UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3771. Begagnad marknaden för gamla kameror??

Ska man köpa begagnat?? –ja det ligger i tiden?? Eller så är man en nörd?? –som gillar gamla grejer?? –som kameror?? --å finner ett nöje i att ladda film i en femtiotalare?? –å höra skramlet från metallridån??

I helgen höll LPfoto.se den 64 kvalitetsauktionen av kameror?? Mer än 500 kameror såldes från samma samlare, Joakim Milder!! Flera här på fotosidan känner honom väl och den stora publiken känner honom som jazz musiker, saxofonist av internationell nivå. Professor i improvisation och ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Han skriver ett fint förord i katalogen och förklarar vad samlandet av kameror innebär.

Seniorplåtis samlar inte på kameror, men tycker om att fotografera med några analoga kameror från den tid då man fann glädjen i fotografi. Därför väcktes en nyfikenhet på ett av objekten i auktionen?? En svart Canon 7 från början sextiotalet. Den var i nära ”mint condition”, som det heter, och priset blev aningen för högt: 13420 kr. Enligt internationella värderingar är det ett normalpris??

Seniorplåtis var korkad nog att sälja sin Canon 7sZ med drömlinsen 0.95 för tjugo laxar för ett antal år sedan!!

Canon 7sZ med dröm gluggen 50mm 1:0.95

Nu väcktes tanken att köpa en svart Canon 7 när man var så dum att man sålde drömkameran man hade. När man skall köpa en kamera, som den på LP, så måste man ju göra en marknadsundersökning och kontakta Canon historikern Peter i Melbourne. Han berättade att han kände till ett femtiotal svarta Canon 7 och han kunde ge de ungefärliga nummerintervallen. Men han var inte helt uppdaterad.

Så det var bara att ge sig ut på nätet och leta reda på vad som erbjöds för stunden:

Det visade sig att det fanns ganska många svarta 7 ut på nätet under en månad. Priserna varierade dessutom mycket stort och naturligtvis också kvalitén. Dessutom är många kameror nymålade svarta Canon 7. Hur känner man igen en riktig original fabriks svartmålad?? Lättast är det på kameror som är slitna så man ser underlaget till den svarta färgen:

Äkta svart Canon 7 från 1961

Det verkar som om alla har mässing under den svarta färgen?? –i motsats till svarta Canon P där de tidiga har kromplätering under. Men inte hela delen av den synliga metallytan är mässing?? –utan luckan till filmladdningen och kameran ”kappa” för kroppen har kromplätterad yta. Det ser man tydligt i bilden ovan??

Just nu ligger en äkta svarting med serie #879754 ute på nätet och den landar nog under 4 laxar!! Vi känner alltså till nästan hundra svarta Canon 7?? --och sannorligen finns det kanske 500?? --ingen vet dock?? Skillnaden är att för svarta Leica M finns det dokumentation  för varje ex?? --detta gäller inte Canons svarta femtiotalre!!

Postat 2021-11-03 07:27 | Läst 1907 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3715. Var den fulländad redan då?? –1932??

Det spelar ingen roll om en gubbe ropar i skogen?? –han får nog inget svar?? Men var inte Leica II och andra samtida småbildskameror fulländade redan i början av 1930-talet??

Fulländade för vad?? –jo, för att fotografera?? De kunde laddas med film, huvudsakligen baserad på silver. Silver är vanligt i jordskorpan tillsammans med mineralet blyglans. Film är ganska enkel att tillverka, mycket lättare än kiselbaserade halvledare. Framkallningen kan göras miljövänligt, som i kaffe??

Om vi betraktar Leica II som började tillverkas 1932 så har vi här exemplaret nr 271.

Den 271:a Leica II som tillverkades 1932  i Wetzlar

Det första året tillverkades imponerande 28901 exemplar av Leica II?? –å även om de var dyra så såldes de väl innan depressionen satte in före kriget. Varför är de då fulländade?? –jo de var små och fick plats i fickan, slutartiden var snabb (1/500 sek) objektiven var ljusstarka och det var inbyggd avståndsmätning!! Ljusmätaren var inte nödvändig då man kunde uppskatta ljuset??

Här på den bilden ovan sitter ett litet Leica Elmar 3.5cm f=3.5. Å du det är en glugg som duger även idag trots att den är tillverkad 1932, eller tidigare?? Enligt Leica expert är det ett exemplar utan serie nummer tillverkad till en Leica I och sedan ombyggt till Leica II och samtidigt krom pläterat i stället för Ni plätering??

Å du den här gluggen är suveränt bra?? –jag har testat den tidigare och det finns i de här bloggarna.

Postat 2021-09-08 07:40 | Läst 1446 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3673. Vad det nån på FS som köpte den här??

På auctionet.com gick igår en svart Leica M2 på auktion?? –för 167 laxar?? Det var nog ganska billigt?? --om du har det liggande å trycker i byrålådan?? Bra investering?? –ja, troligen som bankräntan är nu??

När en sådan här dyrgrip dyker upp på auktion i Sverige undrar man alltid om det är äkta vara?? –eller en nymålad krompläterad gammal M2 från någon ”fabrik” i Asien?? Det första man kollar är om Serienumret är ok enligt Leica arkivet?? Så verkade vara fallet?? –det skall vara en tillverkad 1960 i en serie med 250 exemplar, vilka skulle ha självutlösare?? Så mycket talar för att det är äkta vara:

Svart Leica M2 såld i Norrköping  anno 2021-07-29. Bild från Auktionsverket Norrköping AB

Utseendet ser autentiskt ut?? –och slitaget i öglan för kameraremmen är mycket sliten?? Den som la upp 167 laxar har troligen skickat en expert för att kolla den innan man la budet?? Ska vi gissa att den gick till någon smalare eller handlare i Hongkong??

Tyckte du det var dyrt?? –nää, det är bara obetydligt mer än en ny M10 med objektiv??

Den här kameran är sannolikt ok?? –men den är klart och tydligt en varning för ”FAKE” målade kameror?? Vi återkommer snart till detta i en annan blogg.

Postat 2021-07-28 07:00 | Läst 1698 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3671. Jaha -- va kan dä här va då??

Ja det kan man ju undra?? –när den dyker på marknaden?? Det finns flera underliga frågetecken?? –när man tar till en närmare granskning?? Kan du se vad seniorplåtis menar?? Det är nått lurt??

När man tar och funderar lite?? –så finns det flera slutsatser att dra?? Men vilka??

En underlig kamera och glugg. Har du några synpunkter?

Postat 2021-07-26 06:58 | Läst 1288 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#3611. Finns det två olika versioner av svart Canon 50mm f:1.8??

Varning för snack från en Canon nörd?? Under femtiotalet kunde man beställa svarta objektiv till svarta kameramodeller. Objektiven i fråga var Canon 35/1.8, 50/1.8 och Canon 50mm f:1.2.

Vidvinkelobjektivet är ovanligt att finna till salu. Under de senaste 20 åren har seniorplåis bara funnit ett exemplar. De båda andra är inte helt ovanliga och under samma tid har ett tiotal dykt upp på auktioner. Seniorplåtis har lyckats köpa ett exemplar av varje på auktioner hos LP Foto och Tradera.

Nu verkar det som om svart 50/1.8 finns i två, till det yttre, olika versioner.  Enligt Peter Kitchingmans bok om gamla Canon objektiv med skruvgänga (ltm,  M39,  L39) så klassar han de svarta objektiven i grupper;  Typ 5 med Serie nummer 200 000 till 250 263 och Typ 6 med SN 252 438 till 291 009. Det är inte känt hur många svarta objektiv som tillverkades. Men totalt är nästa 100 000 objektiv av den här konstruktionen tillverkade mellan 1956-60. Hos alla svarta objektiv är avståndsskalan krom pläterad. Till det yttre finns en skillnad. Hos några svarta objektiv är fokusringen (se bilder nedan) svart. Medan några är i krom. Knoppen för låsning i oändligt avstånds läge är alltid i pläterad i krom.

Svarta Canon 50mm f:1.8 objektiv med olika fokus ring. Den övre bilden visar objektiv med kromad fokusring. Den undre bilden visar den svarta varianten

Seniorplåtis har hittat fem svarta objektiv på nätet och några har kromad ring och några är svarta. Här är de med Serie nummer:

Svart fokusring har SN: 254908, 259230 och 26597x och alla är av Type 6.

Fokusring med krom har SN: 239718,  239823 och är Type 5.

I Peters bok finns figur 102 visande ett svart objektiv med serienummer 239838 och det har kromad ring. Det är också av Type 5 enligt SN.

Av det lilla antalet svarta objektiv vi hittat så framgår det att krom finns i Type 5 och svart fokusring tillhör Type 6. 

Postat 2021-05-27 07:31 | Läst 2240 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 19 Nästa