UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3788. En dag ”down under”

Det är inte alls en tillvaro upp och ned i det landet?? –det är i stället ett land fullt av charm?? –på något sätt melankoliskt sarkastiskt?? –och frimodigt utan klagan??

I det här landet finns det fantasiska möjligheter till fotografi?? –som seniorplåtis verkligen njuter av?? Vi hoppas att du skall finna spår av en unik kontinent?? –så helt olik dess antipod landet utom sig?? Eller är det så att det finns likheter??

Australien en dag 1987

Postat 2021-11-20 07:38 | Läst 1548 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3787. Varning!! –nörd stuff??

Den här bloggen vänder sig till nördar som gillar gamla kameror?? –från tiden då bilden var ett dokument?? –dvs i mitten på förra seklet?? Då ungdomarna bläddrade i tidningen Se??

För att hänga med i händelsernas centrum?? –ute i världen!! Fotograferna hade två eller tre Leica, Nikon eller Canon?? –hängande på axeln eller på magen.

Redan då var de tre drakarna de dominerande på marknaden. Contax var för de rika för det mesta. Canon kom ut med sin sista modell av spegelfri kamera 1961. Det var en Canon 7 med inbyggd exponeringsmätare och den modellen blev populär också bland amatörer, totalt såldes över 100000 kameror.

Några Canon 7 kunde köpas svartmålade från fabriken och de köptes mest av proffs. Många hamnade konstigt nog i Sverige. Troligen tillverkades mer än 100 stycken?? –men det är inte så väl dokumenterade som de svarta Leica M modellerna. En stor del av Canons arkiv förstördes i en brand. Nyligen såldes en välbevarad svart Canon 7 på LPfoto.se auktionen. Den gick för totalt 13600 kr, säkert ett bra pris. Men hur vet man att det inte är en nymålad svart Canon 7?? –de är vanliga på nätet idag. Är till exempel den här kameran på bilden en äkta Canon 7 fabriksmålat svart??

Är det här en äkta svart Canon 7 från början av sextiotalet?

Seniorplåtis har gottat ned sig i detta problem på sistone och i en blogg nästa vecka skall jag kommentera problemet att se vad som är äkta??

Man kan ju undra varför nördar, om än få, bryr sig när det finns så fina nya digitala kameror?? En förklaring kan ju va att objektiven från den här tiden duger fint att använda på dagens fina digitalkameror!! Kolla den här bilden?? –hur tror du jag tog den??

Några i Lund läser papperstidning fortfarande anno 2021-11-05

Sedan finns det ju film att köpa idag. En del fotoaffärer kan ju dessutom framkalla filmen åt dig. Å du, de gamla kamerorna fungerar fortfarande även om de är från 1920-talet!!

 

Postat 2021-11-19 08:16 | Läst 1071 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3786. Är det någon skillnad??

Har femtiofem år betytt någon skillnad?? Det är intressant att studera bilder från samma område, men tagna vid olika tillfällen?? Det ger en känsla av förändring?? –eller kanske motsatsen??

Seniorplåtis har två bilder av konsthallen i den lilla akademiska bondbyn i syd, tagna vid två olika tidpunkter?? –tidsskiljande är 55 år. Långbänken brukar i folkmun anges som folkuniversitet i byn?? –å inte utan fog för sig?? Vi känner i alla fall till en toppforskare i Australien som här lärde sig svenska flytande utan brytning på tre veckor. Han hävdade att ”The A team” var bästa språklärarna i byn??

Ljugarbänken vid Lunds konsthall fotograferad åt 1966 och 2021

Den uppenbara skillnaden är naturligtvis klädseln?? –eller vad tycker du?? Kan Du särskilja andra förändringar?? Skriv en kommentar om Du vill??

Men det kanske också finns likheter?? –en tidlös stil?? Eller vad säger Du??

Postat 2021-11-18 07:49 | Läst 1677 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3785. Hur får man fler åskådare??

Om du följer de stora fotograferna?? --så vet du att de har en stor publik på nätet?? Naturfotografernas superstar Paul Nicklen har 7.2 miljoner följare och normalt mer än hundra tusen hjärtan för en bild!!

Nu är kanske Paul en ovanligt populär naturfotograf med enorma resurser?? –som till exempel egen båt för resor i Arktis och Antarktis?? Just nu är han vid Galapagos öarna. Han är också skicklig dykare och fotograf nere i havet. Några av hans bilder av isbjörnar och leopardsälar under havsytan är helt unika.

Seniorplåtis har varit vid några av de plaster som Paul Nicklen rapporterat från?? –och naturligtvis kan inte bilderna vara i den klass som Paul visar. Vi har båda plåtat brunbjörnar som försöker fånga lax i Alaska. Kolla en bild som Paul säljer på Instagram.

Den bilden får han 69 tusen hjärtan för!! Seniorplåtis har tagit en liknande bild vid ”Brooks fall” nära den berömda Brooks Camp:

Grizzly björn i Katmai national park i Alaska 2004

Det är stor skillnad på utrustning mellan de här två bilderna. Canon EOS 300D med en zoom glugg Canon EF IS 100-400 mm  @ 400mm och F/7.1 var seniorplåtis utrustning. Paul Nicklen har naturligtvis senaste topp utrustning.

Seniorplåtis har 152 följare och får normalt ungefär 20 hjärtan för en bild. Frågan är nu?? –hur får man fler besökare??

Jag tror inte det hjälper om man går över till färgbilder i stället:

Sushi lunch med lax vid Brooks falls i Alaska 2004

Postat 2021-11-17 07:53 | Läst 1524 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3784. Färgen går igen??

Det är härligt att den gör så ibland?? –dyker upp och hittar en kompis i någon annan del av bilden?? Kan man gå och leta efter detta?? –som energisk flanör med kamera??

Faktiskt kan man träna upp det seendet?? –men det kommer nog smygande som en omedveten signal?? Om man då har inställningen att det är bättre att ta en bild för mycket än att snåla??

Färg eller monokrom gråskala?? –för egen del föredrar seniorplåtis färg i de flesta fallen?? –men är helt öppen för att göra bilder monokroma och om förstärker upplevelsen i bilden?? Här var valet enkelt med en vacker färgglatt klädd ung kvinna??

Färgharmoni i Lund anno 2021-11-05

Postat 2021-11-16 08:04 | Läst 866 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa