UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#236. Rädda skogen!! --ge bort en e-fotobok!! –i Julklapp!!

All träd, inkluderande den skövlade tropiska urskogen, är en avgörande del av livsprocesserna på jorden!! Ta ett litet steg i riktning mot att rädda miljön, ge bort en e-fotobok i julklapp!!

Spara träden som tillverkar vårt livsviktiga syre.

Det moderna samhället slösar bort många träd i naturen genom att trycka böcker och tidningar. Nu finns det ett mycket effektivt alternativ till att sprida kunskap och kultur, nämligen genom elektroniska media. Distributionen av e-böckers öppnar en ny väg till konsumenten.

Hur får man då tag i e-böcker?? –och hur mycket kostar det?? Kors i taket men det är faktiskt gratis i Sverige!! Våra utmärkta stadsbibliotek lånar ut e-böcker gratis!! Gå in här och kola om du hittar din favoritbok på ditt bibliotek!! De stora nätbokhandlarna säljer allt mer e-böcker och du kan gå in hos dem och kolla vad en bok kostar.

 Själv tror jag mycket på e-fotoböcker och har producerat fyra stycken de senaste åren. Gå in och Googla mitt namn så hittar du mina e-fotoböcker, som finns på biblioteket. Logga in på ditt bibliotek och låna dem gratis!! Å du jag tror du får plats med hela ditt bibliotek i telefonen!!


Postat 2011-12-22 07:35 | Läst 3410 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#235. Julstressens offer?? –chokladkakor!! –höll de verkligen??

Fort!! –fort!! –allt skall rulla fram i affären!! Nu gäller det att få ihop mat och godis till julbordet!! Vi rusar runt som små ekorrar!! – å försöker hinna med allt till den stora dagen då tomten kommer!!

Detta gäller all stackars anställda i livsmedelsaffärerna!! –där bullas det upp massor av godis i hyllorna!! Ja, det är knappt att man kommer fram med sin stora korg. Assistenten Ninni och jag var i stor matjätten och fylle de på för att ha allt klart till resan upp i Bergslagen!!

Då hör vi en krasch!!

Lastpall med chokladkakor har gått i golvet!! Det blev en stressig stund att plocka upp dem från golvet. Vi får hoppas att de flesta kakorna inte blev stötta i kanten!!

Det är ju ingen som vill ha en God Jul stött i hörnen!!

Postat 2011-12-21 05:50 | Läst 2427 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#234. Upplösning och brus än en gång!! Hur bra är NEX-7!! –E-PL2 duger!!

Ännu en gång på tapeten!! –alla pixels!! –till vad?? –och brus i höga ISO!! --vad skall vi med 25 600 till?? Tillverkarna kommer med allt mer avancerade lösningar för att locka oss till julklappsköp??

Tre olika testgrupper har kollat vad Sony NEX-7 presterar. Alla tre är mycket kompetenta, men är naturligtvis inte helt opåverkbara av tillverkarna?? Den mest omdiskuterade siten är DxOMark, som har många förespråkare. De kommer fram till att NEX-7 har ett färgdjup av 24.1 bits och dynamiskt omfång av 13.4 ev. Den har också en 1016 ISO gräns för brus. De två första siffrorna är utomordentligt bra värden för en APS-C sensor. Den övre acceptabla gränsen för brus är också mycket bra. Man kan säga att den här sensorn är nästan jämförbar med mellanformat sensorer.

Om DxO är mycket tekniskt inriktad, så är luminous-landscape.com inriktad mot användarvänlighet. Om DxO sätter ISO gränsen vid 1016 så är Reichmann helt nöjd med 3200 ISO. Han påpekar också att vi har ljusstarka sensorer nog om vi också använder ljusstarka objektiv. Han förordar också lite ”noise-reduction” för höga ISO. Gränsen går dock vid 12800. I sin slutbedömning är han nästan lyrisk, men påpekar en del blunders för gränssnittet.

Omfattande tester bedrivs också på dpreview.com och här kollar man också uppösningen hos sensorn med kit-linsen. Man kommer då fram till att den har 3400 linjer per bildhöjd (109 lp/mm). När man själv försöker läsa av upplösningen för deras bilder är det svårt att komma fram till den siffran, jag skulle landa på 3000 l/h. Nu borde en sensor av den här typen ge en upplösning av ungefär 4000/√2 = 2820 l/h. Det här är en upplösning som skulle vara 90 linjepar/mm. Det samma som Lumix GH2. Jag tror att dpreview är lite optimistiska i sina värderingar av resultaten. De sätter guldmedalj på denna kamera, vilket är ovanligt.

NEX-7 är säkert en mycket kompetent kamera och jag saknar bara skakdämpare inbyggt i huset, som hos Olympus. Kameran är också ganska dyr, men man får fem stycken för priset av en M9-P.

Jag har en egen favorit just nu?? --Olympus E-PL1 eller 2!! –med 14/2,5 och Leica M-motljusskydd med

 UV-filter!! --allt köpt på e-bay från Hong Kong för under 20 dollar. Hela kameran är köpt på amazon.de!! Du får en E-PL2 för 3000 kr där nu. Sluta räkna pixels, fira jul och plåta i stället!!

Postat 2011-12-20 06:57 | Läst 3827 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#233. Vilken fin insekt!! –å så dök det upp en gepard!!

Naturfoto är en fråga om det avgörande ögonblicket!! –det gäller att alltid vara beredd på det oväntade!! Då finns det inte tid för fokusering!! –då gäller det att ha autofokus!! –gamla trötta händer och ögon hinner inte med!!

Vi hade inte sett någon gepard ännu på vår tur i Serengeti. Chaffisen, som var en utmärkt ”wild spotter”!! --hade på känn att de skulle möjligen finnas gepard nära en liten bäck. Det var mitt på dagen!! --och varmt, så djuren dricker vatten till lunch!! Chaffisen stängde av motorn!! –det blev tyst och vi spanade. Det var grönt och fint nära vattnet!! –jag såg en sländeliknande  insekt på ett strå!! –kunde bli en bra bild. Man går inte ut ur bilen när det är högt gräs!! --så det blev fokusering på långt håll med Canon 20D och EF100-400 mm zoomen. Plötsligt dyker ett större djur upp bakom gräset!! –å det är bara att trycka av!!

Serengeti 2005. Gepard och insekt. Garanterat wild och oklonad!!

En skrämd insekt och en törstig gepard på samma bild!! --gladde mig.

Geparden smög sedan omkring i gräset och gjorde utfall mot små antiloper!! --men vi såg ingen fällning av byte!! De lyckas ju fånga byte ungefär en gång av tio!! Geparden är ett otroligt graciöst djur när det hoppar och springer!!

Gepard på språng. Serengeti 2005.

Observera att pälsen i de mörka prickarna har längre hår!!

Postat 2011-12-19 07:07 | Läst 11122 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#232. Jag erkänner!! –jag tog bilden i full fart från bilen!! –tåg i farten!!

På väg från nationalmonumentet ”White Sands” till Carrizozo!! –körde jag på US Highway 70 genom staden Alamogordo mot norr. Passerade genom Tularosa och körde ut på US 54!! Bara öken hela tiden!!

Blev stoppad av en polispatrull som letade efter flyktingar från Mexico och knark. Tyckte nog jag var lite suspekt med två kameror i framsätet. En Canon EOS 1V med 100-400 och en Leica M6 35/2. De var dock artiga och vänliga, men man är ju skraj!! –för US police. Jag är dock väl påläst om hur man uppträder när man blir stoppad på vägen av dessa underliga sirener. De kan ju vara bluff och rånare i stället. Speciellt när man kör en elegant hyrbil från Arizona.

”White Sands” är en underlig nationalpark. En öken med vit sand!! –som består av gips?? Helknas men vackert!!

Växa i gips!!

Agaveväxten står sig fint!

Längs Highway 54 går järnvägen nära och jag kom ikapp ett långt tåg. Jag vevade ned rutan och höll 1V med tung glugg och plåtade genom rutan. En hand på ratten och ett öga på vägen å det andra på kameran!! –och autofokus!!

  

Stolta fana i vinden!!

I bakgrunden kunde man se den snöklädda bergskedjan med Sierra Blanca Peak (4000m).

Det här är en riktig avkrok av New Mexico och när man kommer fram till Carrizozo så vill man inte stanna!! --utan man kör rakt igenom och försöker ta sig till trevligare trakter.

Rakt genom Carrizozo.

Postat 2011-12-18 07:08 | Läst 3914 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa