UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3393. Rätt kamera för gatufoto??

Frågställningen är utan svar tror seniorplåtis?? –även om den ständigt är uppe på olika håll på nätet?? Det blir alltid personliga preferenser som kommer att bestämma valet??

Men det är alltid roligt att läsa vad andra gatufotografer föredrar?? Målet är ju faktiskt i stort sett det samma?? --och miljön där alla fotoflanörer rör sig är den samma?? –den urbana världen.

Seniorplåtis vill ha en kamera som är liten och lätt och passar i en hand?? –kameran skall va så liten att man kan trycka av med tummen utan att man ser i sökare?? Det skämmiga är att det finns redan en sådan grej?? –nämligen mobiltelefonen?? Det enda den inte har just nu är massor av pix?? –helst över 40 Mpix.

En kamera som kommer nära är den nya FF Sony kameran?? –och en dag blir det nog den?? –kanske?? Bäst just ny på hyllan är Panasonic GM5 med en 12 mm Olympus glugg??

Har man en riktigt gammal Leica II och gluggen Hektor 28/6.3 från 1934 så har man en nästan perfekt gatufotokamera?? Å du den behöver inte kosta allt guld i madrassen??

Länken ovan berättar om gamla och nya alternativ?? Seniorplåtis har annars ett förslag?? –gör en mix:

Varför inte en Sony a7RII och en gammal Canon 25/3.5 passad med adapter

Seniorplåtis favoritinställning på en mix av en sådan här ganska ny kamera och en gammal glugg enligt ovan skulle kunna vara så här?? Sätt över på läge manuellt M, sätt slutartiden på 1/1000 sekund och ställ in objektivets bländare på 8!! Sätt avståndet på ”zonfokus?? Nu får auto-ISO balansera exponeringen så den blir rätt. Vid dåligt ljus så kan du blända om till 4 och fortfarande ha ”brett” skärpedjup?? Om höga ISO tal uppstår ändå kan du gå över till monokrom bild efteråt i LR. För seniorplåtis är det bildens innehåll som är det viktiga i gatufoto?? –inte tekniken??

Postat 2020-10-21 07:38 | Läst 1608 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3392. Knattehockey då och nu??

Höstens knatteishockey är redan i full sving?? –och det är ju ett fint sätt att motionera?? Det var innesporten redan i seniorplåtis barndom?? –men organiserad form fanns inte??

Men skolan ordnade klassmatcher?? –å då var man ju tvungen att träna hårt?? I kvarteret var lekplatsen spolad med naturis i Karlskoga??

Hockeyträning i Karlskoga anno 1953

Observera att vi knattar, juniorplåtis till höger, fick ploga isen själva?? –och vi hade bandy griller på fötterna. Klubborna ser lite långa ut och inte fanns det hjälmar på  den tiden.

Det ser helt annorlunda ut idag?? Knattelaget i Kållered, det svårslagna laget Icebears, med 11 åringar var ut på Öckerö i skärgården och spelade match i helgen. De spelade mot Skärgårdens SK och seniorplåtis barnbarn Leo var med och spelade. Så här var han utrustad när han skulle in på plan:

Leo Bovin redo för match på Öckerö utanför Göteborg

Lägg märke till hans skyddsutrustning och helt annorlunda attityd?? Allt är mer organiserat av idrottsföreningar och hockeybanorna är konstfrusna inomhus. Det enda man kan klaga på i bilderna från matchen är att det är dåligt plogat på isen:

Matchbilder med Leo Bovin (nr 28) som gjorde flera mål i matchen

Postat 2020-10-20 07:40 | Läst 3222 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3391. På gränsen??

Vad är det som är så lockande?? –med att vara på gränsen?? Är det att vara på väg att bryta med lagen?? –eller konventionerna?? –eller rädslan att du skall misslyckas??

Spänning?? –och åter spänning?? Kan det inte vara skönt att ta det lugnt?? –koppla och njuta av ingenting??

Eller ta en kopp kaffe på gränsen?? –som här i Gamla stan??

Kaffe vid stoppskylten på Köpmansgatan i Gamla stan anno 2020-10-17

Postat 2020-10-19 07:37 | Läst 1346 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3390. Refurbished??

För fem års sedan visste seniorplåtis inte vad det betydde?? Renoverad?? –är nog ett ganska brett begrepp?? –beroende på vad som är renoverat?? Ibland står det att kameror är renoverade??

Man får väl anta att det är någon kameraverkstad som har gått igenom kameran?? Internationellt finns begreppet CLA = cleaning, lubrication and adjustment??

Som vanligt är man utlämnad till verkstadens yrkesskicklighet?? –precis som när man lämnat bilen till årlig service?? Inte tusan kan man kolla vad de har gjort?? –om man inte är bilmekaniker själv?? Men då lämnar man väl inte in den??

Gemene man får va glad om bilen eller kameran ser bra ut och funkar?? Lite så är det med analoga kameror också??  En CLA brukar innehålla enkel demontering och rengöring och inoljning. Kontroll och justering av slutartider kan ingå om det är en ok firma. I Sverige finns Analoga Kameror Stockholm där Jonas utför CLA. Om du vill betala för en större renovering får du kontakta Kanto kamera i Tokyo. De plockar sönder kameran i alla beståndsdelar och byter ut det som är utslitet?? Om inte reservdelar finns så tillverkar de desamma. Räkna med kostnad på 2000 till 10000 i fakturan. Men då får du hem en nästan ny kamera??

Det här är min senaste renoverade kamera?? –en Canon L1 med objektivet Canon 50mm 1:1.8??

Nyrenoverad Canon L1 med Canon 50mm 1:1.8

Den kostade ungefär 1000 kronor i inköp. Men då fungerade inte de långa slutartiderna och tyget i slutarmekanismen läckte som ett såll. Objektivet hade slöjbildning på en yta i den bakre linsgruppen??

Objektivet renoverade seniorplåtis själv?? –jo jag har berättat om det tidigare på FS. Den läckande ridåslutaren målade seniorplåtis över med en gummisuspension, som innehöll kol?? Den fanns att köpa på Panduro. Det har jag också skrivit om på FS. De långa slutartiderna fick Jonas på Analoga kameror Stockholm ta hand om?? --för han har mätutrustning för slutartider??

Så nu är kameran fullt funktionsduglig?? –och kostnader för kameran på bilden är under 3 laxar!!

Enligt Peter Dechert, som skrivit boken Canon Rangefinder Cameras 1933 – 68, tillverkades det bara 8000 kameror av den här modellen år 1957.  Enligt honom är det flera av dagens experter som anser att Canon L1 är den bästa modellen med ”rangefinder” som Canon tillverkat. Modellen kan kanske anses vara en av klassikerna av sin tid??

Seniorplåtis skall återkomma med en blogg där Canon L1 jämföras med en samtida analog kamera.

Postat 2020-10-18 08:11 | Läst 2162 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3389. Det hade juniorplåtis inte en aning om?? –då!!

Inte så konstigt heller?? –vem hade det?? Ja, inte hade politikerna det heller?? De gjorde många vilsna beslut?? –som ledde till ekonomisk kollaps?? –och ökade klyftor??

Folkhemmet försvann ut genom tillvaron och marknaden tog över?? –nätet tog över all info och manipulationerna av verkligheten kom fram?? Miljö och klimat är på väg mot kollaps?? –med snälltåg??

Inte kunde en vilsen tonåring år 1959 förutse vad som skulle hända?? –när han praktiserade och senare vikarierade på Öbild?? –tidningen Östgötens fotoavdelning?? Han drömde om att han skulle få resa jorden runt som reporter och fotograf??

Kopior på bilder tagna på tidningen Östgöten i Linköping anno 1959

Det var nog mest drömmar som gällde vid den här tiden?? Sista året på Vasaskolan i klass 9BA hade juniorplåtis en förstående tekningslärare?? Han tillät fritt skapande och hade förståelse för foto?? En Hasselblad 1000F följde mig i skolan ett helt år?? Det blev 50 år senare en separatutställning i Länsmuseum i Linköping??

Min tekningslärare gillade de här tekningarna:

Tekningar av juniorplåtis utförda i skolklassen 9Ba anno 1960

Idag vet seniorplåtis att det fanns många bra småbildskameror för reportagefoto på den tiden?? –bl a Canon L1 från 1958. En sådan kamera pryder de båda bilderna här i bloggen.

Postat 2020-10-17 07:51 | Läst 1944 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa