UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4494. Defekten som ändrade världen??

I början av förra århundradet trodde man att atomerna satt väl ordnade i kriststallina material?? Inge trodde att det fanns fel?? Men i mitten av femtiotalet visade forskare att massor av fel förekom??

Dioden och upptäckten och halvledaren i kristallin kisel med strukturfel. Kunde få elektroner att hoppa vid olika energier vid styrning av defekterna.

På mindre än femtio år utvecklade forskarna halvledare till allt mindre storlekar så att en avancerad dator får plats i en platta som är alltmindre.

Detta fick till följd att de flesta invånarna på jordklotet ha en kommunikationsplatta som kan stå i kontakt med någon på andra sidan av klotet.

  Detta har på kort tid ändrat förutsättningarna för liv på det lilla klot??

Till vem på klotet samtalar han i Lund anno 2023-10-21

Nu är det inte bara kommunikation som påverkats?? –utan fram för allt hanteringen av handel?? Den har blivit både vit som svart?? Skurkarna ligger långt fram i dess användning?? Igår ringde Wasa Bank AB och påstod att vi hade en låneansökan på 106 000 kronor inne hos den: Helt skurkaktigt naturligtvis??

Nu undrar alla?? --är halvledarens användning av defekten i atomstrukturen av godo eller av ondo?? Leder det till frälsning eller undergång??

Defekter på gång i Lund anno 2023-10-10

Postat 2023-10-26 06:44 | Läst 713 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4493. Klart vi måste ha AI??

Med tanke på hur världen ser ut idag?? –vi behöver allt hjälp vi kan få?? –om vi skall klara av all idioti som utvecklats de senaste hundra åren?? –eller kanske de två hundra??

Man kan ju undra om det inte har orsakats av en degenerativ utveckling av den mänskliga hjärnan?? För det är väl ingen som tror att det är orsakat av någon annan?? Nu gäller det att mata in all data i datorerna och låta AI tala om för oss vad vi skall göra??

Ja det är lika bra att de får ta över redan nu?? –AI-bottarna kan säkert göra det mesta bättre redan nu mycket bättre än vi kan?? Inte skulle de hitta på tokerierna vi gör just nu??

De gör ju redan mycke bättre bilder än seniorplåtis kan klara idag?? Eller hur??

Bild av en annan värld gjord med åratal av erfarenhet lagrad idag anno 2023-10-21

Postat 2023-10-25 07:49 | Läst 674 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4492. Gör en egen bok?? –utan att lägga ut stora pengar

Vill du bevara bilder som du är särskilt nöjd med?? –till eftervärlden?? Det finns inte många alternativ?? –att lösa det problemet?? Glöm alla egna arkiv i din dator?? –vem skall uppdatera det i framtiden??

Det säkraste sättet är att göra en egen runsten med en egen bild inhuggen?? Har du tumme med den tekniken??

Gör platinatryck med dina bästa bilder på lumppapper. Beständigheten blir minst 1000 år?? Se till att lämnat in bilderna till ett museum?? Om du behärskar kopiering med säker arkivbeständighet på silverbaserad metod så kan du säkert nå 500 år av arkivbeständighet??

Arkivbeständighet i framtiden är inget trivialt problem?? Som det ser ut just nu så är den tryckta bilden i bokform den mest sannolika mediet för överlevnad för hyfsat lång tid?? Kanske just Sverige är ett land som tänkt på detta då man lät universitetsbiblioteken (7 st) som ansvariga för att arkivera allt som trycks eller publiceras i vårt land?? Än så länge lär det fungera så. Tryckerier eller förlag i vårt land måste enligt lag lämna in ”pliktexemplar” av allt tryckt i vårt land??

Seniorplåtis har letat efter lösningar på detta problem?? Helst utan att det skall kosta för mycket för att utföra detta. En lösning som seniorplåtis använt i flera år nu är att låta amazon bolaget kdp.com hjälpa till med publiceringen och tryckningen av boken??

Seniorplåtis har lagt in en ny bok för publicering på kdp.com:

Gatufoto från Lund under 2023 är under arbete med kdp.com

Boken kommer att vara på 120 sidor med i stort sett bara bilder i färg och bara lite text. Tryckkostnaderna blir 148 kronor men det är du som bestämmer priset till kund?? Naturligtvis kommer Amzon.com ta betalt för sina kostnader för att de tar hand om all marknadsföring och kommersiell hantering?? Det betyder att beställa böcker trycks ”on demand”?? Inga lager av böcker finns någonstans. Om du sätter ett försäljningspris på 300 kr, vilket du kan bestämma, så får du en vinst på ungefär 20 kronor. Resten av pengarna tar amazon och tryckeriet och transportbolaget. Som författare har du ett lägre pris vid beställning. Observera att dina böcker kommer att marknadsföras över hela världen med hjälp av amazon.com och även internationella nätbokhandlare, som t ex bokus och adlibris i Sverige.

Seniorplåtis har eget förlag och har vanligen publicerat via kdp.com på senare år

Observaer att det finns inga kostnadader för författaren än det som är inbakat i bokförsäljningen.

PS seniorplåtis har inga anknytningar till amazon.com vad avser reklam eller ekonomisk fördel DS

Postat 2023-10-23 18:39 | Läst 532 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4491. Vilka pumpor vi har i byn

Det är form och färg som ger pumporna skönheten?? Många odlare har det som hobby att ha många varianter?? Det är inte storleken som är det avgörande för en fin pumpa??

På Mårtenstorget finns det flera handlare som visar upp en stor variation av skönheter??

Välj rätt pumpa för festen i Lund anno 2023-10-21

Postat 2023-10-23 07:51 | Läst 517 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4490. Hålla för näsan?? –nä inte längre??

Luktfria papperspellar är det senaste på Mårtentorget?? –så nu behöver man inte hålla för näsan när man passerar?? Men det har nog kostat en slant?? –kan man tänka??

Nu är det inte med sanningen överensstämma?? –ty på torget står och två stora containers?? För att kasta avfall från torghanden?? Det kan osa ganska illa från dessa jättelika lådor i stål??

Nä hålla för näsan behöver man inte i Lund anno 2023-10-21

Postat 2023-10-22 08:20 | Läst 514 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa