UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4123. Oförblommad reklam för ett objektiv??

Det är ju verkligen tveksamt om vi bloggare här skall göra reklam för kameror eller objektiv?? –vi får ju ingen kredit för det?? Vi tar ju i stället jobbet från de som har det som profession??

Men Bengt i Gnesta gör ju det här i FS?? –han gör ju oförblommad reklam för ett 35 mm Canon objektiv?? Han säger det ser skapt ut från scannade BW filmer?? Nu har ju seniorplåtis då och då använt ett likadant objektiv på en digital Sony a7RII?? Med hjälp av en adapter är det möjligt att få autofokus för nästan alla gluggar??

Bengt brukar visa smaskiga svartvita bilder från fotomöten på cafe i norr delen av landet utom sig??

Redaktionen i den lilla akademiska bondbyn i syd tog med den här kameran på test i färg:

Sony a7RII med adapterad 60 år gammal Canon 35mm 1:1.5 i full blom

Det man genast upplever är att detta är superb glugg och i dessa tider med pånyttfödelse av en dyrkan av atomnukleära sönderfallsförlopp passar det väl?? Något av linselementen är bestyckat med en strålningskälla?? Det var förr ett ganska vanligt grepp att tillverka vissa ljuskänsliga objektiv med radioaktiva sällsynta jordartsmetaller.

Gissa om det här objektivet visar upp strålande färgåtergivning:

Test i färg av objektivet Canon 35/1.5 i Lund anno 2022-10-20

Postat 2022-10-21 07:36 | Läst 1233 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4122. När upphör drömmarna??

Är det så att drömmarna aldrig upphör?? –men kanske förändras de?? –beroende på vad man upplever längs livets väg?? Till synes rent trivialt dyker det upp olyckor som ändrar livet och drömmarna??

Som väl är får man sällan reda på när olyckorna dyker upp?? Få tycker om att planera olyckor?? –ingen vill ha olyckor?? Lika fullt ändrar de livet och drömmarna??

Det man kan hoppas är att drömmarna aldrig upphör?? –förrän signalsystemet kopplar ner?? Ett liv utan drömmar skulle va outhärdligt?? –och det är det oroande?? Kan drömmar upphöra innan stoppet i neuronerna??

Hoppet är att det inte är så??

Seniorplåtis tycker så mycket om de här bilden?? –därför den är i sig en dröm?? Ni ser säkert en ung man med en Leica M?? --vid vattnet i en storstad?? Drömmar??

Ung man med Leica M

Postat 2022-10-20 08:16 | Läst 875 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4121. Signaler?? Hur fångar de oss??

Vår tillvaro är full av symboler?? –många måste vi tolka?? --annars bryter vi mot lagar?? Några måste vi förstå för att få tekniska system att fungera?? Men några är personligt förankrade??

De har med våra känslor och sinnen att göra?? Några symboler är obehagliga och några är mycket sympatiska?? Det är naturligtvis skönt om förnimmelsen känns bra??

När man fotograferar så samlar man faktiskt massor med symboler som du som fotograf väljer ut för att sätta i bilden?? Du har kanske tolkat symbolerna?? –men det är inte det intressanta utan det är hur betraktaren tolkar symbolerna?? Likaledes intressant är att du kan inte veta det?? Du kan bara gissa?? Om du försöker motverka det?? –så kan det leda till att dina bilder blir slätstrukena?? Ointressanta och förutsägbara??

Det här är inte lätt?? –hur skall du lyckas ta intressanta bilder utan att uppröra betraktaren??

Dras du till den här bilden på grund av något speciellt?

Postat 2022-10-19 06:19 | Läst 414 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4120. Orange det är färgen?? –hela dan??

Varianterna i färg från gult till röd är oerhört dekorativa?? –men varför kommer de färgerna fram först när bladen just skall till att falla till marken?? Kan de inte komma tidigare??

För en okunnig i ämnet är det en gåta?? –som dock fotografiskt är en gåva??

Karotenoiderna och antocyaninerna i bladen ger oss de vackra höstfärgerna i Lund anno 2022-10-15

Det märkliga är att de ämnena finns där hela tiden?? –och det är först när klorofyllen drar sig tillbaka som man kan se dem??

Postat 2022-10-18 07:44 | Läst 861 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4119. Det duger inte?? –att vara halvbra??

Du måste va bäst?? –top of the line?? Ingenting annat duger?? Du måste kämpa hårt för att vara bäst från 4 års åldern?? Så är det i Kina, Japan, Korea och Singapor?? Bara F1 förare duger??

Skolan i andra länder?? –men kanske Tyskland, England och Frankrike delvis är undantag?? --lever inte upp till de här kraven till utbildning av en elit?? USA är ju ett intressant undantag också?? –för där skapas en liten elit med lockande pengar??

Lilla landet utom sig?? –ja, vi är försvinnande små?? Var en gång i tiden på nästintill elitnivå?? Idag kan bara hälften få godkänt på grundskolan?? Hur skall vi kunna tävla med forskning och innovation i länderna i Asien idag??

Vad  får det för följd?? –ja, seniorplåtis är ju ett tydligt exempel?? Han kan ju inte ens fånga en hyfsad bild?? –utan missa ständigt:

Det tyget var populärt i Lund anno 2022-10-13

Nu har ju Liberalerna hamnat i regeringen?? –så då skall väl det parti som en gång i i folkmun kallades för ”Folkskollärarpartiet”?? –få ordning på utbildningen?? Undrar om de satsar på elit eller bredd??

Postat 2022-10-17 08:07 | Läst 412 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa