UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3174. En hamster?? –handlar i panik??

Det är tider med osäkerhet?? –vi vet inte vad som skall hända?? –när en lite virus anfaller vår ordnade vardag?? Experternas information tolkas som osäkra?? –för många?? Vad händer då??

Vi rusar till stora affären och köper det nödvändigaste för livet?? –TOAPAPPER!! Kan man tolka detta som annat än att det är panik i hjärnan?? Varför hamstrar en svensk familj pappersprodukter?? –snart de enda produkterna som tillverkas i landet utom sig?? Det kommer alltid finns tillräckligt med BLÖJOR??

Vår Corre Mia handlar vanligen i en stormarknad i ”fjollträsk”?? –och så här såg hyllorna ut:

Sanitetsprodukter är tydligen viktiga i Stockholm anno 2020-03-14

Nu är det inte alla utomsockens som kallar Kungliga huvudstaden för ”fjollträsk”?? Men det lär fortfarande finnas några som blev förnärmade över att en minister fastslog att vi var dummare utanför tullarna??

Nåväl, enligt vår corre så var det också tomt i hyllorna för torrvaror?? –såsom spagetti och bönor m m. Även kyldiskarna var tomma??

Ris och frysvaror var också slut i Stockholm anno 2020-03-14

Nu skall det framhållas att det ser inte lika illa ut över hela ladet?? –i den lilla akademiska bondbyn i syd var det på söndagsmorgonen välfyllt i alla hyllorna?? –det var bara spagetti som var slut?? Å det tillverkningslandet har det ju jobbigt nu??

Vår Corre i Kållered i Göteborg kan rapportera att hyllorna med toapapper var tomma?? –men i övrigt var hyllorna väl fyllda?? Det var inget problem med inköp av öl!! —men Corona ölen har vissa problem.?? —undrar just varför??

Tomma och fyllda hyllor i Kållered anno 2020-03-15

Myndigheterna i landet utom sig framhåller att vi inte behöver hamstra, utan bara köpa hem så vi har för 14 dagar i hemkarantän. Det kommer alltid att finnas mat och nödvändiga produkter i affären??

Postat 2020-03-16 07:40 | Läst 2769 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#3173. Medan mossan gror?? –en liten paus efter skolan å basketboll??

Det säges att dagens ungdom bara sitter fast vid datorn?? –å tyvärr är det nog så att många gör det?? När vi var små fanns det ingenstans att sitta?? –utom i skolan??

Å vem ville sitta där, när det fanns fotboll, ishockey, cykel, rackartyg, halkbacke, smällare, pappersinsamling (med xxx-blaskor), moped med påhängsmotor, m. m. Man var ju aldrig still.

Häromdagen blev seniorplåtis glad när han såg två ungdomar vila på basketboll planen?? Visserligen växte det mossa på den kommunala planen, vilket snarare tydde inaktivitet hos några ”betong arsel ” av äldre art?? Det var inte ungdomarnas fel. De behövde väl bara kolla medierna i fonen under vilan??

Paus i basketmatch i Lund anno 2020-03-02

Postat 2020-03-15 07:47 | Läst 2176 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3172. Uppblåst?? –så här kan det se ut??

Luftiga kläder värmer bättre?? –säger experterna och det har man nog märkt själv också?? Vintern i vår by har ju inte varit den strängaste, milt sagt, så några har gått i kortbyxor??

Men några har inte märkt att det har varit rekordvarmt?? –utan de har glatt klätt sig som om det varit en riktig fimbulvinter?? Nåja de kan ju ha kommit på besök från långt norr ut?? –där det säges kunna råda vinter?? Å det tackar vi ju för att det kommer turister till vår by:

Väl-klädda i vår by trots rekordvarm vinter anno 2020-02-25

Postat 2020-03-14 07:58 | Läst 1670 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3171. Full format Leica test av gamla 35mm Elmar och Summaron??

Trycket känns?? –testa nya gluggar i stället för gamla antika?? Jo, det är i marknadens intresse?? –men kanske återbruk är något för framtiden?? –många ungdomar tror så??

Det finns massor med billiga analoga kameror på loppmarknader och på nätet?? Det är bra om kameran fungerar, men objektivet är central för att det blir en användbar bild. Seniorplåtis har köpt två gamla 35 mm Leica objektiv på nätet nyligen för under 3000 kr styck. Den äldsta är en Elmar från tidigt 1930-tal utan serienummer. Troligen använd på en Leica I modell C. På framsidan anges Leitz Elmar f = 3,5 cm 1:3,5.

Nästa modell av vidvinkel 35 mm kom efter kriget år 1949. Det är sex linser symmetriskt ordnade med bländaren i mitten. Ett något större och tyngre konstruktion jämfört med Elmar. Beteckningen är Summaron f = 3,5cm 1:3,5. Ser. Nr. 706054. Det är det 54 objektivet tillverkat den fösta dagen.

Bo Johnssons Leica M 240 med Elmaren och Summaronen på en Leica II

Seniorplåtis har önskat att testa de båda gluggarna på en fullformat kamera och Bo Johnsson lånade mig vänligen sin för en test på stan, med fikapaus. Vid full öppning, bländare 3,5, (ISO 500) är det väldigt tydligt att det är stor skillnad på bilderna direkt ur kamera (minskade till 2880 pix långsida). Summaron överst, Elmar under:

Leica M (model 240) med Summaron 35/3,5 (överst) och Elmar 35/3,5

Det är mycket tydlig vinjettering i Elmaren och knappast någon i Summaron objektivet. Kontrasten är också bättre i Summaronen.

Om man bländar ned till 8 så blir skillnaderna inte lika tydliga:

Leica M (model 240) med Summaron 35/3,5 (överst) och Elmar 35/3,5 nu med bländare 8

Det är fortfarande så att Summaron objektivet har bättre kontrast?? Genomgående är skärpan i centrum bättre hos Summaron och i hörnen säger nog många att Elmar är mer oskarp.

För vanligt gatufoto spelar bristerna mindre roll?? –eftersom efterarbete i LR och SP kan bättra på alla svagheterna hos dessa ”old friends”. Summaron objektivet är enligt seniorplåtis en pärla och kan köpas på nätet. Flera London affärer har Summaron ute till bra priser. Det är svårare att hitta en bra Summaron 2,8cm 1:5,6, då får man lägga upp mint 12 laxar.

Vi tar ytterligare två jämförelsebilder från fikastället:

Leica M (model 240) med Summaron 35/3,5 (överst) och Elmar 35/3,5 nu med bländare 3,5

Postat 2020-03-13 07:16 | Läst 1938 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3170. Skattjakt på Domen??

Verkligheten är så underlig?? –kan den vara sann?? Så ser man att den finns fångad på bild?? –å då vet vi ju att den har hänt?? Kan inte va fejkad?? --så att säga?? –det vet ju du??

Likafullt kan den ju vara svår att förstå?? –man begriper ju liksom inte vad som är på gång??

Skattjakt med magnetskanner?? –på en vägg av Höör sandsten?? –flera decimeter, nästan halvmeter tjock?? Kan man göra det?? –å få fram någon signal??

För man är väl inte där för att leta efter fossil?? –jo, för om inte minnet sviker så finns det fossil i den sandstenen!!

Nåväl?? –du kanske vill se bilden som visar ”skattjakt” på/i Domen:

Sökning i Domkyrkans vägg anno 2020-03-02

P.S. Bilden är tagen med Leica II + Hektor 28/6,3 på cross framkallad diafilm D.S.

Postat 2020-03-12 07:57 | Läst 1591 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa