SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3614. Mattpiskare?? –vem använder det i dessa tider??

När använde du en mattpiskare senast?? –jag tror det var 1966 vi använde detta viktiga verktyg?? Alla fyrtiotalister vet vad vi talar om?? –pisksmällarna dånade på varje gård alla dagar??

Utom lördag och söndag?? –men speciellt fredagar var en veritabel orgie i att piska dammet ur alla wiltonmattor?? Trasmattorna fick sin beskärda del av smällar?? –men de led nog mest. Wiltonmattorna var hårda på baksidan och man akta sig så att handen inte träffade den ytan. Då skrapades huden upp efter ett tag. .Äkta mattor fick man inte slå så hårt??

Idag är det inte så stor marknad för mattpiskare?? –som man kan se hos korgmakaren på torget??

Mattpiskare till salu på Mårtenstorget i Lund anno 2021-05-29

Inlagt 2021-05-30 07:42 | Läst 725 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fin bild på föremål som användes flitigt i gången tid. Som grabb fick man slita mycket med familjens mattor på piskställningen. Sådana ställningar fanns på alla gårdar. Något som har helt försvunnit idag. Hälsar NL
Svar från Bob Bovin 2021-05-30 10:24
Hej,
Det är märkligt att det blev så. Det är ju inte mindre med smita ute idag. Snare tvärt om.
Dagens städverktyg har ju inte blivit bättre.
Ha en fin dag
Bob
Ja och hur jäkla bra blev det då när man tog bort piskställningarna och man trodde att dammsugare skulle göra jobbet istället?

De som någon gång tagit ut sina nattor och skakat dem efter att ha dammsugit dem innan vet svaret. Jag gjorde det så sent för någon vecka sedan så jag vet också och jag har en helt sprillans ny ny dammsugare så jag kan inte gärna skylla på den.
Svar från Bob Bovin 2021-05-30 10:30
Hej,
Det moderna livsstilen har ingen tid att städa. Men dammet har ju inte ändrat livsstil. Det fastnar fortfarande i mattorna.
Idag skall ju alla ha programmerad robothandel som dammsuger.
Ha en fin dag
Bob
Sabud 2021-05-30 14:23
Vi har piskställningen kvar och den används någon gång varannan vecka ;). Har du en sprillans ny dammsugare är den kanske sämre än den tidigare? Min 10 år gamla och fantastiskt smidiga lilla Nilfisk har en motor på 1600W (2000W). Min andra, nyare och betydligt stötte Nilfisk är tystare men upplevs klenare med sin svagare motor. Det kan vi tacka EU för och rådande direktiv.

/Stephan
Sten-Åke Sändh 2021-05-30 14:31
Ja så kan det förstås vara. Vilken miljö var det man brydde sig om då - hemmiljön och hälsa?
En sådan korg har jag nog men den står på vinden. Mattpiskare har jag nog också slagit söder någon gång. Den sista var plast men höll ändå inte. Minns hastigheten och kraften i smällarna, själv fick jag koncentrera mig på ett slag i taget med lite vila emellan.
Sten
Svar från Bob Bovin 2021-05-30 10:58
Hej,
Piska mattor är till för vältränade atleter eller avgiftskrävande ungdomar eller unga hembiträden.
Invadera existerar väl inte idag.
Ha en fin dag
Bob
Sten-Åke Sändh 2021-05-30 11:31
På landet piskar jag. Mattorna på altanräcket och sedan är det bara att "damma" på eller om man hellre bör säga "damma" av :-)
Mamma var uppvuxen i Kiruna så vi piskade mattorna i snö. Man lade ut dom på snön, bearbetade med mattpiskaren som inte vr lika elegant som kollektionen i bild och flyttade mattorna till vita snöytor från de som blivit svarta. Jag har funderat på fysiken bakom detta - så länge som mattorna var varmare än snön så kunde väl lorten kondensera på snön, men då mattan kallnat var det väl bara tyngdkraften kvar. Metoden var i alla fall effektiv.

Nu gäller halvdan dammsugning. Jag brukade lämna i trasmattorna på tvätt (förr var jag flitig och tvättade själv) men pandemin tog kål på de sista tvättinrättningarna. .
Svar från Bob Bovin 2021-05-30 12:39
Hej,
Piska på snö minns man väl från när man var liten. Även i Karlskoga var det alltid snö på vintern. Det var ju effektivt trodde man eftersom man såg smutsen. Det blev ju på något sätt tvätt och pisk samtidigt.
Ha det väl
Bob
Sten-Åke Sändh 2021-05-30 12:42
Jag har också piskat i snö hemma men i Stockholmsområdet är det ett verksamhetsfönster på bara någon vecka och det funkar inte med 52 sådana på ett år.
Jag är inte precis lastgammal, men när flyttade hemifrån i mitten av 80-talet skickade min mor med mig en mattpiska för att jag skulle kunna piska mattorna. Det hände att jag gjorde det någon gång emellanåt också. Ett bra sätt att avreagera sig med och släppa ut lite ilska. Rena och fina mattor samt ett godmodigt sinne blev resultatet efter lite piskade. Mattpiskan finns ännu kvar i hemmet kan jag tillägga.

Hälsningar Jörgen
Sten-Åke Sändh 2021-05-31 14:36
Jörgen, schysst morsa!