors hembygdsgård!! Där hörde jag detta?? --eller fika med tjuvlyssning!!

Ett foto är ett foto!! –å visar sanningen!!?? Men stopp nu!! –så har det väl aldrig varit!! Kungaporträtten var alltid förskönande!! Bilder har i alla tider förfalskats!! Så gäller också fotografi!! Alltså dokumentär fotografi existerar inte?? Bilden är bara en kommentar!! Behandla den som det!!

Jag satt och fikade på Västanfors hembygdsgård, dä fint!! --de öppnar nio och har så goda mackor!! –å ett fint kaffe!! Vad kan man mer begära?? Jo, --lugnt och skönt, lågt till tak och gamla grejer. Kom å tänka på farmors kaffe med bulle?? In kommer två stora karlar, kamouflage klädda??  --jägare, --nu?? De hade köpt ostmackor å kaffe!! De satte sig bakom mig.

--Vilken morron!! Kalasljus mä rådjuren i dungen. Vilka höstfärger!! Fick du glöden i pälsen?? –mä den ny fyrahundran??

--Satt som en smäck!! –la till 2/3 bländarsteg för att få med skuggan utan grynighet!! Testa den nya förlängarn också!! Int dum den du!!

--Ja vi behöv int lägga till nå rådjur frå nätet, för å övertyga frugan att vi vatt ute i skogen ida!!

--Nä du --dä int klogt va man kan bli driven till för å få ihop till räkningarna?? Hur kunde vi gå på det?? Den närsynta lon på bilden i Camera Natura har en skarp tass medan grenen bredvid är suddig!!

--ä man int godtrogen??

--Dä hör till tiden!! --allt ä tillåtet bara de rullar in kulor!! Dä f—n att det skall spela roll!!

--Dä kom på sextiotalet?? Minns du när vaktmästeriet på bruket skulle gå med pluss??

--Int klogt!! –hur tusan skulle dä gå till??

--Men du!! --borde int naturfotograferna ägna sig åt annat än dekorationer??

--De vill va konstnärer?? Uttrycka sig!! Å de får väl göra va de vill, bara dä ä kul!!

--Å dä ska man betala räkningar med??

--Kolla /N fotograferna!! –flera använder naturen för att  skapa abstrakt konst!!

--Svårt å betala räkningar med dä?? De får de väl göra de!! --bara de talar om att dä ä konst!!

--Dä vore väl bättre att naturfotograferna speglade den globala uppvärmningen!! Skapa debatt!! --och väcka soffsittarna!!

--Gör du dä??

--Nä ------- ja vill ha kul!!

--Kul?? Så du kan tänk dig ett collage?? –du va ju bra på dä när vi gick på dagis!!

--Nä--------då talar jag om att det är ett collage!!

 

De hade nått en ”dead end” och blev tysta. Jag fyllde på till en påtår och de gick ut till en ganska ny Range Rover Sport??

Jag skyndade hem till datorn, medan jag fortfarande minns något av vad de sa. Kort minne numera.

Tar med en bild här från senaste resan till isen norr om Svalbard. Den är garanterat (vad nu det är värt) omanipulerad!! Det vill säga jag har bara justerat histogrammet så det fyller hela x-axeln. Bilden är inte tagen på zoo!! Jag har inte plåtat av Norbert Rosings bild på omslaget av National Geographic, där han har en liknande bild. Har jag därmed stulit hans ide!!?? Det var lite svårt att dressera nallen till den här posen!!

Isbjörn på iskanten norr om Svalbard 2011. Canon 1D III, EF100-400L IS @ 400, 1/500 @ f/8, ISO 200

Postat 2011-09-29 07:21 | Läst 11987 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#151. Objektiv för 128000 kr eller 19400 kr?? Vilket väljer du??

Naturfotografen kommer sällan nära sitt byte?? –utan måste ofta lita på en lång glugg!! Vilken glugg??  --valet är lätt om kvalitet skall styra, utan tanke på pris!! Men hur väljer man?? --i balansen mellan prestanda och pris?? Most bang for the buck!!

Kryssandes uppe i packisen vid Svalbard, sökandes efter isbjörnar, kunde man ha bruk för en lång brännvidd!! De flesta nöjde sig med ett objektiv som var 400 mm. Gärna då med en f/2,8 som ljusstyrka. Kanske man satte på en 1,4x konverter!! De flesta fotograferna hade svarta Nikon, men en och annan hade Canon. Naturfotografen Lou Newman, från Sarasota i Florida, han hade med sig riktiga kanoner. Han hade lyckats få med sig en EF800 mm, F/5,6 L IS med vikten 4,5 kg genom alla flygplansbyten till Longyearbyen.

Lou var en hygglig och språksam man som gladeligen lånade ut sitt tunga objektiv till oss andra Canon användare för att testa. Jag tog chansen att skjuta en björn, som låg och gnagde på de sista resterna av en säl. Objektivet var monterat på ett stort stativ med Wimberley huvud. Trots att båten gungade i dyningarna och båtens motor var på!! --så låstes fokus blixtsnabbt med min 1D III. Här kan de se en 100% crop-bild av isbjörnen.

Klicka för att få 100% crop. Canon 1D III, EF800 mm f/5,6, 1/1000 sek @f/11, ISO 800.

Bilden är RAW-konverterad  i  LR 3.4.1, utan skärpning, men med normaliserat histogram. Bilden är mycket bra!! --om inte perfekt, skärpemässigt. Den kan naturligtvis skärpas ytterligare i PS eller LR och bli mycket skapare. Det här är ett svårslaget objektiv, men till vilket pris!! Om man är yrkesfotograf, inom natur eller sport är det säkert ett korrekt val.

Men!! –låt oss jämföra det mot ett billigare alternativ!! --för en resefotgraf. Jag hade med ett EF100-400 mm f/4,5-5,6 L IS, som jag tycker är ett användbart objektiv i många situationer. Jag satte på en EF2x III konverter och fick då ett 800 mm f/11 objektiv!! --utan autofokus. Kameran sattes på ett enbensstativ och det hölls på foten!! --för att dämpa vibrationer från båten!! Det var svårt att sätta fokus!! –på rullande båt!! --men några bilder blev skarpa, som den här!!

Klicka för att få 100% crop. Canon 1D III, EF100-400@400+EF2x III, 1/400 sek @f/14, ISO 800.

Det är ju klart att den här bilden är mera luddig??,-- det är det ingen tvekan om?? --och naturligtvis är det förväntat!! Skulle man behandla den här bilden i Photoshop och skärpa den med ”unsharp mask” så skulle den bli så här bra!! Med en expert skulle den bli ändå bättre!!

Samma som ovan, men skärpt i PS med ”unsharp mask”. Klicka för att få 100% crop.

Nå, --va tycker du?? –är skillnaden värd 108600 kr??

Addendum to Lou Newman: Thank you very much Lou, for kindly lending me the 800 mm lens.  

Postat 2011-09-28 06:59 | Läst 9835 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#118. Vart är vi på väg?? –blir det någon grönska kvar??

Jag vet att detta inte är sanningen idag!! --men är det sanningen imorgon?? Går vi mot den här världen snart?? –är det två generationer fram?? --eller kan vi stoppa det!! Antalet gröna löv minskar för varje sekund!! –genom vansinnesfällning av vår urskog!!

Vi skövlar jordens urskogar för vad?? –bara profit!! Vi ökar halten koldioxid i vår atmosfär!! –och påskyndar växthus effekten?? Det låter som det skulle uppväga varandra?? – men så är inte fallet. Om vi hugger ned växterna för att bränna dessa så finns det inga kvar till slut. Så gjorde man på Island en gång!! –ett intressant skolexempel. Nu försöker vi göra det på en global skala!!

Till slut har vi en natur, som ger naturfotograferna motiv av det här slaget??

Kalhygge, Läckebo, 2011. Panasonic GH2, 100-300/4-5,6.

Bensinmack, Riddarhyttan 2011.  Panasonic GH2, 100-300/4-5,6.

Finns det något stopp!! –eller blir det en katastrof i framtiden??

Postat 2011-07-27 07:21 | Läst 10625 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#111. Dagens äventyrare?? –men gårdagens de va nått!! --som Sven Gillsäter!!

Dagens äventyrare måste utföra mycket farliga äventyr för synas genom mediebruset!! –klättra högt, och brant, eller dra ut i kylan eller segla i oländiga trakter!! Gårdagens äventyrare var inte dåliga!! --de heller!! –tänker på Sven Hedins resor i Asien(1887), Sten Bergman å paradisfåglarna (1950), Rolf Blombergs film om jakt på anakonda (1954), och Sven Gillsäters reseskildringar!!

Den senare tycker jag är underskattad som äventyrare!! Gillsäter var en erkänd fotograf och medlem av de Tio. Vi tar som exempel hans bok ”VÅG FÖR VÅG, En resa bland polcirkelns djur” (utgiven på Forum förlag 1962).  I denna bok skildrar han resor i Arktiska områden, inkluderande Alaska.

Frukost med boken VÅG FÖR VÅG av Sven Gillsäter.

Boken kan du lätt köpa antikvariskt på nätet (http://www.antikvariat.net) och den är väl värd att läsa. Sven skriver lättläst, och hans strapatser, på till exempel Svalbard, går inte av för hackor. Här ligger dagens äventyrare lite i lä!!

I den här boken finns det många fina bilder, bland andra, bilden ovan där en Grizzly biter till en laxhona så rommen sprutar!! Kom ihåg kära fotovänner att det här var före kameramotorernas tid!! Sven använde mycket ofta Hasselblad kameror, och att smälla en sådan bild med en Bladare det kräver sin fotograf!! Gör om den även idag?? –med tio bilder i sekunden.

Inte lyckades jag göra det!! --då jag besökte Grizzly i Brooks Camp i Katmai, Alaska! Kolla upp mitt försök!! –ingen sprut här!!

Grizzly dinner! Canon 300D, EF 100-400/4,5-5,6L IS

Postat 2011-07-20 06:18 | Läst 6134 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 83 84 85 ... 87 Nästa