UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#638. Jag är så trött på isberg?? –de kan väl hålla sig på land!!

Klotets glaciärer?? –utgör den stora sötvattenreservoaren?? De säges smälta allt snabbare och driva ut till havs?? Otroligt vackra platåberg av kristallin H2O!! –men jag är trött på att se dem?? –så många!!

Det råder en viss consensus om att glaciärerna på vår jord smälter allt snabbare?? –på flera platser sker det mycket dramatiskt?? De stora platåbergen av is som glider ut i havet här och där på vår jord?? –smälter långsamt och bilder de mest fantastiska formationer av skulptural effekt?? Nästa alla man träffar tycker att det är fantastiska formationer att uppleva. Sedda i olika ljus blir de en fröjd att skåda och fotografera. Jag tycker det känns lite vemodigt dock?? –de borde kanske visa upp sig på land i stället?? Låta bli att smälta iväg!!

Här kommer några bilder på isberg?? Insamlade på lite olika platser!!

Isberg i Discobukten, västra Grönland.

Platåberg av is vid ön Snow Hill, Antarktis.

Glaciäris på Svalbard.

Det är inte att undra över, hur trött jag är på isberg??

Postat 2013-01-26 07:14 | Läst 6442 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#637. Ta ur bilnycklen?? –varför det?? –eller ett gatufoto utan gator!!

Här och var kan man lämna bilnyckeln i låset?? –när man parkerar?? Det gör man ju inte i Lund!! Varför kan man lämna nyckeln i bilen på vissa platser?? –jo det finns få vägar att köra på, eller det finns inga biltjuvar!

Jag blev förvånad en gång på Island, när en vän lämnade bilnyckeln kvar i bilen när han parkerade i Reykjavik!! Han förklarade att de flesta lämnar nyckeln i bilen för det fanns inga biltjuvar på Island?? Men det fanns ett annat problem med att lämna bilnycken i låset?? –jo, barn fick för sig att köra bil medan mamma var inne och handlade??

Nu finns det många andra orter på vårt klot, där det finns många bilar!! –men knappt några vägar?? En sådan ort är Longyearbyn på Svalbard, där det finns minst 2000 bilar!! –men bara 2 mil väg!! Att sno en bil där känns ganska meningslöst?? –likafullt har det hänt två fall de senaste åren?? –troligen av packade tjuvar!!  Det omvända har vi i Kangerlussuaq (Söndre Strömfjord) på Grönland, där det finns några få bilar och bara några kilometer grusväg?? Likafullt såg jag den här skylten i denna ort??

Postat 2013-01-25 07:10 | Läst 2803 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#636. Plåta vilda djur i klippiga bergen?? –jovisst?? –nästan som tama!!

Dra ut i Klippiga Bergen i Kanada och plåta vilda djur?? –i rätt miljö!! Det går bra, men vänta er inte att se björn?? –men andra djur går bra?? De är nästan helt ostörda?? --när du halar upp storgluggen!!

Rocky Mountains eller Klippiga Bergen, i västra USA eller Kanada visar upp fantastiskt landskap!! Men hur är det med djurlivet?? –och hur lätt är det att plåta de vilda djuren. Jag trodde att det skulle vara lätt att hitta brunbjörn och svartbjörn?? –men det var inte lätt!! På långt håll, 100 m, såg vi en svartbjörn springa över en grusväg!! –uppe i berg nära Golden!! Lokalbefolkningen sa att de inte sett en björn på 15 år!! Norr ut från Lake Louise såg vi en brunbjörn!! –på kilometerhåll!!

Det var mer gott om Rocky Mountains elk, wapitihjort, som dök upp lite här och där!! –och var inte speciellt rädda av sig!! --utan de drev omkring i skogen, betande gräs.

Ungdjuren samlades i grupper och ungdjuren strök kring en och en!!

Uppe i bergen var det vanligt att man fick syn på murmeldjuren. Det finns flera varianter av dessa. Ljusmagad marmott, murmeldjur, är vanligast.

De flesta djuren är orädda och uppträder nästan som tama!!  Det finns därför alltid ide att ta med kameran med en zoom och plåta!!

Postat 2013-01-24 07:15 | Läst 5835 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#635. Muta? –sig till en bra bild?? –omoraliskt, eller standard??

Jag är mycket tveksam till djurbilder tagna med lockbete?? –eller så kallad åtel!! Muta djur med mat!! --är en form av förvanskning av en naturlig situation?? Det hindrar inte att jag själv mutat statister i naturbilder.

Jag minns speciellt en vacker dag vid Lake Louise i Canada, med en underbar sjö och vackra berg i bakgrunden!!  Assistent Ninni och jag hade ätit en härlig frukost och bilat upp till sjön?? –en uppfriskande vandring till en glaciär uppe bergen var planerad!

Men vilken härlig bild dök inte upp redan vid sjökanten?? Pricken över i saknades dock?? –några polare var bredda att ställa upp om vi fixade frukost till dem?? Det var möjligt att inhandla frukost i kiosken!! Sagt och gjort, vi var inte de enda som köpte frukost åt statisterna?? När vi väl lagt upp frukosten?? –på strategisk plats?? –så ställde statisterna gladeligen upp!!

Här är den högst omoraliska bilden?? --från stranden av Lake Louise!!

Postat 2013-01-23 07:02 | Läst 3617 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#634. På kanten av en snöklädd vulkan?? —Paradiset?? -–med blommor?? –så högt upp!!

Där kan väl  inte växa nåt på sluttningen av en vulkan?? –2000 m högt upp?? –nära snökanten?? Jovisst här är en prunkande blomsterprakt!  Var?? –jo i Paradiset på Mount Rainier i USA!!

Det är lätt att komma till Paradiset?? –när man väl är i Seattle, Washington?? Hyr en bil och kör upp på denna fruktade vulkan!! --som är över 4000 m hög. Bra asfalterade vägar går upp till över 2000 m!! --därefter är det fina asfalterade gångvägar in i Paradiset!! Det är ett stort område och höjdskillnaderna är betydande. Du kan under sommaren vandra upp till glaciärkanten!!

I Paradiset finns det en färgrann blomsterprakt!! –väl värd att plåta runt i. Väderleken varierar snabbt från regn till sol, och en hel del dimma!! Har du otur befinner du dig uppe i molnen!!  Om du tänker vandra upp på toppen?? --så är det en av de tuffaste klättringarna i USA!! --upp över glaciärer till 4392 m. Men 2200 m kan ju räcka??

Här kommer några bilder från två besök i Paradiset!!

Mount Rainier sett  från  Reflection  Lakes

Från Mount Rainier kan man se över till jättevulkanen Mount Adams.

Man frågar sig då om det inte finns några djur här uppe?? –jomenvisst, här finns hjortar!!

Postat 2013-01-22 07:10 | Läst 4373 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa