UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#208. Avslöjande!! –manipulerade pressbilder igen!! –ung fotograf utnyttjad??

Ung pressfotograf utnyttjad!! –manipulerad bild publicerad i tidningen!!  Internationella stjärnor inblandade!! Efter lång tid blev det avslöjat!! Djuplodande gammal murvel tog fram fakta–sportchef klippte ihop bilder utan fotografens kännedom!!

Den unge fotgrafen fick i uppdrag att fotografera den internationella tävlingen i Tinnerbäcksbadet 1959. Läktarna var packade med intresserade åskådare. Han hade Rolleiflexen och det gamla, men nyladdade, Braun blixtaggregatet med sig för att ta kvällsbilder. Det tyska simhopparna gjorde spännande hopp från 3-meterssvikten och landade i det svala vattnet i utomhusbassängen. Juniorplåtis brände av en 7-8 bilder och gick hem och framkallade. Det var inte tid att torka filmen!! --utan det blev våtkopiering?? Filmen lades blöt på en glasskiva som sattes in i kopieringsapparaten. Efter kort sköljning doppades bilderna i blåsprit för att torka snabbare på glansplåten.  

Jag lade som vanligt bilderna på sportchef Klings skrivbord. Kling blev senare redaktionssekreterare på Örebro Kuriren. Nästa dag när jag skulle kolla vilken bild som kom in?? --så blev jag förvånad. Kling hade klippt ihop tre bilder!! --värsta Photo Shop jobbet!! Fast dä va nog sax??

Jag tyckte det var en kul ide och blev glad att han använt flera bilder. Jag minns inte om jag fick arvode för tre bilder??

Hur annorlunda såg man inte på den här tiden?? --på fotografens arbete. Ingen frågade om beskärningar eller montage?? Inte behöll man fotografens format och beskärning. Jag hade lämnat ifrån mig bilder som såg ut så här!!

Å så blev man totalt manipulerad av sportchefen!! Men det var kul på den tiden i alla fall. Idag är det nog mycket tuffare!!

Postat 2011-11-24 07:36 | Läst 4613 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#203. Behöver vi bättre kameror?? –nej nu ä dä bra!! –eller måste hjulen rulla?

Nu får det vara bra!! –kamerorna är tillräckligt bra nu!! –nästan alla fotografiska situationer kan lösas med dagens teknik och kameror!! Alternativa lösningar finns redan i de modeller som saluföres!! Säg emot mig om jag har fel?? Ge exempel!!

Här kommer nu en reaktionär gubbe!! –som inte vet vad han talar om!! Naa jag tror jag är ganska modern?? --och jag har använt kameror sedan 1955!! Jag är tekniskt hyffsat utbildad!! –tyvärr så långt att jag vet mycket om ingenting!! Professionellt har jag jobbat med digitalkameror sedan 1985!! --och även utvecklat en del gamla kopieringsmetoder för film!!

Det var inte mig vi skulle tala om utan min ståndpunkt!! --att vi i stort kan sätta stopp för kamerautvecklingen här och idag!! --och använda de kameror som finns i lådorna hemma!! ----gamla och nya, de räcker länge!!

Varför då?? –jo det är slöseri att lägga resurser på något som är bra nog idag. Till exempel så skitar vi ner i naturen med flamskyddsmedel vid halvledartillverkning. Isbjörnens första kull dör på grund av detta!! De flesta tillverkarna släpper nya modeller varje år och detta är helt onödigt!! Varför??

Om vi ser över utvecklingen för film baserad fotografi så utvecklades den under 150 år, och nådde på åttiotalet en utmärkt nivå!! Filmerna återgav naturliga färger och hade en utmärkt upplösning. Silverkornen var av storleksordningen 3 till 8 mikrometer. Helt tillräckligt för de optiska prestanda som kamerorna hade vid den här tiden. Vi kunde ha stannat här!! --med den teknik som film gav, ty autofokus och ljusmätning var tillräckligt bra!! –för de flesta tillämpningarna. Men så händer något som gör att denna teknologi dör ut!!

Halvledaren upptäcks i mitten av 1900-talet!! --och redan i slutet av sjuttiotalet kom de första ljuskänsliga CCD-sensorerna!! --och på åttiotalet var de etablerade inom vetenskapen, som i astronomi och elektronmikroskopi.  Till en början såg det ut som om CCD-cellen aldrig skulle komma ner till silverkornets storlek?? --men si i slutet av nittiotalet var de lika stora!! Saken var klar de digitala kamerorna utvecklades till samma nivå som film kamerorna!! Datorkraften gjorde att man kunde processa nollor och ettor allt snabbare!! --så att autofokus och bildbehandling kunde ske i kameran ytterst snabbt. De flesta av kamerorna innehåller redan idag ett överflöd av finesser och funktioner som är grädde på moset!! De behövs sällan!!

Det är ingen större skillnad på bilder vi tog på 50-talet och idag!! –eller hur??

Kvällsmatch, Linköping 1958. Rolleiflex 80/3,5

Close up, Svalbard, 2011. Canon 1D III, EF100-400/4,5-5,6

Det betyder köp inga fler kameror. Så stannar hjulen på kamerafabrikerna och de kan börja göra något nyttigt, vindkraftverk??

Postat 2011-11-19 07:27 | Läst 3557 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#189. Tre bilder av Japan! – eller vi förstår aldrig Nippon??

Japan är ett land fullt av kultur!! –och modern livsstil!! –men så svårt att förstå?? –för en gaijin!! Det finns dock tre beteende som japanen älskar!! Det kan synas underligt?? --för oss västerlänningar, när vi besöker detta örike!!

När lunch signalen!! --på den stora fabriken ljuder?? --tror man att de flesta arbetarna skall gå till matsalen?? Nä, nä!! --så är inte fallet, utan en stor del av styrkan går ut till den stora grusplanen!! –som har en liten kulle!! Det är fabrikens ”baseball” plan. Efter varsin ”inning” av de båda fabrikslagen går man in och äter.  I Sverige känner vi bäst till brännboll?? –men några få lag spelar baseball på nationell nivå. Vi är ju helt ovetande om att man spelar baseball i Japan?? Men kors i taket!! --det har funnit baseball lag i Japan sedan 1878. Före vi börjad spela fotboll i det här landet!! Det är helt enkelt nationalsporten, för gemene man!! Alla kan ju inte bli Sumobrottare, som närmast är en religion.

Baseball i Sendai, Japan.

När arbetsdagen är slut!! –drar man ut med kompisarna å svingar en bägare!! Det är inte så att alla gör det utan många går direkt till pachinko hallen och spelar kula i en spelautomat!! Här köper man en låda med några hundra stålkulor, som man matar in i en automat. Den som är skicklig styr kulan fart in i maskinen och kan på så sätt vinna fler kulor. Dessa stålkulor bytes sedan in mot varor!! Pachinko hallarna finns i varje ort i Japan och är utformade i grälla färger och egendomliga dekorationer!! Det är ett öronbedövande oljud i hallarna. De är öppna nästan dygnet runt och ägs vanligen av koreaner. Mina japanska vänner säger att det är den koreanska maffian som styr dem.

Pachinko hall någonstans i Japan.

Den enda tid som den arbetande japanen kan ägna åt familjen är på söndagarna. Helst vill man då ut i naturen?? --men dit är det långt!! --om bor i storstaden. Då får man ta sig till någon av stadens parker. Det finns sådana, kanske i anslutning till tempel, men även fristående. De är inte så naturliga, utan de flesta växterna är mycket beskurna och tuktade. Raka gångar och fina gräsmattor!! Hit tar man familjen och kanske lite mat.

Parkliv i Tokyo.

Men man blir aldrig klok på Japan och japanerna. De har utvecklat något unikt på sin ö?? Vi är kanske lika, vi här på vår halvö. Man har ju haft gäster?? --som inte riktigt blev kloka på oss heller!!

Postat 2011-11-05 08:15 | Läst 4543 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#174. En morgon i öknen!! –eller plocka grapefrukt till frukost!!

Det är mitt i öknen!! –i somras var det sextio grader i skuggan!! –dä ä vill ingen som bor där?? Jo, många bor där och fler flyttar dit!! –de har världen tuffaste fängelse?? –bredvid Sun City, --pensionärernas paradis!! Men är det alltid så?? Nääää!!

När jag gick upp tidigt på morgonen hörde jag hur det smattrade på taket!! –jag tittade ut och det spöregnade!! –mitt i öknen?? Jo - det förkommer!! Min vana trogen?? --tog jag på morgonrocken och gick ut i det blöta gräset!! –fram till grapefruktträdet!! --med den vita stammen!! –ett sätt att skydda mot värmen.  Det dignade av mogna frukter!!

Grapefruktträd i Phoenix, mitt i öknen. Friskt regn i februari.

Jag plockade som vanligt två grapefrukter!! --och gick över till baksidan!! Oj, här va dä blött!! Jag tog ned två apelsiner och klafsade in över altanen. Fick lämna tofflorna utanför dörren. Va det doftade friskt i regnet!! –drog in den friska luften och njöt. Den var ofta torr och dammig annars. Men ingen kolibri syntes till ännu!! –får nog fylla på sockerlagen i fågelbordet efter frukost!! Efter regnet kommer de nog tillbaka troget??

Kolibri på väg till sockerlag.

In å pressa juice från de färska frukterna!! –ett nöje som gav en underbar start på varje morgon!! Det finns inget som smakar så bra som färsk grapefrukt!! –ingen beskhet!! Kaffe, juice och flingor med mjölk!! --det var starten varje dag!! Sen i duschen!! –just lagad efter stop i avloppet.

Den gamla damens Oldsmobile!! –nittiotalare!! –V8!!

Ut till bilen!! –lånad av den gamla damen, snart 100 år!! --som ägde huset. Dä regnade fortfarande!! --det var väl sådär tio dagar på året det var så!! Snabbt in i bilen!! –fyrdörrars. Växelspak bakom ratten!1 –härligt amerikanskt!! Opraktiskt!! –men inte så dumt!! Den gamla damen hade kört bilen tills för några år sedan!! Sen hade jag bar en halvtimmas körning rakt genom stan!! –med den gamla riviga!! –V8-motorn mullrande!!

Efter en dag med alla knappar och rattar på elektronmikroskopet!! –skulle det bli kul att åka ut till Phoenix raceway!! --å kolla på dragracing!! Svårt att fånga bilarna i bildrutan!! –de hann undan för det mesta!! –å man blev lomhörd!!

Drag race på Phoenix raceway. Nästan inte croppad!

Här bränns det ena och det andra?? –så växthuseffekten späs på ordentligt. Ingen amerikan bryr sig?? –det är bara ”the American way” som gäller.

Det var bara att hoppas att kvällen skulle bli fin?? –så som förgående kväll!! Ökendammet ger en speciell röd färg!! Å du det blir en speciell doft?? –när det svalnar av och öknens behagliga temperatur når njutningsnivån!!

Kväll i öknen, med en odefinierbar doft.

PS. Det kan vara värt att läsa artiklarna i Aftonbladet där reporter och fotograf reser genom Amerika. Just nu är de i Arizona. Mer sådana artiklar från olika länder!! DS.

Postat 2011-10-21 07:29 | Läst 5093 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#139. Friidrott en trevlig sport!! –men svårt att fotografera?? Här några tips!!

Sportfoto på elit- och ungdomsnivå är roligt att se!! Individuella prestationer gör det spännande för åskådarna!! Många föräldrar följer sina ungdomar på tävlingar och fotograferar naturligtvis en hel del. Man finner snart att det är en svår sport att plåta!!

På ungdomsnivå är det ju ganska enkelt att komma nära händelserna, men på större tävlingar måste man vara på håll och får då lita på teleobjektiv. Moderna digitala kameror har idag autofokus som kan följa rörliga objekt och det är bäst att utnyttja detta!!  --plus serietagningar.

På den tiden då jag följde friidrott på allvar var det inte digitala bilder som gällde, utan man fick nöja sig med serietagning. Här är en ung spjutkastare, som tar i ordentligt! Precis innan utkastet är farten och anspänningen som högst. Notera att armen är hårt utsatt!

Lund 1982. Ungdomsspel i friidrott. Nikon F3, Nikkor 200/4.

Det är ju trevligt om man kan hitta en vinkel som förstärker prestationen!! Här tror jag att det framgår att Patrik Sjöberg hoppar mycket högt vid MAI spelen i Malmö 1982. Ibland kan man hitta en skylt, som antyder vad som händer!!

Malmö 1982. Patrik Sjöberg ligger bra till! Olympus OM2, Zuiko 35/2

Har man tur så kan man få vara med när riktigt fint besök kommer till Skåne. MAI spelen 1983 hade besök av legendariske Carl Lewis, som sprang ett 200m lopp. Jag valde att sätta mig så att jag fick en kurvbild. Den svåra delen av ett sådant lopp.

Malmö 1983. Carl Lewis löper 200m. Nikon F3, Nikkor 200/4.

Lägg märke till fotens placering i kurvan, den är redo att vrida kroppen så att den följer kurvlinjen!! Carl hade sin syster Carol Lewis med sig vid tävlingarna, hon var en mycket eminent längdhoppare, med bl a silver på OS. Hon hoppade bra i Malmö och på den tiden hade man mycket mjuk sand i gropen, som framgår här!!

Malmö 1982. Carol Lewis flyttar sand. Nikon F3, 200/4.

Passa på att följ med era ungdomar på träningen. Då det är mycket bättre möjligheter att få bra kamerapositioner med vidvinkelobjektiv. Längdhopp är en tacksam gren, som gör att man kan ligga lågt och visa hur högt de hoppar, inte bara långt!! Försök att få med plankan!! –det ger perspektiv på hur långt det är.

Lund 1982. Olympus OM2, Zuiko 35/2.

Postat 2011-08-17 06:52 | Läst 6844 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 30 31 32 ... 34 Nästa