UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3682. Sopan och pelargonen??

Man kan ju tycka att det borde inte bli mycket med sopor under en torghandel?? –men tyvärr är det inte så?? Skräp-Nissar finns det överallt?? –åxå i denna naturnära miljö??

Förpackningar, ofta onödiga, är ju ett gissel i vårt samhälles struktur?? –ofta hamnar det slutligen i våra hav?? –som snart är mer skräp än vatten?? Djuren lider enormt i denna skräphop??

Därför blir man så ledsen när man ser den här torghandlaren i vår by?? –han borde få betala fyrdubbel hyra!!

Skräp-Nisse på Mårtenstorget i Lund anno2021-07-17

Nu är det inte bara elände på torget i den lilla akademiska bondby i syd?? Man blir så glad när man ser ett fint exempel på handel därstädes?? Den här mannen har, kan man gissa, inhandlat en pelargon, röd, till flamma hemma?? Först har han köpt en rosa tidning?? –sannolikt till sitt eget hela nöje?? Man kan ju bara fantisera till att det är LaGazzetta Dello Sport?? –för att i lugn och ro läsa om de senaste sportnyheterna??

En röd pelargonia och en rosa tidning är nödvändiga inköp i Lund anno 2021-07-17

Postat 2021-08-06 07:26 | Läst 910 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3681. Hemester??

Plötsligt blev vi tvungna att ta semester i landet utom sig?? –det land som många flytt på semestern?? –i många år?? Det natursköna lilla landet i norr har plötsligt fått besök av svenskar??

Det kan ju få till följd att många inser att vi bor i ett tämligen orört land?? –där allemansrätten råder under eget ansvar?? Ett land där du kan plocka bär och svamp fritt i naturen. Du får till och med tälta ett dygn i den vilda naturen?? –där du till och med kan träffa på vilda djur som älg, lo och björn??

Så plötsligt kan man se hemestrande i den lilla akademiska bondbyn i syd:

Hemestrande cyklister i Lund anno 2021-07-31

Ja det händer till och med att ungdomar kommer till vår lilla by?? –för ryktet säger ju att här är det håll igång till och med i dessa sommardagar:

Nyanländ hemestrande ungdom i Lund anno 2021-07-14

Postat 2021-08-05 07:21 | Läst 703 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3680. Tänk om det är 1956?? –å Leica II är din kamera för sportfoto??

I dessa tider av Olympiska spel i Tokyo finns det massor av utmärkta bilder?? Idag kan den digitala kameran leverera mer 20 bilder/sekund?? –och fånga den optimalt spännande bilden??

Så var det inte 1956 vid OS i Melbourne. Kanske en kamera då kunde ta 2 bilder per sekund om den hade en Leicavit till en Leica IIIf. Men juniorplåtis var för första gången medveten om att det fanns ett OS och såg sportbilder från tävlingarna. Vanligen var bilderna flera dagar gamla när de kom i press. Du minns väl att Gunhild Larking kom fyra i höjdhopp med 167cm, samma som tvåan och trean.

För första gången är skateboard med i OS och seniorplåtis tänkte att det skulle va kul att försöka plåta den sporten med en kamera från 1956?? Nu fanns det film i en Leica II med en Leica Super-Angulon 21/4 så den fick duga. Det var bara att ställa slutartiden på 1/500 sek och bländare 4 med en negativ färgfilm på ISO 400.

Här är två bilder från besöket på Lunds bana i Stadsparken:

Skateboard foto med Leica II och Leica Super-Angulon 21/4 i Lund anno 2021-07-15

Det fungerar ganska bra?? –men kolla bilderna från Bildbyrån på Instagram så förstår du skillnaden??

 

Postat 2021-08-04 07:47 | Läst 1785 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3679. Tala om att matcha??

Va är sannolikheten?? –det går kanske att beräkna?? –men det är nog överkursen till mitt 1½ betyg i numerisk analys?? Sedan gäller det att se bildens innehåll och trycka av??

Det där var nog inget annat än dravel?? Säg som det är?? –ingenting annat än ren tur och en skörd av den så kallade slumpen?? När är det nog någon som vet och kan slumpteori?? Men det överlåter vi till kommentarerna??

Vem fixade den matchningen av färg i kjol och jacka i Lund anno 2021-07-31

Postat 2021-08-03 07:18 | Läst 769 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3678. Street art?? –fångat med Leica Super-Angulon 21mm 1:4

Den här gluggen gjordes främst för att fotografera byggnader?? –och skulle sälja som smör till arkitekter?? Gluggen skulle vara absolut raktecknande?? –hela vägen ut i alla hörn??

Det här var mitt i femtiotalet och objektiv konstruktörerna hade just fått hjälp av de första datorerna för att beräknad kurvatur på glas och strålgången?? Leica hade inga sådana datorer, 1956, utan de fick ta hjälp av optikfirman Schneider-Kreuznach, som är stora i Tyskland. De hade tidigare gjort många olika optik till industri och storformatskameror. Denna glugg är sannolikt den första att bli konstruerad med hjälp av en dator.

Den är ett ”stycke konst”, men blev ändå inte någon storsäljare?? –kanske för att den nog var dyr och arkitekter använde nog inte Leica IIIf eller Leica M3 vid den tiden??

Objektivet konstruerades för kameror med film?? –digitala kameror fanns inte. Resultaten på färgfilm är betagande och en expert som Ken Rockwell är lyrisk. Objektivet kan köpas både med skruvgänga L39 eller bajonettfattning för Leica M. Om du är händig kan då skruva loss bajonettfattningen hos tidiga objektiv och få en glugg med både L39 och M fattning!!

Seniorplåtis har just kört en negativ färgfilm i en Leica II (fabriksmodifierad Leica I No 1002) för att plåta street art i Lund som kommunen beställt av konstnärer!!

Street art i utkanten av Stadsparken, bakom Mejeriet, anno 2021-07-15

Den västra sidan av byggnaden har en bild som faktiskt för tankarna till en berömd bild av en hund?? Ja, du vet vilken??

Street art nära Södra Esplanaden i Lund anno 2021-07-15

Tyvärr har redan den här byggnaden drabbats av en konkurerande graffiti målare??

Nu är inte alla graffiti målare av onda, utan några är mycket skickliga?? På en rivningstomt i södra Lund finns den här målningen:

Graffiti med klass i Lund anno 2021-07-15

Postat 2021-08-02 07:30 | Läst 1104 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa