UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#454. Rapport från fotoutställning i Säterdalen?? –igår!!

Naturskön fotoutställning i Säterdalens vackra grönska!! Många glada fotosidebloggare fanns med bland utställarna. Vädret var underbart, med en svalkande bäck nära utställningsplanket!!

Arrangörerna, med Peter Engman i spetsen, hade trummat ihop ett bra gäng utställare och en representant från kommunen invigde!! Lokalpressen dök upp och TV 4 hade skickat en reporter!!

Det vackra vädret hade lockat ut folk till dalen och barnen badade i bäcken. Några hittade vägen till utställningen, som blev ganska välbesökt!!

Här kommer några bilder från undertecknads kamera.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Lotteriståndets dörrar gav utställningsyta till 30 fotografer.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Några tittade även på våra bilder!!

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Sådan matte sådan åskådare!!

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

TV 4 fotografen siktar in sig!!

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Postat 2012-07-26 07:15 | Läst 3519 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#453. Ä det här naturbild?? –eller krävs det lite mer??

Vilken roll spelar naturbilden?? –i ett genomindustrialiserat samhälle?? Den skall visa vilken vacker natur vi har kvar?? –eller visa vilka svårartade problem vi har att hålla den bevarad?? Säkert båda!!

Behöver vi då alla bilder som  bara är artbeskrivningar?? –nej, sådana har vi redan fullt av i uppslagsverken!! –som till exempel av den här typen!!

I några fall så ger bilden information om vilken natur som utgör dess omgivning. Som i det här fallet.

Det är alltid roligt att se bilder där det händer något och sådana bilder som man inte har sett förut. Kanske det kan vara en så enkel sak som en landande fågel!!

Den viktigaste uppgiften för en naturfotograf är att upplysa allmänheten om missförhållanden i naturen. Så att var och en förstår att man kan göra en insats som förbättrar förhållandena i naturen. Ett exempel kan vara att visa hur isbjörnarna under vissa tider av året får leva på tång i stället för säl, därför att isen inte finns i områden som värmts upp av ”växthuseffekten”.

Tänk efter vilken roll du vill spela i naturfotografins uppgift??

Postat 2012-07-25 06:53 | Läst 4386 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#452. Svinstian som blev en lekstuga?? –för små och stora!!

För nästan 100 år sedan var många anställda vid SJ!! –som fixade tjänstebostäder. Det här huset byggdes 1917!! –å svinstian också?? Då fyllde den sin uppgift?? –å det fanns ett utedass i dess anslutning??

Idag är det andra tider!! --speciellt för SJ!! --ty få har en hushållsgris och det samma gäller utedass. Men husen består, trots många generationer av förändringar. Det hyser nu sin fjärde generation sedan 1950, och är året-runt-stuga för stressade 08or. Svinstian har blivit lekrum för barnen!! --och dasset del av en verkstad, som har fyra generationer av verktyg samlade!! --som i ett hembygdmuseum. Den flitige överbanmästaren som köpte stället på femtiotalet, byggde till ett stort garage. Det blev också en tillbyggnad för en vedbod.

Jag tänkte i min enfald att jag skulle gör en arkitektonisk dokumentation!! --i bild!! --av hur boa ser ut idag. Väggfotografi är ju i tiden?? Panasonic GH2 och Sigma 30/2,8 användes sent på kvällen, för att bli av med skuggorna från den eviga solen!! –denna sommar.

Svinens dörr satt under fönstret.

Postat 2012-07-24 07:19 | Läst 7119 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#451. Fotoflanör i kransorten!! –eller handlarens betydelse!!

Fotoflanören dokumenterar ju det urbana livet!! –så frågan är om man kan vara fotoflanör i en kransort?? –med bara sådär 700 pers?? –jo men visst!! –det kan man om man inte bryr sig om regler!!

I centrum för ett litet samhälle kan det finnas en handlare om man har tur. Riddarhyttan har den fattbara fördelen av att ha en handlare som driver den gamla Konsumbutiken, som fanns innan!! –i det en gång så blomstrande gruvsamhället. Han har inte haft tid att byta ut juldekorationerna än?? –men å andra sidan sätter han ut mat till kundernas hundar?? Skulle andan falla på så kan man få en kopp kaffe!! –gratis och sitta ute på den enkla uteserveringen. För de flesta kunderna är dock butiken en träffpunkt!! --där man språkar med vänner genom bilrutan!! Nu kommer inte alla med bil!! –utan många äldre kommer med sin rullator!! –eller några kommer på cykeln!!

Den lilla kransorten är ju dock nästan totalt beroende av bilen!! –ty järnvägen är sedan länge nedlagd!! –och busshållplatsen står ju inte för några större bekvämligheter!!

Det finns dock en fantastisk fördel med att bo en liten ort nära naturen!! –man kan få en kantarellmacka tillverkad av assistent Ninni!! –med svamparna plockade på den egna skogstomten!!

Postat 2012-07-23 07:37 | Läst 4094 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#450. På besök i verkligheten?? –eller fotoflanör en vanlig lördag på landsbygden!!

Hon skall nog handla mycke!! –sa mannen utanför mataffären!! När assistent Ninni tog varuvagnen!! Han tog en cigg innan han skulle in å handla?? Säkert sa jag!! –som inte har haft hand om kassan, på länge!!

Vi är på besök i verkligheten, närmare bestämt i Bergslagen!! Här skiner solen och mellan turerna ned till badet med barnbarnen och besöken i café Lokstallet måste man ju inhandla mat till gänget i huset. Alltså iväg till dagligvaruaffären!! --i centalkommunen (liten med ungefär 4000 pers).

Då gäller det att vara fotoflanör för en stund!! --och det var då jag bytte några ord med lokalbefolkningen!! Här är några ögonblick från Skinnskatteberg den 21/7 2012.

Postat 2012-07-22 08:55 | Läst 3579 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa