SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#192. Hur bra är ett modernt zoom-objektiv?? Kan den mäta sig med singlar?? Objektiv testing!!

Köper man grisen i säcken?? –när man satsar på ett zoomobjektiv?? –de är ju så bekväma att resa med!! –många objektiv i ett!! Frågan är hur skarp en modern zoom, som Lumix Vario G 14-140/4-5,8 är om man testar den??

Eftersom en zoom skall täcka ett helt brännviddsområde så måste dess konstruktion bli komplicerad och många kompromisser måste göras!! När man testar ett objektiv så är det inte bara objektivets upplösning som spelar roll utan man måste ta hänsyn till att sensorn i kameran har tillräcklig upplösning för att avslöja objektivets gräns. Som användare är det ju viktigt att mina objektiv helst skall vara bättre än sensorns gräns. Det är tveksamt om så är fallet, i alla fall?? –men flera av de objektiv jag testat i år är nog bättre än sensorn. Kameran jag använt är Panasonic GH2, som har en Nyquist upplösning av 133 linjepar/mm. För en sensor med Bayer-mönster blir den verkliga upplösningen 133/1,4=96. Det här värdet uppfyller många av de objektiv jag testat, speciellt vid bländare 5,6 och i centrum!! –men även vid full bländaröppning förekommer 96 lp/m.

Hur klarar sig då Lumix Vario G 14-140/4-5,8 vid olika brännvidder. Vi kollade för brännvidder från 50 mm och nedåt. Metoden var som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Vi ställde fokus i centrum av bilden och eftersom vi har en bildfältskrökning i de flesta objektiven så får vi summan denna och objektivoskärpan ute i hörnen!! –men det är juvad vi ser i verkligheten. För brännvidderna 50, 35, 28, 24, 21 och 14 mm så var upplösningen i centrum bättre än 84 lp/mm!! Det vill säga nära eller lika med övre gränsen för sensorns upplösning. Ute i hörnen så ligger upplösningen i intervallet 66-84 lp/mm. Detta är långt bättre än de 33 lp/mm som anges, av Paterson-manualen, vara den upplösning som krävs för skarpa 30x40 cm utskrifter.

Det betyder att det här objektivet, som är konstruerat för m4/3 formatet, är långt bättre än det behöver vara för sensorer som sitter i m4/3-kamerorna idag!! –och även sitter i andra kameror?? Det bör betonas, att vad jag vet finns det inga sensorer att köpa idag som i praktiken har en bättre upplösning än 96 lp/mm. Inte ens i mellanformatkamerorna.

Vi avslutar med en bild tagen med det här objektivet i kyliga breddgrader. Det fungerar utmärkt på resor och skulle kunna vara det enda objektivet i de flesta situationer. Min assistent Ninni har använt det mycket i fält.

82 breddgraden nord. Svalbard 2011. Panasonic GH2, Lumix Vario G 14-140/4-5,8. 1/400 sek @9,0 ISO 250.

Inlagt 2011-11-08 07:22 | Läst 4074 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Efter att ha följt din fina blogg en tid börjar jag verkligen bli sugen på GH2 med 14-140! Visst vill jag egentligen köpa ljusstarka telen till min Canon men pengarna tycks aldrig finnas och det kommer inte heller bli några behändiga kamera/objektiv-kombinationer.
Sedan är ju det detta vad man gör med sina bilder, det är ytterst sällan jag gör större förstoringar eller kraftiga beskärningar... jag konstruerar argument åt mig själv som du kanske märker :)
Svar från Bob Bovin 2011-11-13 15:25
Det är en allround kamera som man kan resa med kort och långt. Jag har inte mycke att klaga på när det gäller den här kameran. Kombinerar man en med det långa telet så täcker man allt.
Jag använder mycke Canon för naturfoto och GH2 väger upp mycke bra mot den.

Lycka till
Mvh
Bob