UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#768. Ska Excel-slavarna bestämma!! –pressfotografins framtid??

Tidningar läggs ned?? –fotografer sparkas!! Allt baserat på Exel-modeller?? –som skall förutse framtiden?? –för dokumentationen av vår demokrati?? Pressfotografen spelar här en viktig roll??  

Det går fort nu?? –dagstidningar tryckta på papper kämpar för sin tillvaro?? Nyheter skall vara gratis idag?? –helst inte på pappar utan de skall vara i e-format!!

 Bildredaktionen på den utmärkta bild-dagstidningen, Sydsvenskan, läggs ned och häften av fotograferna får sparken!! Läs den excellenta fotografen Lars Darebergs blogg med kommentar till tidningens beslut. I dagarna har Chicago Sun-Times kickat hela fotografstaben, 28 ”fast” anställda. Konkurrentblaskan Chicago Tribune har en blogg som skrivs av en av fotograferna och där kan man läsa många bra argument för att journalister inte är fotografer??

I vårt land har alltid det skrivna ordet värderats högre än bilden?? –så det är lättare att kicka fotografer än journalister. Det är historiska perspektivet spelar en stor roll, men den digitala utvecklingen som gjort alla till ”fotografer”, vilket har inneburit en nedvärdering av fotografens roll?? Detta är korkat och en digital chimär, det är naturligtvis lika svårt idag?? –att vara en duktig fotograf som för 20 år sedan??

Det förstår ju dock inte ekonomiska rådgivarna till tidningsägarna?? –ty de är ju delvis styrda av Excel-modeller?? Modeller som inte alltid är korrekta?? --för att fatta beslut om framtiden för en demokratisk granskare?? Nyligen visade en doktorand, vid ” University of Massachusetts” att en Excel-modell var fel angående länders ekonomi.

Så jag litar inte på de beslutande?? --som kickar pressfotografer. Ledningarna vid alla våra papperstidningar får i stället visa vad de går för?? --och göra skäl för den höga lönen, och tillverka ett demokratigranskande medium som läsarna vill ha?? Det kommer att behövas både journalister och fotografer!!

Jag vet för jag har varit juniorplåtis!! –å jag vet hur svårt det är att plåta?? Få kan vara både skrivare och plåtare!! –och videograf!!

Postat 2013-06-05 07:15 | Läst 3920 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#767. Move it, move it?? -–i storstaden??

Det är viktigt att förflytta sig??  --”in style”?? Valet är effektivitet?? –eller bekvämlighet?? Nä, jag glömde att status spelar stor roll, speciellt i en stor stad där ”marknaden” verkar??

Nu har vi först han som vill vara effektiv?? –och komma fram mellan alla hinder som finns i en storstadsmiljö?? Då är det inte bilen som gäller?? –för den fastnar överallt i gatans förändring och överbelastning!!

För att få möjlighet att parkera var som helst?? –så hjälper det att man har en statusfylld bil?? För då måste man ju vara en betydelsefull person och måste visas hänsyn??

Man undrar ju dock hur han med den lilla enkla bilen?? –som verkar putta på den dyra?? –kan ha kommit på tanken att parkera här?? Mitt i maktens centrum!!

Postat 2013-06-04 06:05 | Läst 3237 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#766. Personlig stil?? –en del av ett modernt uppträdande??

Storstadens myller innehåller alla möjliga stilar?? –det är nog ofta en personlig önskan att visa upp sitt behov av kontakt?? För gatufotografen ger det motiv att förvånas över??

Fotoflanering i storstaden är kul?? –det är bara att öppna gluggarna!! Det mesta är trivialiteter?? –men varför inte?? Allt behöver ju inte vara så seriöst??

På senare tid har jag följt en blogg, The Sartorialist,?? --och det är ju inte direkt vad man kan förväntar sig av en seniorplåtis??

Postat 2013-06-03 07:17 | Läst 3476 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#765. Är det en stor kasse?? –tro dä??

Vi bär omkring en massa olika föremål, ofta i mycket enkla väskor?? –av typen polsk attaché väska!! Det kan dock vara så att väskan är en statussymbol i sig?? –och då kan den kosta?? En liten ryggsäck?? –är att föredra!

När det gäller att bära runt kameran föredrar jag att den går ned i rockfickan?? Om man behöver ha med flera delar så får man ta till en liten ryggsäck??

Här kan man tala om att ytterligheterna möts??

Postat 2013-06-02 07:26 | Läst 3270 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#764. Orange färg!! --kan spela roll?? –I love it!!

Färg är en fröjd för sinnena?? –som ögat, en del av hjärnan?? Jag borde inte plåta i svartvitt?? Jag älskar orange! Färgen av den brinnande solen?? –livets källa, det vill man leta efter??

Jag vill dela med mig av de bilder jag ser av denna varma färg?? –som drar till sig ögat? –varje gång jag går för en fotoflanering!! Den gångna helgen var jag inkognito i den brusande staden mellan hav och insjö?? Det fantastiska med denna berusande, brusande by?? --är att färgen orange måste dyka upp ständigt!

Arbete pågår ständigt?? --i en agglomerering av byggnader och innevånare?? Någon, inte helt obegåvad vandal, ändrar innehållet i anvisningarna?? –hur att röra sig??

Någon är så förtjust i orange?? –att huvudets dekoration, –håret, har intagit den färg solen sprider.

Vissa bilder kan man visa i enkelhetens gråskala?? –för att accentuera bildens innehåll?? Andra bilder måste bära med den kromatiska mångfalden?? –därför att det är färgen som är ett stöd till bildens innehåll?? I några fall är färgen en viktig del i kompositionen!

Nu får det vara nog med orange för denna blogg!! Gå ut och plåta vad som helst?? –så som Jay Maisel gör?? Kolla den här videon!!

Postat 2013-06-01 06:38 | Läst 4862 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6