UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#81. Snustorr öken!! –sådär 43 grader i skuggan!! Helvete eller paradis??-- PARADIS!!

De flesta tycker det är för varmt med 43 grader i skuggan!!?? –mitt ute i snustorra öknen?? Men det kan vara ganska behagligt?? --om man är rätt förberedd!! Lever man i Arizona så kan man en stor del av sommarhalvåret uppleva detta behagliga klimat!!

När man hör öken så associerar man till sand!! --och inget vatten!! –å nästan inga växter. Så kan det vara !! --men i Arizona har man ett mycket varierat landskap. Berg och dalar!! --och slätter med sjöar och skog uppe på högplatån.

Efter en del regnande under vinterhalvåret!! --ges det rikligt med blomsterprakt på våren. Ingenting kan slå en öken i Arizona!! --vad gäller blomsterängar.

Arizona på våren.

Spektakulära berglandskap uppe vid Monument Valley!! --där otaliga fotografer har försökt fånga prakten!! Otaliga cowboyfilmer har spelats i här!! Vill du se mer av detta vill jag rekommendera tidskrift Arizona Highway, som funnits i mer än hundra år!!

Monument Valley, Arizona.

Min absoluta favoritplats är Petrified Forest Natinal Park!! I den här färgrika öken har hela träd bevarats som fossil!! --genom att trädets vävnad förstenats med kiseldioxid!! Synen att se hela stammar!! --av träd ligga på marken!! --som om en storm har fällt dem dagen innan!! –är bara ett naturens under no 1. Absolut obeskrivligt!! Genomskärningen av de fallna träden har en färgprakt utöver det vanliga!! Detta är en plats att besöka innan man dör!!

Petrified Forest, Arizona

Om du känner dig frusen här i Norden, så gör en tripp till Arizona i Juli. Jag är säker på att du känner värmen in i benen!! Fantastiskt för reumatiker!! Gå in i luftkonditioneringen då och då!! Drick mycket vatten!! –ofta!! Luftfuktigheten ligger vid så där 15%, otroligt lågt alltså!

Postat 2011-06-20 07:08 | Läst 9641 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#80. Då tog kaptenen fram sin kamera!! –för fjärde gången på tjugo år??

Kapten Per på båten Stockholm har kört runt på Svalbard i tjugo år!! Han har sett det mesta vad Arktis beträffar!! Men så tog han fram kameran?? --för fjärde gången!! För där stod en ensam isbjörn på ett blått!! –litet isblock?? –ensam mitt ute i Hinlopen!!

Vi hade just lämnat den tredje största glaciären på jordklotet?? --Austfonna på Nordostlandet av Svalbard. Kapten Per hade just konstaterat?? --att vi kunde gå 200 m längre in!! --än förra året. Det vill säga glaciärkanten hade dragit sig tillbaka så mycket. Den globala uppvärmningen?? Tillbakagången av glaciärerna på Svalbard är med nästan inget undantag mycket tydligt!! Vi styrde på kvällen vidare sydväst mot Ormhålet!!

Nigel, pensionerad direktör från BP, fick plötsligt syn på en liten gul prick?? --nästa alltid en isbjörn!! Den stod ensam uppe på ett litet blått isblock!! Troligen en unghane!! --just lämnat mammas stöd?

Rätt kurvatur? –så här?? Canon 1D III, 100-400 IS 4,5-5,6

Detta var en spektakulär illustration!! –av hur utsatta isbjörnarna är när årsisarna minskar!! Alla fick upp kamerorna!! --och smattret från slutarna började höras!! –i polartystnaden!! Sådär ett tiotal kameror var igång!! –någon timma!! --och efteråt kunde jag räkna in ungefär 800 bilder!! –utan serietagningar!! Det vill säga bort åt 5000-8000 bilder?? -- togs nog på denna ensamma arktisinvånaren!!  Kapen tog väl några och cirklade sedan runt isblocket flera varv!! --även med motorerna avslagna då och då!!

Isbjörn sedd från byssan! Fuji Finepix F30

Assistent Ninni körde en kamera, Canon 20D, och hennes batteri tog slut!! –otur. Hon rusade ned till hytten för att ta upp reservkameran.  Där mötte hon kocken Kjelle?? – superkock på Stockholm?? – erfaren arktisräv med mer än tio år här uppe. Han tog med Ninni med in i byssan?? Han hade öppnat rundfönstret!! Kolla här!! –det är låg vinkel!! Ninni tog några bilder genom hålet!! Hon tog på det här sättet resans bästa bild!! –som du ser ovan.

Det är ju lite snopet när assistenten tar bästa bilden!! Här får bli skärpning till den 27 augusti då nästa tur går!! Man måste ju behålla ansiktet??

________________________________________________________

Den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm

/Bob

_________________________________________________________

Postat 2011-06-19 06:42 | Läst 3492 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#79. Vad blir det kvar efter oss!! –eller vilka fossil blir kvar efter vår tid??

Vad lämnar vår civilisation efter sig!!?? –ja, inte på kort sikt!! – utan på lång sikt?? – eller vad hittar en intelligent varelse (IV) som fossil efter oss om 600 miljoner år?? Det är ju inte intressant?? --för människan finns ju int då!! Jo det är intressant!! –vi snackar verklig arkivbeständighet!! -- mot nästan all påverkan!!  –utom bergskedjeveckning!! –för då är det kört även för fossil!!

Det som skall bli kvar efter oss måste hamna i någon som omsluter det snabbt!! --och hindrar all påverkan genom  korrosion och vittring. En bra start är att bli inbäddad i asfalt!! Var sker det??

Jo,  i New York?? --är det mjuk asfalt på sommaren!! --och folk tappar massor på och i asfalten!! Kollar man noga så kan det se ut så här!!

New York 2007. Canon 20D, L IS 24-105/4

New York 2007. Canon 20D, L IS 24-105/4

Många av de föremålen som trampas ned i asfalten är goda kandidater till att bli fossil??!! Någon gång om så där kanske några hundra miljoner år!! -- kommer IV att hittar de här föremålen!! --och undrar vad de kunde vara för något?? IV och hans kompisar har mycket fragmenterad kunskap?? --om vad vi var för ena?? --som levde här med den höga koldioxidhalten i atmosfären?? De kanske andas en helt annan gas!! -- för att leva. En sak vet vi i alla fall!! --IV kommer att var uppbyggd från samma periodiska system som vi!! Atomavstånden kommer att vara de samma!! --och kanske kommer deras hjärna vara stor som våran?? --alltså ett evolutionsmisstag igen!!

Vill du se mer bilder från New York, kan de låna min e-bok gratis på biblioteket.

Den heter :

Vårt skräp - framtidens fossil. Föremål i New Yorks smältdegel , ISBN13:9789197800525

Postat 2011-06-18 06:50 | Läst 5674 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#78. Varför Leica M10 måste ha en elektronisk sökare!! --genom objektivet!!

En kamera måste ha en adekvat fokuseringsmekanism!! –det verkar vara en självklart?? –men inte för Leitz??  Om en kamera skall arbeta med ett objektiv, som har en stor bländaröppning, blir det tydligt!! Leitz har det ljusstarkaste objektivet i produktion idag!!  --Noctilux f/0,95. Men Leica M9 kan inte fokusera!! --det här objektivet korrekt?? --varje gång!! --med nuvarande fokuseringssystem!! Varför?? –jo, skärpedjupet är enormt tunt vid full bländaröppning!! Jag vet hur svårt det är!! --när man skall fokusera en Noctilux f1 med en M6!! --det har jag förökt i 15 år tills jag gick över till digitalt!! Dock inte bara därför!! --digitalt alltså.

Skall man fokusera det här objektivet?? –så måste man se genom objektivet!! För närvarande kan man bara gör det?? --med hjälp av en adapter till m4/3 kamerorna!!  Remarkabelt!!

Vi skall försöka illustrera detta!! I den här bilden ser man att fokus är mycket kritiskt:

Noctilux f/1.0 i en m4/3 kamera.

Bilden har ett skarpt område som är mindre än 1 cm. Bilden är tagen på fri hand och med minsta fokuserbart avstånd; 1m!! Genom att använda förstoringshjälpen i kameran kunde fokus sättas korrekt på önskad blomma!!

Det enda f/0,95 objektivet, som tillverkats tidigare är 60-tals objektivet från Canon. Det är samma sak här!! --den enda metoden att få korrekt fokus direkt!! --är att använda manuellt kontrast fokus genom objektivet!! Här har vi en bild med det objektivet:

Canon f/0,95 med en m4/3 kamera.

Så herrar konstruktörer på Leitz det finns bara en väg; ”it spells EVF”!!

Ja?? –jag vet att det är absolut förbjudet?? -- att kritisera den senaste modellen av Leica kamera!! Men jag är inte rädd av mig :-=)

Postat 2011-06-17 07:31 | Läst 3963 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#77. Så nära helvetet!!?? – en katolsk präst roar sig?? –eller campa i svavelväteoset?? –Solfatara??

Tokstollar campar i svavelväteoset!! Ja, --det är sant!! --det finns en campingplats?? --som är så nära helvetet man kan komma på det här jordklotet!! Man kan ju tycka att man har nog av luftföroreningar?? --i den stad man bor i. Men en del galningar får inte nog?? --som jag och assistent Ninni!!

Jag och Ninni har alltid varit beundrare av vulkaner?? Var denna perversa läggning kommer från är svårt att förklara!! Kanske är det näradöden äventyret?? --kanske är det viljan att känna närheten till naturen?? ---eller är det känslan att vara så liten!! --och obetydlig?? --mätt med måttet hos vår jord och dess naturliga krafter!! Eller är det för att kolla skillnaden mellan himmel och helvete??

Det senare är kanske inte så utopiskt som man tror?? När vi campade!! -- i calderan av vulkanen i Solfatara, nära Neapel, en gång i tiden!! Så kände man på natten hur marken dallrade?? --och underlaget?? –den tunna jordskorpan!! --under tältet kändes ihåligt!!!  På kvällen kunde man vandra runt i svavelväte-gaserna!! --och avliva eventuella små kroppsinnevånare (lössen)!!  En kväll mötte vi ett gäng glada gossar!! --iförda prästkragar!!

Solfatara 1969. Leica M2 Summicron 35/2

De sprang runt kring de rykande kraterhålen!! --där lervällingen bubblade och skvätte runt. De skrattade?? --och pratade högljutt?? Det var tydligt att de gladdes år den rykande miljön?? --och kanske kommenterade de närheten och likheten med helvetet??

Solfatara 1969. Leica M2 Summicron 35/2

Det var varmt och skönt i kratern, golvvärme i tältet var här en självklarhet!! --och man behövde in betala extra för det!! Det blev antagligen för varmt under kapporna hos prästerna!! --efter ett stund fylld med skratt gav de upp!! --och de var nog inte så besvikna?? --över att de inte fick stanna i helveteskratern. Vi stannade en natt till!! --för det här är ett intressant område?? –man kan studera de små ortorombiska svavelkristallerna?? --som växer i  fumarolhålen?? --i kratern.

Postat 2011-06-16 07:56 | Läst 4864 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa