UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3955. Diamanter på näbben??

Nu är det inte fråga om elegant talförhet?? –vi syftar på?? --utan en vadarfågels elegans i sökande efter föda i en vattensamling?? Motljuset tänder glitter i dropparna på näbben??

Tyvärr kan inte seniorplåtis skilja på alla vadare?? –men det här var en liten skönhet, kanske 15 cm lite, som gick runt och doppade näbben efter godis? –i  de vattenfyllda ängarna vid Vomb.

Ingen kan väl säga annat än att diamanter på näbben klär vår skönhet??

Liten vadare vid Vomb anno 2022-05-03

P.S. Vilken vadare det är kanske någon på fotosidan kan tipsa om? D.S.

Postat 2022-05-06 07:17 | Läst 551 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3954. Ska man lära av de fotografiska giganterna

Utveckling kräver lärande?? –för alla samhällen kända i historien?? Om inte kunskap förs vidare från generation till generation stagnerar samhället?? –och försvinner från jorden??

Men frågan är om detta gäller även den konstnärliga utvecklingen i ett samhälle?? –eller kanske även individen?? Skall inte den konstnärliga skickligheten vara fri och utan påverkan från omgivningen?? Regelbrytande och nysökande?? –säges ibland vara konstnärens roll?? Men det är nästan inget som kan leva upp till idealen?? –utan influens sipprar säkert alltid in hos alla individer?? Så skall man låta sig påverkas av de stora mästarna inom fotografi??

Vilka är då våra giganter?? –ja, det är vi ju säkert inte överens om?? Det kanske är en säkerhetsmekanism i konstens utveckling?? Seniorplåtis har två giganter att se upp till?? De är Lars Tunbjörk och Martin Parr?? –de kan synas ganska lika i sin fotografi, men det stämmer nog bara för mig?? En springande punkt i deras fotografi är deras satiriska beskrivning av vår livsstil?? Både har en stark humoristisk ton i beskrivningen?? Å seniorplåtis kan inte låta bli att se snälltåget på hög fart mot urspårningen på en bro??

En del av Lars och Martins bilder visar bland annat hur vi köper och förtär vår föda?? –och det är nog avsiktligt?? –för du får man en spegel av vår kultur??

Skall vi som fotografer följa i det spåret?? –och visa hur vi äter?? Visa hur stor skillnad det är mellan hur vi äter idag?? –med den tid då Gaius Julius Caesar låg till bords?? –i början av vår tidsräkning??

Lunch i Saluhallen Lund anno 2022-04-27

Postat 2022-05-05 07:35 | Läst 965 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3953. Gulärlan vår färg bärare??

Gulärlan blev irriterad på seniorplåtis?? –han poserade snyggt på stolpen för en visning av den gul och blå nationaldräkten?? Två meters avstånd med fin sol för glitter i ögat??

Det såg mycket lovande ut?? –just rätt??

Stor fluga lämpad till frukost passera ur fokus vid gulärlan

Vi lovade att skicka provbilder från tagningarna?? --och att vi skulle skicka färska flugor som betalningsmedel för modellarbetet.

Postat 2022-05-04 07:36 | Läst 1277 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3952. Å efter den brasan tar man GÖKEN??

Vår corre Maria rapporterar från inledningen av Valborgsfirandet i den kungliga huvudstaden?? Brasan som planerades på Riddarholmen var baserad på en liten hög av skräpved??

Man var mycket väl förbered?? --så till vida att man hade planerat så att man kunde ta göken redan vid kajen till fortsatt firande med mat och dryck??

Göken redo för transport till festen vid Riddarholmen anno 2022-04-30

Brasan var mycket väl förberedd med så lite ved?? –så att påverkan på växthuseffekten skulle bli så liten som möjligt??

Den lilla vedhögen för Valborgsbrasan på Riddarholmen anno 2022-04-30

Vår Corre Maria hann med ett besök i huset i Riddarhyttan för att kolla att våren hade gjort sitt för att ta bort snön så att växtligheten kunde komma igång. Allt såg väl ut berättade Maria??

Våren kommer till huset i Riddarhyttan anno 2022-04-30

Postat 2022-05-03 07:09 | Läst 1313 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3951. Klädkommers?? –i torghandeln

En gång i tiden var det hästar, kött och grönsaker som såldes på torgen i den lilla akademiska bondbyn i syd?? –sedan gick det allt mer över till grönsaker från jordbruken kring byn??

Närproducerat var det som gällde i mer än två hundra år?? –men sedan kom den ekonomiska revolutionen: ”allting skulle bära sina kostnader” och snart var vi inne i EU.

Kostnaden att ha ett stånd på troget höjdes mer och mer?? –snart kunde småbruken inte sälja där?? Idag är nästan torgen helt död från närproducerade produkter?? Idag säljer t o m småhandlare kläder producerade långväga ifrån??

Med rundspegeln på plats kränger man kläder på torget i Lund anno 2022-04-27

Det finns naturligtvis ingen kontroll angående miljövänlig produktion av de billiga kläderna. Sannolikt är också svårt att kontrollera momsredovisningen kanske inte har bolaget registrerat i landet utom sig. Nästa vecka kanske han handlar på torget Prag.

Man kan ju inte vara helt säker på att det är kläder av god kvalitet?? –men de skall väl inte vara så dåliga att de hör hemma i papperspellen??

Nä inte direkt i pellen för vinden tog den

Vinden kanske inte tyckte att de kläderna skulle säljas å Clemenstorget??

Postat 2022-05-02 07:46 | Läst 684 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa