UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#510. Hej fotoflanör!! –ä int dä här den perfekta flanörkameran??

Fotoflanören vill ha en liten, lätt, snabb kamera!! Den skall passa i jackfickan?? –å den skall vara beredd på ögonblicks start!! Den här kameran passar nog in här?? –just utkommen på Kölnmässan!!

Nu kan man ju hävda att det duger med kameran i mobilen?? –men det tycker inte jag!! Mobiltelefonen är för smal och har avtryckaren är på fel ställe!! Man kan inte byta objektiv på en mobil?? Friheten att plåta gatufoto är att ibland vill man ha en normalglugg och en annan dag vill man ha vidvinkel??

Den fotoflanör jag är?? --vill dess utom kunna sätta ögat i handen!! –ja, jag vet, assistent Ninni tycker ibland jag har tummen där!! Då kan jag se med kameran både högt och lågt. Det är faktiskt så att jag mycket sällan ser genom kameran då jag fotoflanerar!! Då vill jag ha vidvinkel och ganska mycke pix!! --så jag kan ”kroppa” och komponera i datorn!! Ja, jag vet det får man inte för HCB´s anhängare!!

Därför tyckte jag att idealgluggen dök upp här om dagen!! –Olympus Body cap lens 15/8!! –bara 9 mm tjock!! Det kan väl inte va något att ha?? –bara bländare 8 och ingen autofokus?? Jag skall beställa ett!! –jag tror man kan förfokusera. Bländare 8 är ok på en kamera med bra 36 DIN??

Var skall jag sätta den gluggen!! –på vilken m4/3-kamera som helst!! –men det skulle inte sitta fel på den nya Olympus E-PM2!! –med samma sensor som i OM-D!! Men så såg jag att man säljer ut E-PM1 för 2500 å då sitter en zoom på gratis!! Eller skall man ställa sig i kö på konkurs-EXPERT på lördag å se om de säljer en billig E-P3??

Det får bli en nyligen tagen flanörbild, som bonus!!

Lund 2012. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5

Postat 2012-09-20 07:20 | Läst 3507 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#509. Fotoflanören undrar?? –har Leica M nu mognat?? –till en vanlig digitalkamera!!

Leica M kamerorna ”from the past”?? –var ikoniska instrument för bildkonstnärer!! –kopplingen mellan hjärna – öga – hand –bild!! Det gav en frihet att rör sig i livet?? –och fästande momentet på silveremulsionen!!

Det var då det?? –den digitala tidrymden vi nu lever i!! --skapar nya metoder att fånga den allt snabbare livsandan?? Apparaten vi skall telefonera i är inte längre en telefon?? –det har en app i en kommunikationsdator!! –med bildsensor?? –i många fall lika effektiv att fånga en bild?? –som de gamla silver-kamerorna var!! Dessa datortelefoner har skapat en helt ny värld av appar för att fånga det riktiga momentet av liv?? Det betyder att nästan alla kan ta bilder?? –hundratals per dag!! För att landa hos vänner i molnet!!

De traditionella kameratillverkarna måste fatta situationens allvar!! --eller strykas från ”stock-market”?? Det har gjort det?? –alla tillverkar ”app i telefoner” för bildskapande?? Den sista att satsa på traditionella kameror var Leica!!  --i tron att de skulle överleva på nostalgi!! Det gick genom att byta film mot CCD ship!! –en tid?? –men sedan kunde man inte matcha DIN-styrkan hos moderna CMOS ships??

Så den sista att krypa till korset med ”live view”?? – blev Leica!! NU!! --kan vi se ”avgörande moment”-fotografer hålla upp sin Leica M!! --som en väldoftande blöja!! –precis som alla andra telefonfotografer?? Nu har visserligen Leica lånat en ”tittstrut”!! --för att se den elektroniska bilden!! Samma gamla strut som sitter på min simpla Olympus E-PL1 tusenkroners-kamera!! För första gången kommer Leica fotgrafen ha möjligheten att se (elektroniskt) genom det dyra objektivet?? –han satt på kameran. Leica M har inga unika egenskaper!! --som inte redan finns hos andra kameror!! Det vill säga!! –välkommen Leica M bland alla andra ”telefonkameror”.

Så fotoflanören undrar?? –hur skall man nu välja?? –mellan Leica M och t ex Olympus E-PL5?? –de är i stort tillräckligt bra?? Det är nog bara en fråga om status, och pengar?? –men knappast förnuft!!

Lund 2012. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5.

Postat 2012-09-19 07:06 | Läst 3753 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

#508. Extra, extra, katastrof?? -det blåser i Skåne! –höststormar på väg??

Nordpolens vinterisar smälter allt mer på sommaren!! –enligt kvällstidningarna påverkar detta klimatet i norra hemisfären?? Så nu kan vi skylla det blåsiga vädret i vårt land?? –på växthusgaserna??

Det är ju något man kan fundera över?? –det är inte så där glasklart?? –men så visade assistent Ninni mig en bild hon tog härrom dagen!! Då blev allt klart för mig?? –ingen tvekan om att höststormarna har kommit till Skåne!!

Postat 2012-09-18 06:57 | Läst 3342 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#507. Fotoflanören drömmer!! –vid en kopp kaffe??

Tiden är ur led?? –nyheterna haglar om nya kameramodeller?? Alla de stora tillverkarna måste komma med nya modeller till mässan i Köln. Olympus idag och Leica i morgon, nytt, nytt, …….??

Sittande här med en enkel kopp kaffe på fikastället!! –kom man att fundera över hur vår konstiga konsumtionssamhälle ser ut?? Tillverkarna vill att vi skall tänka på det här sättet?? –min gamla kamera är för omodern och inte skarp nog för gatubilder?? Gå och köp en ny kamera!!

Min kamera är ok!! Men kanske skulle det vara ide att köpa en gammal flanörkamera!! --bland de som nu inte är moderna längre?? Har du sett att man kan köpa en Olympus E-PM1 med kit-lins för två och fem?? Kameran Sony NEX-7, som är mycket bra, kan du också köpa till väl nedsatt pris!! Å du kan sätta vilken glugg du vill på båda kamerorna.

Så läs med kritisk blick!! --vad de nya kamerorna har?? --och jämför med den kamera du har idag. Jag är tveksam om de nya ger mer möjligheter än de jag redan har nu. Men det är kul att följa utvecklingen.

Efter fikat flyter inspirationen till och det blir en flanörbild:

Lund 2012. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5

Postat 2012-09-17 07:07 | Läst 4038 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#506. Berlinmuren, när den faller!!! –far och son rapporterar!!??

Historiska händelser upplever man inte var dag?? –men när Berlinmuren revs?? –då var vi på plats!! –med kameror!! –min son och jag!! Mitt i natten?? –på ostsidan?? –bland soldater?? –med bulldozers!!

Farsan vi åker ner till Berlin å kollar när muren faller?? –jag blev jätteglad när min 18-åriga son kom med förslaget!! –ja!! --vi packa direkt in kameror och förnödenheter i den gröna Saaben?? –inköpt i Phoenix 20 år tidigare!!

Nyheterna hade kommit på TV om att den förhatliga Berlinmuren höll på att rivas!! Det här var nutidshistoria!! –det förstod jag!! Men att se det med egna ögon och det med sin son det var något att se fram mot??

Assistent Ninni gav sin tillåtelse med tvekan?? –hon ville nog komma med och hålla ett öga på sonen?? –men i stället fick hon fortsätta att operera ögon på lasarettet i stället!! Det blev en mammafri resa och det var nog så spännande för sonen.

Bil-färga-bil resan till Berlin gick i ett swish!! –å vi tog in på ett hotell i västdelen av stan. Direkt på eftermiddagen laddade vi kamerorna, M4 och M6 med Summicron 35/2 och Summilux 50/1!! –med 3200 ASA film i färg och svartvit. Nere vid muren nära Brandenburger Tor!! --kunde Jan krypa genom muren in på ostsidan!!

Berlinmuren januari 1990.

På baksidan av riksdagen kunde man banka loss bitar av muren!! Vi hade hammare med oss!!

Vi gör ett större hål. På ostsidan av Berlinmuren.

Det var på kvällen som det började hända saker!! Östtyska soldater började riva muren med stora maskiner!! Uppe på muren vid Brandenburger Tor stod massor med människor!!

Glada Berlinare på muren, sett från västsidan.

Berlinmuren rivs, sedd från ostsidan.

Jan och jag beslöt att skilja på oss?? –Ninni hade aldrig gått med på det?? –för att täcka mer händelser!! Vi skulle hålla oss när riksdagshuset?? –men var på båda sidor av muren?? Det var mycket spännande att vara på ostsidan!! --eftersom vi visste att Checkpoint Charlie fortfarande var stängt. Att stå där bland soldaterna när de rev muren var en oförglömlig upplevelse. Det kändes att det var en historisk händelse med alla glada östtyskar på och kring muren!!

Östtysk soldat svetsar sönder armering i muren. Foto från ostsidan.

Vi var flera dagar i Berlin och har mer att berätta och återkommer i den här bloggen. Vi har publicerat en e-bok (Berlinmurens fall, ISBN 13: 978-91-978005-7-0), som finns att låna gratis på biblioteket!!

Det finns flera bilder på nätet från den här tiden. T ex här och det är en intressant tid att se i bild. Det är historia och början på en ny tid i Europa.

Postat 2012-09-16 06:37 | Läst 6396 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa