"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Framtiden är spegellös även för proffs

I går fick Hjärta till Hjärtas grundare Sixten Widerstedt ta emot Europeiskt Solidaritertscentrums Tacksamhetsmedalj från den polska konsuln Barbara Sośnicka under en ceremoni på Linköpings slott i närvaro av sin hustru Karin, sina barn Peter och Annika, landshövding Elisabeth Nilsson  samt vänner och arbetskamrater från Hjärta till Hjärta. Tacksamhetsmedaljen delas ut till utländska medborgare, som stöttade Polen i kampen för frihet och demokrati.

Förutom att jag höll i en del andra programpunkter hade jag även med mig en Sony A7, ett litet 40 och 90mm objektiv och en Leica M8:a med 15mm (20) att dokumentera tillställningen med. Trots att objektiven som jag använde är manuella gick det snabbt och smidig att ställa skärpan rätt med A7:an. Jag kan varmt rekommendera en liknande kombination till reportage- eller dokumentärfotografen som vill jobba utan att synas allt för mycket. Trots att jag är van att jobba med proffskameror saknade jag dem inte en endaste liten gång. Jag blir mer och mer övertygad om att framtiden är spegellös även för proffs!

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-02-28 15:46 | Läst 5591 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

The Nürnberg DefenseYou might have heard the expression: "I Was Just Following Orders" in defense for something that a person has done that are violating basic human rights. Lawful superior orders often known as the Nürnberg defense is a plea in a court of law that a person, whether a member of the army or a civilian, not to be held guilty for actions which were ordered by a superior officer or a public official.

One thing that differs democracies from dictatorships is that democracies allows it's citizens to have a freedom of conscience in such circumstances as mentioned above. The freedom of conscience and Religion is the freedom of an individual to hold or consider a fact, viewpoint, or thought, independent of others' viewpoints. Even Russia has freedom of conscience for healthcare professionals. I'm sad to say that their Swedish collegues don't have that freedom. And why should other countries listen to our politicians and organizations in democracy issues when we can't live up to basic human rights issues as freedom of conscience for our own citizens? 

"Without freedom of thought there can be no such thing as wisdom & no such thing as public liberty without freedom of speech." - Benjamin Franklin, 1722.

Text and Photo: Mikael Good

Postat 2014-02-20 11:06 | Läst 7016 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Europas skamfläckRomernas
utanförskap på Balkan är en skamfläck för EU. Förändras inte situation radikalt inom de närmsta åren kommer vi att få se ännu fler tiggare på våra gatorna och ännu fler kåkstäder som växer upp i utkanterna av våra städer.


Debatten om tiggare går stundtals het i Svenska media och diskussionsforum. Det finns de som vill förbjuda tiggeri. Men en sådan drastisk åtgärd skulle sannolikt bara leda till att tiggarna söker sig andra vägar att få tag på pengar. Det är viktigt att EU-länderna Bulgarien och Rumänien tar sitt ansvar och börjar använda alla de EU-pengarna som de fått för att minska klyftorna mellan folkgrupperna romer och rudai och den övriga befolkningen. Men även EU behöver ta sitt ansvar genom att se till så att Europakonventionen följs av alla EU-länder.

 Till vardags arbetar jag som informationsansvarig på Hjälpverksamheten Hjärta till Hjärta i Linköping. Hjärta till Hjärta är en organisation som vill vara med och förändra romernas situation på Balkan. I dag bedriver vi ett arbete bland romer och fattiga rumäner i byn Horezu Poienarilor och vi stöttar ett ABC-projekt för framförallt romska barn i Albanien. De olika arbetena bland romer som vi är med och stöttar är fruktbärande med de är ändå bara en liten droppe i det stora behovshavet. 

Vi jobbar främst med stödundervisning och med olika självhjälps åtgärder. Utbildning är ett av de effektivaste vapnen mot fattigdom och den ger fattiga romska och rumänska barn ett hopp om en något bättre framtid än sina föräldrar. Det är förvisso gratis att gå i skolan i Rumänien men skolmaterial, skolresor och annat kostar pengar som familjerna inte har. Det gör att många familjer prioriterar bort sina barn skolgång. En av förutsättningarna för vårt familjestödsprojekt är att föräldrarna gör vad de kan för att barnen ska kunna gå i skolan.

Tidningen Östgöta Correspondenten har skrivit en hel del artiklar om tiggarna. Förra hösten var de i byn Horezu Poienarilor i Rumänien tillsammans med Rickard Klerfors från Hjärta till Hjärta, i den följande länken kan ni ta del av en film från det besöket: http://www.24corren.se/?category=5017163&clip=6562842&date=latest&startTime=0m0s

Text och foto: Mikael Good 

Postat 2014-02-17 15:27 | Läst 9310 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Är du en död fisk?

Sverige vill gärna se sig som hela världens samvete! Men i Sverige får man inte följa sitt eget samvete, man ska rätta in sig i ledet och tycka och tänka som alla andra och vara en god och trogen medborgare.

Men Sverige är inte världens samvete, Sverige är likriktningens förlovade land. I Sverige är man fri att tycka precis som man vill förutsatt att man har samma åsikt som alla andra. Är du en död fisk som flyter med strömmen eller vågar du simma emot strömmen?

Bara döda fiskar flyter medströms - Christer Strömholm

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-02-14 08:41 | Läst 7721 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sony A7 - oväderskameranDet finns inget dåligt väder utan bara dåliga kläder brukar det heta. Det är förvisso en sanning med modifikation då de flesta av oss vet att det är fullständigt omöjligt att klä sig rätt på vintern. Men å andra sidan så blir våra kameror allt bättre på att klara sig i extrema vinterförhållanden.
I går tog jag med mig min 90mm M-Hexanon bestyckade A7:a ut i snöyran. Kameran och objektivet täcktes snabbt med snö och jag fick kämpa för att hålla borta de envisa små snökornen från frontglaset. Jag lyckades med bedriften och kom hem med några bilder som jag trots allt blev ganska så nöjd med och en vetskap om att både kameran och objektivet klarar av att täckas av snö. För vetskaps skull hade jag även med mig en väska som jag kunde mellanlanda kameran i mellan fototillfällena.

Det finns en del som klagar på att batteriet till Sony A7 inte håller måttet utan sugs ut allt för fort. Jag har testat A7:an i tuffa vinterförhållanden på det småländska höglandet. Trots att det vid några tillfällen varit 15-20 minusgrader när jag varit ute och flanerat har jag inte behövt byta batteri. Den enda nackdelen är att kameran blir rätt så kall att hålla i när det är kallt ute.

På min flickrsida finns fler bilder som jag har tagit med min Sony A7 och ett antal olika objektiv tillsammans med adaptrar. En del av bilderna är också i högre upplösning än vad de är här på Fotosidan om du vill studera dem på detaljnivå.

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved.

Postat 2014-02-01 10:26 | Läst 11915 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera