UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#193. USA vår hackkyckling?? –har en underbar natur!!

Landet många tycker illa om!! –landet som skitar ner!! –landet med kass kultur!! –landet heter USA?? Ack, så orättvist?? –det landet har de mest framstående universiteten!! –det landet har framstående konst, bild, ord och  musik kultur!! –och en underbar natur!!

Kritikerna av USA dess livsstil har på många sätt rätt och det är mycket man tycker skulle ändras på i detta stora land. Jag tänker dock inte bemöta kritiken i alla påstående i inledningen, utan skall påminna oss om den natur som finns i smältdegeln USA.

Jag har kortare eller längre perioder besökt 25 delstater i USA, närmare hälften. Om man tänker på naturen i USA så den mycket variationsrik och i många områden väl bevarat. USA är inget tätbefolkat land utan det finns plats för många och stora nationalparker. Kom dessutom ihåg att USA var en av de fösta länderna som inrättade skyddade nationalparker. Jag har varit huvudsakligen i västern. Jag tänkte jag skulle plocka fram några pärlor, som jag tycker om.

Petrified forest, Arizona.

Den största sevärdheten i USA är de förstenade träden i Arizona. Detta är en unik plats för hela klotet. Inte någonstans finns det så många bevarade träd, som infiltrerats med kvarts i underbara färger. Man står stum inför dess åsyn!!

Yellowstone in Wyoming, Montana, Idaho.

Yellowstone är den äldsta nationalparken i världen och stor som Södermanland. Naturen är mycket varierad med ett intressant djurliv, men är också känt för sina gejsrar. Här finns otroliga scenerier med varma källor. Glöm inte bort att gå ut på natten och plåta. Här kan man bo bekvämt på hotell, men undvik högsäsong. Vår och höst är kanon.

Hawaii.

Ögruppen Hawaii är otroligt sevärd ur många synpunkter. På den stora ön Hawaii finns jättevulkanen Kilauea. Den är ständigt aktiv, mer eller mindre, men ständigt rinner det ner lava i havet. Ett spektakel av naturens underverk. Även växtligheten på denna ö är underbar, som till exempel stora träd av jakaranda med bara blå blommor.

 Glaciärsjöar i Denali, Alaska

Delstaten Alaska är som en enda nationalpark. Här finns kontinentens högsta berg, Mount McKinley, med den imponerande nationalparken Denali. Här finns björn, varg och älg och många andra sällsynta djur.  I norr kan man se isbjörnar och i söder täta bestånd av brunbjörnar som käkar lax. Ingen annan stans kan man gå omkring bland stora björnar utan att bli tuggad i bitar.

Kära vänner klaga inte på USA, där finns mycket att se och uppleva.  

Postat 2011-11-09 06:25 | Läst 6930 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#183. Han retade mig!! Va skall jag göra!! Han är för snabb!!

Det är ju hopplöst!! –stor å fet å fin!! –å jag kan inte komma åt honom!! Så sticker han upp huvet så där retligt och å undrar om jag inte skall komma å ta honom?? Men det går ju inte för han är för snabb?? -- i plurret!!

Kom å ta mig! Svalbard 2011.

Men vänta du!! --när du ligger där å smälter maten!! --en vacker dag!! –på den blanka isen!! Då skall jag ta dig!! Då kommer jag simmande försiktigt i vattnet!!

Simma kan jag!! –långt. Svalbard 2010.

Smygande under isen!! Å sen snabbt fram med vänsterlabben!! –för att klappa till dig!! Då blir du en fin munsbit!! Du kan ligga kvar i kylskåpet!! –å möra till dig i några dar och ge mat länge!! Jag skall käka skinnet först!! --för dä ä gött som fläskasvål??

Postat 2011-10-30 07:59 | Läst 13194 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#179. Vet du vad du gör!! –har du rätt business ide?? –kemisk analys är viktig??

Jacob han hade dålig koll!! –han hade massor av pengar på fickan?? Han letade idéer uppe i norr?? –för det var där han hade alla båtarna!! Kol var det gott om!! --men han letade efter andra fynd!! –kanske skulle det gå med gips??

Svalbard är inte bara ett intressant område för vildmarksliv. Är finns ”money to make”!! Det var ju på vippen att man hade utrotat isbjörnen för dess skinn och valarna för dess tran!! Som tur var insåg man ju detta efter ett tag!! Då gällde det att finna andra inkomster här upp i de nordligaste utmarkerna. Idag är det ju turismen som drar in pengar till området och underligt nog fanas det turism redan i slutet av 1800-talet. Bankir Wallenberg var här upp redan 1892!! --och bodde på hotell inte långt från nuvarande flygplatsen i Longyearbyen. Det var nog inte bara av naturintresse som han var här uppe utan det var nog business.

Kol var det stora intresset vid den här tiden!! –ännu idag bryter norrmän och ryssar kol här upp?? –troligen bara av strategiska skäl!! Fanns det inte andra naturtillgångar!!

Försök gjordes med marmorbrytning men det gick helt åt skogen?? –en var för spröd. En välbeställd skeppsredare Jacob Kjøde, som varit aktiv med skeppstransporter sedan början av 1900-talet letade möjlighet till investeringar. Stora delar av berggrunden i Svalbard är sedimentär och i början av den så kallade Skansbukta, inte långt från Lonyearbyen, blottlägges en märklig skärning genom berget.

Sedimentär lagerföljd med vit Anhydrit, med den kemiska sammansättningen CaSO4.

Här är anhydrit, kalciumsulfat, varvad med kol. Nu trodde Jacob att detta var gips, (CaSO4·2H2O), som det fanns teknisk användning för efter kriget. Så 1948 startade han en brytning av gips och började skeppa iväg det med en liten bogserbåt.

Urspårat gruvspår ut till varphögen från gruvöppningen.

Det lilla bogserskeppet ligger kvar på stranden!! --och man kan se att det var isförstärkt i fören med enkla plåtar!! Drivaxeln är stulen, eftersom den var av mässing. Båten kan inte ha dragit stora pråmar in mot Longyearbyen, gruvdriften måste varit i liten skala.

Bogserbåten på stranden är isförstärkt i fören.

Resultatet avbröts snabbt!! --eftersom det man exporterade hem till Norge visade sig vara huvudsaken Anhydrit, som inte kan användas som Gips i tekniska processer. Å det är inte lätt att se skillnaden!!

Vit Anhydrit med algbildning.

Kemiskt sett är det två kristallvatten som skiljer!! --och det behövs röntgendiffraktion för att skilja dem år. Så Jacob hade inte gjort sin hemläxa!! –innan han startade brytningen i Skansbukta!! Men han hade väl råd att misslyckas??

Postat 2011-10-26 07:51 | Läst 6422 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#178. Åtel?? –varför dä?? –ändra djurens beteende?? Eller besök naturens åtel!!

Det är vanligt att lägga ut mat!! – så kallad åtel!! –för att locka skygga djur till fotografering!! Jag kan tolerera detta!! –så länge inga djur skadas eller ändrar beteende!! Det finns ju dock en uppenbar risk att djuren vänjer sig vid denna mat och om den upphör! –vad händer då?? Långvarig uppfödning kan ju i vissa fall stödja en utrotningshotad art, som t e x fallet med kungsörnen?? I sådana fall har jag inget emot matning = räddning av en art! Det får dock ske under kontrollerade former.

Internationellt finns det en del kommersiella fotoplatser!! --som ordnar fotografering från gömsle. Här blir djuren helt beroende av att mat har lagts ut under en lång tid. Jag är tveksam till dylika arrangemang och personligen avstår jag från sådana platser.

Varför inte besöka en plats!! --där naturen är så rik på föda att djuren kommer dit i stora mängder. Om det finns mycke mat så kanske de blir orädda och ofarliga??  --som till exempel brunbjörnarna i nationalparken Katmai i Alaska!! Här finns det så mycke lax i floden och så mycke grönt gräs att människan blir inget alternativ på matsedeln!!

Några individer av brunbjörnen utvecklar en unik erfarenhet och skicklighet att fånga laxar när det hoppar uppströms.

Brunbjörn fångar lax i Brooks Falls, Katmai, Alaska 2004.

I Katmai är grönskan under sommarmånaderna så riklig och högväxande att det ger obegränsade möjligheter för björnarna att fylla på sitt vegetarianska behov fullständigt.

Dags för ett dopp, efter maten.

Den rikliga tillgången på föda gör att björnhonorna ofta har fyra ungar och sällan mindre än 3.

Mor med fyra ungar på släptåg. Va får vi till middag?

Ibland kan samverkan mellan människa och djur öppna möjligheten att se ovanliga djur. Vid kusten i norra Alaska har inuiterna rätt att fånga några valar per by, varje höst. I orten Kaktovik brukar samhället ta upp två valar på stranden och stycka den för byns behov. Det blir dock mycket kvar på kadavret och när människan fått sitt behov så ger det isbjörnarna möjlighet att fylla på sitt matbehov. Ett stort antal isbjörnshonor med ungar brukar samlas här och äta sig mätta i september och oktober.

Numera kan man åka dit som fototurist och plåta isbjörn. Varför inte göra det i stället och stödja inuiterna som driver hotellet på orten!

PS. Jag kan tänka mig ett fågelbord och på sommaren ett fågelbad!! DS.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Postat 2011-10-25 07:46 | Läst 8077 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#163. Klimatförändringen i ishavet!! --och maten till isnallar?? Duger tång och valfläsk??

Byta diet!! –varför dä?? Vinterisen smälter i snabbare takt!! –så sälarna har ingenstans att vila?? Det är just då?? --isbjörnen smyger sig på å fångar säl till lunch!! Om isen försvinner måste isbjörnen byta meny!! –vad står då till buds?? Vegetarian?? –käka tång eller gräs?? Fågelägg finns bara under en kort tid!! –annars är det gott!!

Några alarmerande observationer!! Det har aldrig varit så lite is i Arktis i historisk tid!! Det har aldrig varit varmare under samma tid, så där 1,2 °C högre än på 1600-talet!! Det är 40% mer koldioxid i atmosfären nu än för 200 år sedan!!  

Detta kan vara en förklaring till att isen i ishavet nu är så liten!! –att både nordost-passagen och nordväst-passagen är helt öppna. Man behöver inte skicka upp några isbrytare längre!! –utan tankers kan ta den korta vägen på sommaren!! Detta blir helt klart?? --om du tar en koll på satellitbilderna från NASA från i år. Den översta visa vinterisens utbredning 2011, och den undre bilden visar isens utbredning i september i år!!

Men för isbjörnarna blir situationen allt mer trängd. Ingen is ingen säl!! –så är det kort och gott! Man tycker att isbjörnen, som är släkt med brunbjörnen, skulle byta diet och börja äta gräs och bär igen!! Det är också vad som kanske händer!! –isbjörnen har redan börjat smaka på tång!!

Isbjörn testar tång!! Svalbard 2011. Canon 1D III, EF100-400f/4,5-5,6L IS, @400mm, 1/400 @ f/7,1,ISO 800.

Ett visst proteintillskott får isbjörnarna genom att äta valkadaver!! --som flyter I land!! –å detta sker regelbundet. I år fanns det ett nytt kadaver!! --nere i Freemansundet mellan Edgeøja och Barentsøja. Så här pågår ett kalas på späck!! För tre år sedan flöt ett valkadaver iland på nordsidan av Svalbard och det ”vraket” bogserades in i Holmiabukta!! --där det var skafferi för isbjörnarna ännu 2010. Men mot slutet måste de dyka ned till maten!! Assistent Ninni har avslöjande bilder från detta!! –koll den här!!

Valfläsk?? –till isbjörn!! Holmiabukta 2010. Canon 550D, EF100-400f/4,5-5,6L IS, @400mm, 1/500 @ f/8, ISO 1250.

Nu tror inte jag att detta är mat tillräckligt för att föda 20000 isbjörnar i Arktis. Det kommer att ske en drastisk förändring av beståndet det närmaste århundradet. Frågan är om några få individer kommer att anpassa sig och överleva  till nästa istid?? –om sådär 10-15 tusen år??

Jag skulle vilja rekommendera en mycket läsvärd bok ”Meteorologernas Nya Väderbok” av Claes Bernes och Pär Holmgren (ISBN 978-91-7329-021-0), som tar upp grunderna för klimat och miljö!! Läs den och deltag i debatten med nått på fötterna??

Postat 2011-10-10 07:12 | Läst 10100 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 16 Nästa