SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#323. Hur bra är Lumix G X Vario14-42/3,5-5,6 ASPH?? –objektiv testing!!

Hur bra är den nykonstruerade X pannkake-zoomen med nano coating??  Ställed mot pannkakan Lumix G14/2,5 ASPH?? --och Lumix G Vario 14-140/4-5,8 mm zoomen!! Är det någon förbättring??

Lumix G X Vario14-42/3,5-5,6 ASPH väger 95 gram och Panasonic G 14/2,5 väger bara  70 gram!! Lumix G Vario 14-140/4-5,6 är en tungviktare och väger 507 gram men så täcker det hela 28-280 mm FOV så är det faktiskt ganska nätt.

Vi har testat den nya X zoomen sittande på en Panasonic G3. Den kameran har en sensor som i stort är lik den på Panasonic GH2, med vilken vi gjort de tidigare testerna. Linjeupplösningen för G3 är 133 lp/mm och med Bayer mosaik i utläsningen så kan vi räkna med en upplösning av 96 lp/mm. Detta såg vi i alla tidigare tester var gränsen för sensorn i GH2.

Vi testar objektiven, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Vi börjar med att titta på testtavlorna för X Vario gluggen:

  

Här ser vi tavlorna för centrum och hörn vid brännvidden 14 mm och bländaren 5,6.

I centrum är upplösningen 96 lp/mm och i hörnen 66 lp/mm. Mycket bra upplösning och det skall jämföras mot den större zoomen, som har samma upplösning. Märkligt nog har även singel objektivet 14/2,5 samma upplösning för 5,6. Det är bara det att den pannkakan har samma upplösning vid bländare 2,5. Så den nykonstruerade X linsen är alltså lika bra som en single lins!!

Vid brännvidden 28 mm och bländare 5,6 har vi följande testtavlor:

  

Upplösningen är här 84 lp/mm i centrum och 66 lp/mm i hörnen. Zoomen är alltså sämre i mitten av zoom-området, jämfört med vidvinkel läget. Här gäller dock att den stora Lumix zoomen i sitt 28 mm läge är bättre. Den har upplösningen 96 lp/mm i centrum och 84 lp/mm i hörnen.

Vid brännvidden 42 mm och bländare 5,6 har vi följande testtavlor:

  

Upplösningen är här 84 lp/mm i centrum och 54 lp/mm i hörnen. Zoomen är alltså sämre i ytter delen av zoom-området, jämfört med vidvinkel läget. Här gäller dock att den stora Lumix zoomen i sitt 50 mm läge är bättre. Den har i centrum 84 linjepar per millimeter (lp/mm), och i hörnen är upplösningen mycket bra med 72 lp/mm!!

Det betyder att det kostar optisk kvalitet att packa ihop en 14-42 mm zoom till en pannkaka. Den blir något sämre än den stora zoomen från Panasonic. Det är dock en mycket bra lins och speciellt i vidvinkelläget är den utmärkt!!

Här kommer två bilder med den utmärka zoom pannkakan X:

Nya skrytbygget vid Ideon i Lund. Fasaden byter färg sedd vid olika vinklar.

Härliga svenska äpplen på torget i Lund, 2012.

Inlagt 2012-03-17 07:26 | Läst 3897 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
God morgon Bob! Det var mycket att ta in,men jag ska försöka.....
skön bild på äpplena..
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-03-17 08:09
God morgon Rolf!
Det är fina äpplen i Skåne!
Det räcker med det.
Mvh
Bob
Väldigt tidigt för att vara årgång 2012 på äpplena ;) men de ser saftiga ut.

Jag tänker att man äntrar M4/3 tåget för att "till varje pris" spara volym/vikt och då får man väl hålla den linjen - när man kommer till objektiven så är det även då måttband och våg som gäller - eller är jag tråkig och otacksam nu? Solitt arbete du har lagt ner - det är väl professorn som sticker fram? I alla fall Lumix kan jag förstå liten och prisvärd -vad Olympus har för sig begriper vare sig jag eller revisorerna.

Det är lovande att det behövs nya byggnader i Ideon! Men det huset blir det höjd på tillväxten :)

Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-03-17 09:27
Hej Johan!
Nu är det så att detta är äpplen från 2011. Här i skåne kan man bevara den fina hösten. Torget i Lund är en oas i tillvaron. Här finns grönsaker, blommor och två fiskbilar.
Det här är nätta kameror om man har små gluggar. Man kan sätta på jättar också. Jämför den nya Zeiss 15/2,8, med 820 gram och motsvarande lilla Lumix 14/2,5. Med rätt skärpa från LR så förstår jag inte varför någon köper Zeiss-gluggen.
Olympus har gjort en bra glugg med 45/1,8, alla på nätet är lyriska.
Det finns snart inte en kvadratmeter kvar i Ideon området, det var tomt när jag kom hit 1966.

Ha det bra
Bob
Hej Bob, läser alltid dina inlägg med glädje och intresse, allt från fantastiska cykelreportage, reseskildringar från vulkaner, skildringar av isbjörnsmöten mm och nu med väldigt detaljerade konsumentrapporter som sätter griller i huvudet på mig. Blir genast sugen på en Olympus Pen när du skrev om den och nu G3, någon av dom kan kanske bli en bra ersättare till min gamla EOS-1ds klump??? Apropå dina bilder i dag, skrytbygget som du nämner är det ett hotell för blivande Maxlab-entreprenörer?
mvh
Kjell
Svar från Bob Bovin 2012-03-18 07:56
Tack Kjell!
Man blir glad av att någon läser vad man skriver. Jag har också tunga EOS klumpar. Jag använder mer och mer m4/3 kameror. Det gäller inte bara mig, många proffs går över till mindre kameror, speciellt de som reser mycke. Lilla G3 är fullfjädrad. Väljer man ett litet objektiv så blir en smidig.
Vad jag förstår så är Ideon-porten, höghuset, delvis ett stort hotell. Säkert byggt för Max IV och ESS gäster i framtiden. Det blir ett fint landmärke för att hitta till norra Lund.
Ha et bra
Bob