UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#505. London -67?? –bara Swinging?? –bara Carnaby street?? –knappast!!

Det är lätt att drömma sig tillbaka?? –nöje, dans, mode å håll igång!! För några kanske?? –men merparten levde ett tufft liv?? London var på väg upp i topp?? –efter krigets svåra liv??

Ungdomens musik kom från London?? –ledande och vi tog åt oss här i Norden. Vi ville se och uppleva London!! Assistent Ninni och jag kom dit 1967?? –med hemsydda kamerajackor i orange!! Två kameror och vi tog in på ett liten vitt hotell nära Albert Hall!! Matsal i källaren med kypare i frack!! –serverade engelsk frukost med knaperstekta bacon. Vi var storögt nyfikna?? –och drog ut varje dag med dubbeldäckare och tunnelbana!!

Första hållplats var naturligtvis Carnaby Street!!

London 1967. Leica M2 med Summicron 35/2.

Det var kommers här!! –kort kjol gick som …..?? LP skivor stod högt på listan?? –med ”rock and roll”. Men en bit bort i Covent Garden såg det annorlunda ut?? –förfallet!! --med blom- och grönsaksmarknaden!! Gubbvälde?? –väldigt få kvinnor!!

Covent Garden 1967. Leica M2 med Summicron 35/2.

Det här var centrum för all handel med grönsaker i London 1967!! –idag är det ju ett nöjescentrum med affärer och teatrar. Assistent Ninni och jag tyckte det var mycket spännande att gå runt här och plåta arbetet.

Miljön ser trist ut, men det fanns arbetsglädje också!!

Blombärare i Covent Garden. Minolta SR7 med Soligor 250/5,6.

Varje kväll vi kom till hotellet var vi trötta i fötterna och den enkla maten smakade bra?? –och när man tog av sig skjortan så var kragen svart av sot?? London smoggen var fortfarande härstädes!!

Postat 2012-09-15 05:47 | Läst 3013 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#504. Vilka cykelbilder!! –då va det action!! –eget försök också??

Fotograferna på fyrtiotalet kunde plåta sportbilder!! –också cykelbilder!! –som är svåra att hitta på nätet?? Juniorplåtis tog några egna på femtiotalet?? –dock inte så eleganta??

På fyrtiotalet fanns det flera utmärkta svenska cyklister!! –bl a Harry Snell och Sven ”Svängis” Johansson!! Snell spurtade hem både SM, NM och VM!! --och Svängis var otroligt folkkär och vann SM11 gånger och sexdagars 3 gånger!! Försöker man hitta bilder på de här idolerna!! --så finns det inte mycket på nätet. Ett litet undantag är Stockholmskällan som har bilder från huvudstaden. Där finns ett fint bildreportage från Djurgårdsloppet den 7 sept 1942. Fotografen är okänd?? --men bilderna finns på länken ovan och eftersom de är fria att visa på nätet så kommer en här:

En härligt dramatisk spurtbild från loppet!! --där Harry Snell knappt besegrar Svängis!! --som också var en utmärkt spurtare. Titta hur mycke publik det var på Djurgården!! --och såg loppet ”live”!! På den tiden gick man ”man ur huse”!! --för att se sina idoler tävla. Det fanns ju ingen TV som bevakade då!! –å det gör de ju inte nu heller så?? Det kom ut en bok av Svängis (med hjälp av en spöskrivare), Hjulminnen, på Bonniers förlag 1957. Du kan hitta den antikvariskt här!!!

Svängis bok Hjulminnen har dråpliga pressbilder!!

Även under femtiotalet var det populärt att gå ut och se på cykeltävlingar. Den största uppskattade tävlingen var Dagens Nyheters Sexdagarloppet!! När det passerade en ort så var det bara att lägga undan vad man hade för hand och ut å se cyklisterna passera. Juniorplåtis hade en Contaflex på den här tiden och gick ut å plåtade i vägkorset mellan E6 (ja den hette Riksettan då) och vägen mot Motala. Sexdagarsloppet kom året 1957 förbi där på sin väg från Västervik till Norrköping. Här kommer juniorplåtis bild:

Jag tror att tredje cyklisten med glasögon är Gunnar Lindgren?? Vinnare av Sexdagars året innan. Det här året vann britten Stan Brittain!!

Postat 2012-09-14 07:15 | Läst 7355 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#503. Får man göra hur som helst?? --med sina gamla bilder?? --m a o ”photo-shoppa”??

Du har väl dragit lite väl långt ibland?? –i färgkorrektionsslidern!! –ingen var ju med och såg hur det såg ut?? –i verkligheten!! Du är inte ensam!! –utan i gott sällskap med James Nachtwey!!

Det 11 år sedan ”9/11” förfärade en hel värld. Det ändrade riktningen på USA politiken och gav upphov till Irak-kriget, vars följder vi än idag inte kan överblicka. När de båda skyskraporna föll fanns den mycket skickliga nyhetsfotografen James Nachtwey mycket nära. Hans bilder visades i många publikationer och fick stor betydelse för hur vi såg på händelsen. Långt senare skrev Nachtwey själv i Times:

Unfortunately, the Bush administration used the emotional power of the images of 9/11, including mine, to justify and gather support for an ill-conceived invasion of Iraq, a country that had absolutely no connection to the attack on 9/11. So things get manipulated in all kinds of ways.

– James Nachtwey from “Revisiting 9/11: Unpublished Photos by James Nachtwey” 9/7/2011 (TIME)

Bilderna som James tog har publicerats på nytt i Times och det har väckts kritik över hur de skiljer sig från de som publicerades strax efter. Det här tas upp i BagNews i en artikel på nätet.

Vad tycker du?? –skall man få förstärka den visuella styrkan i sina gamla bilder?? –med hjälp av justeringar i PS?? Personligen tycker jag det är helt ok, så länge som man inte ändrar innehållet så att tolkningen blir fel för betraktaren!! Om det skulle se mycket värre ut än det var när det hände!! –så har man gått för långt!! Men kan det ha varit värre än det var 9/11 2001??

Jag besökte ”ground zero” i New York för ett antal år sedan?? –då nybyggnaden ännu inte nått över marknivå, och slogs av hur inträngt de båda skyskraporna stod i omgivande byggnation. Jag var uppe i ett av tornen 1979 och då tyckte jag det var gott om plats kring de båda byggnaderna!!

Du undrar kanske vad jag snackar om?? Men kolla på den här bilden?? --som jag tog den 26 juni 2004, med en Canon EOS 300D och gluggen 17-35/2,8L @ 35. ISO 100. Den första bilden är rakt ut ur kameran. Den andra bilden är manipulerad?? –justerad i Lightroom 4.1!!

Denali, Alaska, fotograferat genom fönstret på ett skidförsett småplan.

Postat 2012-09-13 07:05 | Läst 4414 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#502. Ett snöfruset Afrika?? –längtan går dit!!

Kyla och is och snö!! –det är naturens ena ytterlighet?? Den andra är torrhet och värme!! Det möts bara i min fantasi!! –och i en bild jag tog en vacker dag i norr?? Båda miljöerna är spännande!!

När man står där mitt i ishavet och spanar efter en liten gul prick = isbjön!! –är livet på sin höjdpunkt?? Längtan kommer alltid att gå dit!!

Ett fruset Afrika!! –i alla fall en bild av det!! –en skugga av en fotofantast??

Man kan tro att detta är en idyll?? –inget kunde va mer fel!! Det är en miljö som rymmer en kamp på liv och död!! Varje dag måste isbjörnen leta efter säl!! Föda på is!! –en is som bara blir mindre och mindre för varje sommar som går!!

I år är den mindre än man någonsin sett!! –på sattelitbilderna!! Det är inte att undra över hur utsvulten en isbjörn kan blir!!

Hur är det då i Afrika?? –ändras klimatet på grund av växthusgaserna där också?? Ja, svår torka drabbar stora områden av Afrika regelbundet!! Även här kämpar djuren i en svår omställning till mindre bytesdjur eller sämre möjlighet till att äta växtlighet!!

Under en resa i Tanzania!! –just under torrperioden!! Stötte vi på en liten grupp av lejonhonor!! –i nationalparken Serengeti. Man tror att det finns mer än 3000 lejon i detta området!! Lejonhonorna kom smygande genom det torra gräset!! Den ena honan var utmärglad av svält!!

Kan vi som världsmedborgare gör något för miljön?? –ja om inte varje individ gör något?? –så kommer vi inte nå en bättre miljö att överleva i!! Politikerna kommer inte att begripa något, innan vi har visat vägen!!

Postat 2012-09-12 06:59 | Läst 7894 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#501. Det är få förunnat?? –att ta på sig den tröjan?? –eller MTB stillbild??

Man blir så glad?? –om man gillar cykel?? –också med lera = MTB!! –när en ung tjej får ta på sig den regnbågsfärgade tröjan som visar att hon är världsmästare i cykelåkning!! Vilken ära för Alexandra Engen!!

Världsmästare i sprint!! – i MTB genom stadsmiljö?? –dä ä nått!! SVT skall ha all heder när de visade 30 sek i sportspegeln!! Alexandra Engen visade fina spurtegenskaper!! Även gamla cykeltidningen DN har en bra bild från spurten!! Moderna tider med MTB i Österrike!! –gav alltså en svensk världsmästarinna?? –det händer inte så ofta?? –Susanne Ljungskog var väl den senaste, med VM i landsvägscykel!!

Dä stundar ju VM i Valkenburg i Holland den 15-23 september!! –å ni som minns förstår att det er en perfekt ort med traditioner?? –ty Harry Snell, IK Ymer från Borås, tog här vår senaste regnbågströja i linjelopp för män, 1948?? Fast numer får vi nog lita mer på tjejerna!!

Plåta cykel är jättekul?? –och sedan det begav sig på femtiotalet!! --då jag plåtade mest?? –har ju det snabba digitala kamerorna?? –och gjort det möjlig att ta helt andra bilder än på den tiden?? Med 10 bilder per sekund så får man ett helt annat urval?? –man får  bilder man inte ser vid fototillfället!!

Jan Bovin @ Bockstensturen 2012. Canon EOS 1D III + 100-400/4.5-5,6 L IS @ 100.

Postat 2012-09-11 07:00 | Läst 3881 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa