UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#112. Hur bra är loppisfynden?? –testing objektiv!! –Helios och Domiplan!!

Idag kan man hitta gamla objektiv på loppis för en ringa penning!! – nyligen hittade jag en Helios 44M-4 för 30 spänn!! Tidigare köpte jag en defekt Domiplan för en tia!! --för den hade ingen fungerande bländare, den var fast på 2,8!! Men det kanske bara är skräp?? Kunde de här gamla gluggarna skapa några skarpa bilder??

Jag gjorde som vid tidigare tester med Patersons testtavlor?? –se tidigare blogg

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/54-giganternas-kamp-canon-50-f0.htm

Om vi börjar med Domiplan (nr 4271120) så kunde jag bara mäta upp den med full bländaröppning!! I centrum är upplösningen helt ok!! –med 96 linjepar per millimeter, vilket är vad censorn kan förväntas prestera hos Panasonic GH2.

Tyvärr är kontrasten ganska dålig! –på grund av stark flare effekt. Ut i hörnet är objektivet ganska dåligt!! --med ungefär 60 linjepar per millimeter, och distorsionen är kraftig och kontrasten låg. Det här objektivet måste bländas ned till minst 5,6, men det kan jag inte!! Men det är ett litet och trevligt objektiv.  Så med en riktig bländare så kan man rekommendera det!!

Idag gjorde jag ett besök i Hörby och redan på morgonen kl 8 var det hög aktivitet på torget!! –vatteumannen var ute!! Bilden är helt obehandlad och bara nedtagen till storlek för FS.

Hörby 2011-07-20. Olympus E-P1, Domiplan 50/2.

Om vi då tar en koll på det andra loppisfyndet!! --den stabila och tunga Helios 44M-4 (nr. 88031674), från Sovjetunionen, så har den bättre prestanda.

Vid full bländaröppning så har den i centrum lätt 96 linjepar per millimeter och i hörnet når den motsvarande värde 84!! Den har bättre konstrast än Domiplan och mindre distorsion. Går man så upp till bländare 5,6 så blir det en ganska bra lins!!

Kontrasten är bra och upplösningen är lätt 96 i centrum och faktiskt också 96 ute i hörnet. Så detta är en lins man kan köra med i de flesta lägen!! --även om den är lite klumpig!! Vid mitt Hörby besök så kan man konstatera att kommunen är måna om att det är rent!! Tre ungdomar var på jakt efter skräp!!

Hörby 2011-07-20. Olympus E-P1, Helios 58/2.

Ett flertal hundar dök upp och de förorenade bara i vätskeform!!

Hörby 2011-07-20. Olympus E-P1, Helios 58/2.

De båda objektiven ser ut så här när de sitter på en Panasonic GH2. Domiplan t v och Helios t h.

   

Så det är väl värt att rota i loppislådorna. Plötsligt dyker det upp en topplins!!

Ut å plåta!!

Postat 2011-07-21 06:57 | Läst 4790 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#111. Dagens äventyrare?? –men gårdagens de va nått!! --som Sven Gillsäter!!

Dagens äventyrare måste utföra mycket farliga äventyr för synas genom mediebruset!! –klättra högt, och brant, eller dra ut i kylan eller segla i oländiga trakter!! Gårdagens äventyrare var inte dåliga!! --de heller!! –tänker på Sven Hedins resor i Asien(1887), Sten Bergman å paradisfåglarna (1950), Rolf Blombergs film om jakt på anakonda (1954), och Sven Gillsäters reseskildringar!!

Den senare tycker jag är underskattad som äventyrare!! Gillsäter var en erkänd fotograf och medlem av de Tio. Vi tar som exempel hans bok ”VÅG FÖR VÅG, En resa bland polcirkelns djur” (utgiven på Forum förlag 1962).  I denna bok skildrar han resor i Arktiska områden, inkluderande Alaska.

Frukost med boken VÅG FÖR VÅG av Sven Gillsäter.

Boken kan du lätt köpa antikvariskt på nätet (http://www.antikvariat.net) och den är väl värd att läsa. Sven skriver lättläst, och hans strapatser, på till exempel Svalbard, går inte av för hackor. Här ligger dagens äventyrare lite i lä!!

I den här boken finns det många fina bilder, bland andra, bilden ovan där en Grizzly biter till en laxhona så rommen sprutar!! Kom ihåg kära fotovänner att det här var före kameramotorernas tid!! Sven använde mycket ofta Hasselblad kameror, och att smälla en sådan bild med en Bladare det kräver sin fotograf!! Gör om den även idag?? –med tio bilder i sekunden.

Inte lyckades jag göra det!! --då jag besökte Grizzly i Brooks Camp i Katmai, Alaska! Kolla upp mitt försök!! –ingen sprut här!!

Grizzly dinner! Canon 300D, EF 100-400/4,5-5,6L IS

Postat 2011-07-20 06:18 | Läst 6131 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#110. Gillar du att se pappersbilder?? Gå och se en utställning!! Vår utställning i Malmö??

Om du tycker om att se bilder utskrivna på papper!! --så är en fotoutställning det rätta stället att besöka!! Igår hade vi vernissage på en utställning med isbjörnar och kejsarpingviner i Malmö. Det kom ett flertal besökare för att se bilderna!! --som beskriver hur de båda djuren lever på och av vad vinterisen i Arktis och Antarktis har att erbjuda.

Fotoutställning på Scandinavian Photo Galleri i Malmö.

De flesta besökarna tyckte det var intressant att se verkliga papperskopior!!  --som man kunde granska i detalj. Det är alltid roligt att möta sin publik på en vernissage och berätta om bilderna och hur de var tagna.

Om du har dina vägar förbi Malmö fram till och med 27 augusti, så varför inte titta in och se verkliga kopior!! Här kommer en bild som inte är med på utställningen!! –du måste ju ha en bonus.

God dag! Kejsarpingviner. Canon 1D III, 100-400/4,5-5,6L IS

Postat 2011-07-19 07:47 | Läst 6519 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#109. Vernissage?? –Välkomna!! Vi bjuder på isbjörnar och kejsarpingviner!!

Idag är det vernissage på Scandinavian Photo Gallery i Malmö, kl 1400!! Välkomna!! Det blir bilder på isbjörnar och kejsarpingviner?? Allt för att ni skall tycka om de djur som lever på och av iskantens möjligheter!! De är absolut beroende av att det finns is, som bildas under vinterhalvåret i Arktis och Antarktis!!

Isbjörnen kan bara jaga sitt byte, sälen, om den ligger på isen. Den kan smyga sig på sälen uppe på isen, eller komma simmande och slå sälen från vattnet. Isbjörnen sägs vara vänsterhänt, så den måste va intelligent!!  Den kan inte fånga en säl i vattnet. Så om nordpolens is inte längre bildas på vintern så måste isbjörnen lägga om sin meny!! Isbjörnar äter också kadaver av val. Den klarar inte ta en vuxen valross, men kan då och då död en valrossunge. I nödfall äter isbjörnen fågelägg!!

Mid-night sun snack. Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS

Kejsarpingviner lägger sitt enda ägg på hanens fötter strax innan den stränga Antarktiska vintern börjar. Han står på den frusna vinterisen och bevarar ägget under den -60 gradiga vintern och det kläcks sedan i oktober. Modern kommer tillbaka med mat och sköter uppfödningen tills fadern kommer tillbaka varvid de växelföder upp ungen tills han dyker i själv. Hela processen är beroende av en vinteris som kan hålla hela kolonin, av kanske 5000 kejsare. Om isen försvinner, så måste kejsarpingvinen hitta en ny kall plats att sätta bo på!!

Lanskapet, där kolonin lever, är helt underbart. I isen finns infrusna blå glaciärberg, som lossnat från den antarktiska inlandsisen.

Har du nån mat? Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS

Om du har vägarna till Malmö idag så titta in på Scandinavian Photos affär, Östra Förstadsgatan 44.

Jag och min assistent Ninni finns där hela eftermiddagen. Välkomna!

Postat 2011-07-18 08:40 | Läst 11142 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#108. Hur skulle det va med lite svalka?? –eller klarar vanliga kameror riktig kyla å snö??

Skandinaven älskar värme?? –å sommaren är den tid vi lever upp, då solen strålar och badvattnet är skönt?? Å, skulle det inte falla in, sätter vi av till värme och fukt. Men, --så finns det galningar som älskar kylan!! --och drar precis i motsatt riktning. Snö och strapatser!! De är dem vi skall slå en koll på!! Kan de plåta med vanliga kameror??

Varför inte tänka tillbaka till den stränga vinter?? --som varit,  då man kunde köra ut och helst köra fast i snöig skog!!

Vinterkörning. Canon 20D, 17-35/2,8 L

Här yr snön kring!! --och kamera och objektiv är dyngblöta!! Man försöker ta bilder mitt i natten med fri hand. Fungerar det?? Javisst, min erfarenhet är att dagens kameror klarar mycket tuffare klimat?? --än vad tillverkarna garanterar?? Den 20D jag använde mycket förr stannade aldrig!! De vita gluggarna från Canon får man dock torka av med handduk då och då!!

När min assistent Ninni och jag skulle fira en bemärkelsedag?? –drog vi inte till Mallis utan till Island mitt i vintern!! Vi ville uppleva en riktig vinterdag mitt ute på en glaciär!! På Island frågar man inte om vädret?? --ty samma dag kan ha alla inslag, året runt. Så blev det denna dag?? --start i totalt mörker, från Reykjavik, rakt in i en snöstorm!! --så vi inte såg vägen. Väl kommen in mot landet!! --kom ljuset några timmar. Vår guide tömde trycket i de specialbyggda däcken!! --så vi kunde ta oss fram i oplogad snö ut på glaciären. Det blev en underbar upplevelse i -20C!! Canon 1D III och zoomarna 24-105 och 100-400 funkade bra, trots ett diffust snödis och hård vind över snön.  

Langjökull, Island. Rulla i snö. Canon 1D mark III, 24-105/4 L IS

Assistent Ninni och jag har gjort ett flertal resor till Arktis och Antarktis. Vi har fotograferat mycket i alla väder. Den tuffaste utmaningen för vår kamerautrustning!! --var under två åttatimmarspass i Antarktis vid Snow Hill, bland Kejsarpingviner. Här ligger man nere i snön!! --mestadels av tiden!! --i minus tjugofem grader och delvis snöstorm!! Vi hade med Canon 550D och 1D mark III och objektiven 17-35/2,8 L, 24-105/4 L IS, 300/4 L IS, 100-300/4,5-5,6 L IS. Vi använder också 1,4 och 2x förlängare!! Ingen av dessa gluggar är vädertätade!! --men de funkade fullt ut, hela tiden!! Även kamerornas batteri räckte förvånansvärt länge!! – till och med under en dags plåtande!! --vilket vanligen var upp till 1000 exponeringar eller mer.

Vill du se en del av bilderna?? Kom då till vår utställning som startar på måndag!!

 ------------------------------------------------------------------

Den 18 juli kl 14.00 - 18.00 är du välkommen på vernissage för min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm

 

Postat 2011-07-17 07:55 | Läst 6050 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa