SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#121. Hur bra är en 50 mm plast-gl(m)ugg från Canon?? --med en m4/3 kamera?? –objektiv testing!!!

Det här är ett konstigt objektiv från Canon!! –det är plastigt och har nästan ingen fokuseringsring?? Autofokus visslar!! --om den sitter på en Eos kamera. Det är mycket billigt!! --kring tusenlappen!! Det finns två andra normalobjektiv från Canon, med bländare 1,4 eller 1,2. Prislapparna är därefter!! --nästan 4 eller 16 tusen, respektive.  

Men slår man upp hur nät-siten dxomark (http://www.dxomark.com/index.php) klassar det här plastobjektivet!! --som är det!! --hör och häpna!! –näst bästa normalobjektivet!! --on the market!! Alla kategorier!!

Det måste vi ju ta en titt på. Vi har satt det här objektivet (Canon EF 50/1,8 II, nr 09042857) på en Panasonic GH2 med adapter, vilket betyder att vi kan testa upplösningen för full bländaröppning.

Vi testar objektivet, som vid tidigare tillfällen med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg:

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Med full bländaröppning så är upplösningen i centrum mycket bra!!  --96 linjepar per millimeter (lp/mm). Det är vad vi kan förvänta oss som maximum för sensorn i GH2!! I hörnen är upplösningen också mycket bra med 84 lp/mm!! Det vill säga detta plastobjektiv tecknar skarpt!!  --över hela halvformat (13x17,3mm) sensorn. Detta är med full bländaröppning!! --och man kan förvänta sig att det är bättre i hörnet vid bländare 5,6. Kontrasten är bra redan vid full bländaröppning, i centrum!! --och vi ser ingen distorsion i hörnen. Detta är helt enkelt!! --och förvånande nog!! --ett mycket bra objektiv för bara en tusing!! Så gå inte å köp de dyra normalobjektiven, utan lägg de slantarna på en annan glugg eller resa!!

Kanske till Alaska, ty jag har inte tagit någon bild på gatan med det här objektivet på sistone, så det får bli en bonusbild därifrån:

Svart vargunge, Denali, Alaska 2004. Canon 300D, 100-400/4,5-5,6

Inlagt 2011-07-30 07:45 | Läst 12887 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Min son har det objektivet, och det är faktiskt riktigt riktigt bra, och ger en störtskön bokeh och en skärpa som är knivskarp! =)
Ha en fin dag!
Svar från Bob Bovin 2011-07-30 08:16
Ett mycket bra val! Utmärkt som objektiv hela livet! Om inte så kan man ha det som skyddslock till kameran. Alltid med.
Hoppas att du får en fin dag också!
Bob
Ja, många amatörer och yrkesfotografer som använder just den här modellen kommer fram till samma sak, att man får mycket bildkvalité för pengarna. Jag själv har testat objektivet praktiskt på "fältet" och är väldigt nöjd med bildresultaten. Det resulterade i att jag gick in på Rajala-butiken i Malmö igår och löste ut ett nytt exemplar för 899 kr (!). Jag kan inte rättfärdiga för mig själv, att lägga mer pengar som f/1.4- och f/1.2-varianten kostar.
Svar från Bob Bovin 2011-07-30 11:11
Ett klokt beslut!
Det är ett mycket sympatiskt objektiv och det visar att genom rätt val kan man få en mycket bra utrustning för lite pengar!
Jag kommer snart till ett annat Canonobjektiv, som är mycket bra för sitt pris!
Tack för din kommentar!
Plåta mycke med det nya objektivet!
Bob