UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3773. Beijing 1986?? –vilken utveckling?? –skrämmande??

Livet i de centrala delarna av Peking var då en blandning av fyra århundraden?? –en människa hade värdet av ett riskorn?? –men det var samtidigt den enda och viktigaste tillgången man hade??

Vilka var nyckelorden för en framgångsrik utveckling?? –styrning, information, utbildning och öppning till omvärlden?? Vem kunde göra detta?? –ingen demokrati kunde det?? --utan här gällde diktatur och kontroll?? Kontroll av informationen till folket var nyckeln.  Utbildningen var en absolut viktig prioritering??

Före mobiltelefonen 1986 i Peking

Vi som besökte universiteten vid den här tiden och kände några inflytelserika professorer började förstå vad som var på gång. Seniorplåtis kände väl Professor Kuo, som var elektronmikroskopist och ordförande i den Kinesiska vetenskaps akademien. Han hade varit forskare på KTH i Stockholm i många år. Han pratade flytande svenska och var en timid och kunnig gammal man?? Erfarenhet var viktig vid den här tiden?? Genom honom fick vi några kinesiska postdoc till vår avdelning i Lund. Vi kunde förstå att enorma resurser styrdes in i viktiga områden som teknik och medicin?? –och omvärldens universitet dammsögs på den vetenskapliga nivån  Frågan var om det fanns begåvade studenter i Kina?? –om det fanns, vad väntade du dig bland en miljard invånare?? Utbudet av begåvade studenter var närmast oändligt?? –och de skickades ut i världen också?? Universiteten i Kina köpte snabbt topputrustning och kunskap från resten av världen??

Utvecklingen styrdes med järnhand av diktatorn vid makten. Datorerna utvecklades inte bara till vetenskap utan också till styrning av information till hela befolkningen?? --och därmed gav det nästan total kontroll av varje individ. Diktaturstyrd ekonomi med personlig profit infördes?? --och denna är på väg att ta över världens handel och ekonomi. Makten över jordens ekonomi ligger i dag nästan helt i kinesernas händer. Kolla själv?? –vad har du för telefon?? –vem äger Volvo??

Idag påpekar FNs konferens i Glasgow att Kina orsakar en tredjedel av emissionen av koldioxid i världen. USA är dock fortfarande värst när det gäller per capita av det samma.

Frågan är om det måste till beslut av en diktatur för att bestämma om en bättre livsmiljö för oss alla?? Kanske om man kan ta makt och tjäna pengar på det.

Postat 2021-11-05 06:48 | Läst 917 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3772. Ta skydd!!

Vad händer här?? Skydd bakom stolpe?? –skydd från vad?? En polis tycks föra protokoll i skydd?? Den andra har något kameraliknande eller utrustning för mätning av hastighet hos fordon??

Skyddande objekt verkar inte vara heltäckande?? –så situationen kanske inte är så alvarlig?? Kan det vara någon slags insamlande av statistik?? –av hastigheten hos fordon?? Frågan är om inte en obemannad mätutrustning med dator skulle klara det bättre??

Då kunde de här poliserna träna i att ta skydd?? –någon officer i armen skulle nog ställa upp som lärare??

Tjänstgöring i skydd i Lund anno 2021-11-03

Postat 2021-11-04 07:50 | Läst 959 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3771. Begagnad marknaden för gamla kameror??

Ska man köpa begagnat?? –ja det ligger i tiden?? Eller så är man en nörd?? –som gillar gamla grejer?? –som kameror?? --å finner ett nöje i att ladda film i en femtiotalare?? –å höra skramlet från metallridån??

I helgen höll LPfoto.se den 64 kvalitetsauktionen av kameror?? Mer än 500 kameror såldes från samma samlare, Joakim Milder!! Flera här på fotosidan känner honom väl och den stora publiken känner honom som jazz musiker, saxofonist av internationell nivå. Professor i improvisation och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Han skriver ett fint förord i katalogen och förklarar vad samlandet av kameror innebär.

Seniorplåtis samlar inte på kameror, men tycker om att fotografera med några analoga kameror från den tid då man fann glädjen i fotografi. Därför väcktes en nyfikenhet på ett av objekten i auktionen?? En svart Canon 7 från början sextiotalet. Den var i nära ”mint condition”, som det heter, och priset blev aningen för högt: 13420 kr. Enligt internationella värderingar är det ett normalpris??

Seniorplåtis var korkad nog att sälja sin Canon 7sZ med drömlinsen 0.95 för tjugo laxar för ett antal år sedan!!

Canon 7sZ med dröm gluggen 50mm 1:0.95

Nu väcktes tanken att köpa en svart Canon 7 när man var så dum att man sålde drömkameran man hade. När man skall köpa en kamera, som den på LP, så måste man ju göra en marknadsundersökning och kontakta Canon historikern Peter i Melbourne. Han berättade att han kände till ett femtiotal svarta Canon 7 och han kunde ge de ungefärliga nummerintervallen. Men han var inte helt uppdaterad.

Så det var bara att ge sig ut på nätet och leta reda på vad som erbjöds för stunden:

Det visade sig att det fanns ganska många svarta 7 ut på nätet under en månad. Priserna varierade dessutom mycket stort och naturligtvis också kvalitén. Dessutom är många kameror nymålade svarta Canon 7. Hur känner man igen en riktig original fabriks svartmålad?? Lättast är det på kameror som är slitna så man ser underlaget till den svarta färgen:

Äkta svart Canon 7 från 1961

Det verkar som om alla har mässing under den svarta färgen?? –i motsats till svarta Canon P där de tidiga har kromplätering under. Men inte hela delen av den synliga metallytan är mässing?? –utan luckan till filmladdningen och kameran ”kappa” för kroppen har kromplätterad yta. Det ser man tydligt i bilden ovan??

Just nu ligger en äkta svarting med serie #879754 ute på nätet och den landar nog under 4 laxar!! Vi känner alltså till nästan hundra svarta Canon 7?? --och sannorligen finns det kanske 500?? --ingen vet dock?? Skillnaden är att för svarta Leica M finns det dokumentation  för varje ex?? --detta gäller inte Canons svarta femtiotalre!!

Postat 2021-11-03 07:27 | Läst 1904 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3770. Riddarhyttan?? –nattbilder?? --iPhone 12 Pro Max

Vår redaktion fick några nattbilder från vår Corre Maria från Riddarhyttan. De var tagna med inställningen för nattbilder och kom med extension HEIC?? Det gav problem för redaktören??

Eftersom redaktionen huvudsakligen har gamla programvaror av Lightroom och PhotoShop så kunde inte bildfilerna läsas. Så inte fattade gubben hur han skulle läsa filerna?? –han försökte med alla gamla trix?? Utan resultat?? Så plötsligt kom han att tänka på att nätet löser allt??  Å si man kunde hämta hem en programvara som gjorde om filerna till vanliga jpeg.

Det visade sig vara spännande nattbilder?? --som seniorplåtis inte hade sett förut från den här miljön vid fastigheten Övre Ugglefors. Här är några av bilderna:

Nattbilder med iPhone 12 Pro Max i Riddarhyttan anno 2021-10-30

Bilderna är 26mm @ 35m, ~½ sek, f/1.6 och ISO ~5000

Postat 2021-11-02 07:54 | Läst 1416 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

#3769. I steget??

Fotoflanören har ett problem?? –gåendes där i tankar?? –å njuter av sol och sceneri?? Hur skall man lyckas att fånga något av intresse?? –jo, regeln är att hålla kameran i handen??

Alltid när du är på stan?? Några föredrar att ha kameran hängande på bröstet eller axeln?? Men då hinner jag inte med?? –för det händer så fort??

Helst skall man hinna ta bilden I STEGET??

I steget i Lund anno 2021-10-23

Postat 2021-11-01 07:27 | Läst 1096 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6