UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#504. Vilka cykelbilder!! –då va det action!! –eget försök också??

Fotograferna på fyrtiotalet kunde plåta sportbilder!! –också cykelbilder!! –som är svåra att hitta på nätet?? Juniorplåtis tog några egna på femtiotalet?? –dock inte så eleganta??

På fyrtiotalet fanns det flera utmärkta svenska cyklister!! –bl a Harry Snell och Sven ”Svängis” Johansson!! Snell spurtade hem både SM, NM och VM!! --och Svängis var otroligt folkkär och vann SM11 gånger och sexdagars 3 gånger!! Försöker man hitta bilder på de här idolerna!! --så finns det inte mycket på nätet. Ett litet undantag är Stockholmskällan som har bilder från huvudstaden. Där finns ett fint bildreportage från Djurgårdsloppet den 7 sept 1942. Fotografen är okänd?? --men bilderna finns på länken ovan och eftersom de är fria att visa på nätet så kommer en här:

En härligt dramatisk spurtbild från loppet!! --där Harry Snell knappt besegrar Svängis!! --som också var en utmärkt spurtare. Titta hur mycke publik det var på Djurgården!! --och såg loppet ”live”!! På den tiden gick man ”man ur huse”!! --för att se sina idoler tävla. Det fanns ju ingen TV som bevakade då!! –å det gör de ju inte nu heller så?? Det kom ut en bok av Svängis (med hjälp av en spöskrivare), Hjulminnen, på Bonniers förlag 1957. Du kan hitta den antikvariskt här!!!

Svängis bok Hjulminnen har dråpliga pressbilder!!

Även under femtiotalet var det populärt att gå ut och se på cykeltävlingar. Den största uppskattade tävlingen var Dagens Nyheters Sexdagarloppet!! När det passerade en ort så var det bara att lägga undan vad man hade för hand och ut å se cyklisterna passera. Juniorplåtis hade en Contaflex på den här tiden och gick ut å plåtade i vägkorset mellan E6 (ja den hette Riksettan då) och vägen mot Motala. Sexdagarsloppet kom året 1957 förbi där på sin väg från Västervik till Norrköping. Här kommer juniorplåtis bild:

Jag tror att tredje cyklisten med glasögon är Gunnar Lindgren?? Vinnare av Sexdagars året innan. Det här året vann britten Stan Brittain!!

Postat 2012-09-14 07:15 | Läst 7300 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#501. Det är få förunnat?? –att ta på sig den tröjan?? –eller MTB stillbild??

Man blir så glad?? –om man gillar cykel?? –också med lera = MTB!! –när en ung tjej får ta på sig den regnbågsfärgade tröjan som visar att hon är världsmästare i cykelåkning!! Vilken ära för Alexandra Engen!!

Världsmästare i sprint!! – i MTB genom stadsmiljö?? –dä ä nått!! SVT skall ha all heder när de visade 30 sek i sportspegeln!! Alexandra Engen visade fina spurtegenskaper!! Även gamla cykeltidningen DN har en bra bild från spurten!! Moderna tider med MTB i Österrike!! –gav alltså en svensk världsmästarinna?? –det händer inte så ofta?? –Susanne Ljungskog var väl den senaste, med VM i landsvägscykel!!

Dä stundar ju VM i Valkenburg i Holland den 15-23 september!! –å ni som minns förstår att det er en perfekt ort med traditioner?? –ty Harry Snell, IK Ymer från Borås, tog här vår senaste regnbågströja i linjelopp för män, 1948?? Fast numer får vi nog lita mer på tjejerna!!

Plåta cykel är jättekul?? –och sedan det begav sig på femtiotalet!! --då jag plåtade mest?? –har ju det snabba digitala kamerorna?? –och gjort det möjlig att ta helt andra bilder än på den tiden?? Med 10 bilder per sekund så får man ett helt annat urval?? –man får  bilder man inte ser vid fototillfället!!

Jan Bovin @ Bockstensturen 2012. Canon EOS 1D III + 100-400/4.5-5,6 L IS @ 100.

Postat 2012-09-11 07:00 | Läst 3845 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#495. Sådana sportbilder?? –finns det?? –i dagens press??

Var tog humorn, värmen och action vägen?? –i dagens sportbilder?? De vi ser i tidningarna idag?? –måste det ältas om personalia?? –eller pengarna?? Kan vi inte få se lite överraskande moment??

Idag när tekniken gör det möjligt att fånga ögonblicket!! –det avgörande momentet?? –eller humorn i en situation?? –kan vi då inte få se lite mer av det i pressens bilder??

Sport är ju som livet?? –det behöver roliga stunder?? Det kan man visa på bild så att flera blir glada!! Action är bra!! –det gör oss förundrade?? Humoristiska situationer är bra!! –det ger oss skratt!! Mänsklig värme är bra!! –det ger oss trygghet och allmänmänsklighet!!

Om vi börjar med det senare?? –värme!! När Fåglum kom hem efter sin seger i Giro Italia ordnades det ett uppvisningslopp i Malmö. Innan starten så fick all startande proffs en röd ros!! –och det speglade en enkel uppskattning av framstående cyklisters prestation?? En av deltagarna i loppet var den danska superstjärnan Ole Ritter!! Den här bilden kom inte i tidningen nästa dag?? Kanske den kommit med idag??

Leiva M2 + Summicron 35/2

Action är inte så vanligt att visa idag!! –bara 10% av bilderna i kvällstidningarna innehåller action. I slutet på 50-talet?? –var tidningarna mer intresserade av action!! Ingen TV visade direktsändningar!! –så när FK Norrköping mötte Linköpingsalliansen i en uppvisningsmatch?? –då ville sportredaktionen ha action!! En bild som den här hade då en chans!! Inte idag?? –trots att man kan ana tjuvtittaren över planet??

Hasselblad 1000F + Zeiss Sonnar 250/5,6. OBS tagen från långsidan!!

Det är ändå mer ovanligt idag att man ser bilder i pressen?? –som visar samvaron mellan aktiva och publiken?? En bild som visar hur fint det kan vara att titta på en idrottshändelse!! Nu skall sägas att TV i direktsändning faktiskt visar sådana bilder?? –ett lysande exempel är de stora cykel etapploppen i Europa!! –där man kan se både roliga och deltagande situationer med publik och tävlande?? Det skulle kunna se ut så här?? –som i den här situationen under Bockstensturen i Varberg den gångna helgen. Det är assistent Ninni som fångat det intresserade paret?? --som värmer sig i solstolen!! --medan cyklisterna kämpar förbi!!

Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5

Postat 2012-09-05 06:46 | Läst 8458 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#492. Bockstensturen!! –i Varberg!! –på mountain bike!! –9,5 mil!!

Igår var jag tillbaka med kameran i en cykeltävling!! –en sådan där mountain bike tävling?? –där alla blir leriga?? –trots att solen skiner?? Det var kul?? –att plåta cykel igen?? –men dä var svårt??

Det var inget uppdrag?? –bara från sonen?? –som motionerar med sin MTB. Bockstensturen bär av från Varbergs fästning?? --in mot landet, över stock och sten?? –ner i så mycke lera som möjligt. Nio och en halv mil i sadeln är ganska tufft?? –och segraren i elitklassen körde på tre timmar och en kvar (= 29 km/tim)!! Sonen körde på fyra timmar och fyrtionio minuter(= 20 km/tim). Vi, assistent Ninni och jag, tyckte det var bra för en Cykelgubbe?? –så heter laget han kör i. Ja, nu är vi ju färgade?? --som föräldrar.

Det var svårt att välja kamera?? –det fick bli Panasonic GH2 + Lumix 14-140/4-5,6 och Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5. Sen kom klumpedunsen Canon 1D III + EF 100-400/4,5-5,6 L IS med!! --om det skulle bli snabb action.

Här är några bilder från loppet!!

Starten var imponerande, vid Varbergs fästning. Över tusen startande!! Trots skylten??

Muren som omger fästningen är ormatät och  jävlahög!! –så tät att den kan mäta sig med muren kring kejsarpalatset i Tokyo!! Klart att det är förbjudet att fiska här??

Startfältet var så stort!! --att vissa stod ute i västerhavet!!

Några fotografer ville verkligen få överblick i starten!! –hoppas att det gick att fakturera risktillägg??

De yngre flaggvakterna tyckte det var jobbigt att stå och vänta?? --i vägkorsningarna!!

Det gäller att hålla tungan rätt i mun?? –när man passerar ett vattenhål??   

Tätgruppen bestod tidigt av två man?? --segraren Matthias Wengelin (25) och tvåan Magnus Darvell!!

Det var ett underbart väder och naturen var bedårande?? –men det såg nog inte deltagarna??

Postat 2012-09-02 08:38 | Läst 8084 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#486. Cyklistporträtt?? –pressuppdrag på den tiden?? –juniorplåtis rycker ut!!

Sportchefen på Östgöten?? –Kling!! –kallade in juniorplåtis?? Ta en bunt bilder till sporten?? –på han?? --nya cyklisten?? –Jansen?? Vi skriver ju en del om hans resultat?? –bra att ha arkivbilder??

Det var inte ofta man blev utskickat att porträttera någon ”sportis” i stan?? Vanligen skickades man till någon kommunalgubbe?? –som va dötrist å plåta?? De tittade med förakt på 16-åriga juniorplåtis!! –å de tänkte?? –är jag inte mer betydande?? --än att tidningen skickar en snorvalp å ta bilder?? De skulle ha vetat med vilken förakt vissa journalister uttryckte sig om kommungubbar. Det var supersvårt att få mental kontakt med en 60-årig kommungubbe?? –för att få en bra bild. Om man fick tid på sig kunde det gå bra?? –många gubbar var mycket trevliga och de blev nästan ”faderliga” mot den unga fotografen. Då kunde det bli bra bilder. När redaktionssekreteraren såg sådana bilder?? –undrade han hur jag gjorde för å få en sådan bild av den surgubben??

En tävlingscyklist var mycke enklare?? –honom hade jag träffat många gånger på tävlingar och han var jämnårig med mig. Han tyckte det var jättekul att tidningen ville ha bilder?? Så vi drog ut på en vägstump och tog de här bilderna av olika situationer för en cyklist??

De här och några till gick in till Kling?? –det blev i alla fall ett tack!!

Postat 2012-08-27 07:07 | Läst 11840 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 23 24 25 ... 34 Nästa