"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jakten på likes och följareLivet handlar inte om att jaga likes och följare eller att få många positiva kommentarer på Instagram eller andra sociala medier. Men om det gjorde det skulle jag ligga på topp. Den senaste veckan har två av mina bilder fått över 10 000 likes och 200 kommentarer på Instagram. En vanlig vecka får jag 100-200 likes och ett par kommentarer: https://www.instagram.com/mikaelgood/

Text och foto: Mikael Good 

Postat 2016-09-26 07:38 | Läst 6824 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Narnia - Lejonet ryter igen!


Förväntningarna är höga bland de drygt 200 åskådarna som står packade som sillar inne i den varma och ångande lilla konsertlokalen Sofiehof mitt i Jönköping. Om en liten stund ska stadens stolthet det melodiska hårdrockbandet Narnia äntra scenen.Jag har lyckats komma allra längst fram vid scenen och där står jag och kämpar mot den tryckande värmen och svettdropparna i panna. Men jag biter ihop, jag tänker inte ge upp den bästa platsen att bevista en rockkonsert på. Genom åren har jag fotograferat mängder av konserter och upplevt hur tusentals vilda och headbangande åskådare har tryckt mig mot kravallstaketet. Men med tanke på allt som jag fått se och uppleva har det varit värt mödan! 
 


Narnia ska snart ställa sig på scenen som har värmts upp av banden Cell 9 och Hellspray. Spelningarna som de gjorde runt om i Europa 2014 och 2015 gav mersmak och bandet beslutade sig för att göra ett sjunde studioalbum. Den 16 september släpptes deras självbetitlade studioalbum - Narnia. Ett album som fått mycket goda recensioner. Bland annat har albumet fått full pott i tyska Hardline samt i Dangerdog från USA, recensenten i Dangerdog skrev så här om albumet: ”It’s a killer with no filler”. Skivan fick 4,5 av 5 i Sweden Rock Magazine. Enligt många av deras fans som troget följt dem sedan starten 1996 är deras självbetitlade album Narnia deras jämnaste och bästa skiva hittills. 


När bandet kommer ut på scenen möts de av ett öronbedövande jubel och redan från första riffet är publiken med på noterna. De sjunger med och applåderar både de klassiska och nya låtarna som levereras med energi, tryck och glädje. Bandet bjuder på klassiker som Long Live the King och Living Water men även på ett par låtar från den senaste plattan som Messenger, Reaching for the Top och I Still Believe som med sina folkmusikvibbar för tankarna till Gary Moore's skiva Wild frontier. Den sistnämnda låten har stor hitpotential och kan mycket väl bidra till att Narnia hittar nya fans. 


Christians röst har blivit djupare och taggigare med åren och han ömsom morrar, väser och smeker fram orden. I mitt tycke är han bättre än någonsin. Christian far fram som en dunderladdad Samuel Ljungbladh på scenen och trots en krånglande röst levererar han som den showman han är. Han bjuder stort på sig själv och gör allt för att få med publiken på noterna. Mot slutet av spelningen kör han en improviserad kosackdans till publikens stora glädje. Scenen på Sofiehof är liten och det är kanske en anledning till att de andra i bandet inte kan ta ut svängarna.Med sina gitarriff väver bandets härförare Carl-Johan Grimmark ihop en blytung ljudmatta mot det stenhårda betonggolvet. Ibland kliver han fram och levererade gitarrsolon av allra högsta klass till publikens stora glädje. Carl-Johan är en av de bästa gitarristerna i Sverige och han kvalar lätt in i det internationella toppskicket. Han spelar med lätthet och självklar pondus som bara riktigt stora gitarrister har, men till skillnad från många av de stora hårdrocksgitarristerna är han ingen självupptagen diva utan står tryggt med bägge fötterna på jorden.Martin Härenstam och Andreas "Habo" Johansson gör som vanligt ett mycket bra jobb och är en självklar del av Narnias patenterade ljudbild, Jonatan Samuelsson som vikarierar för Andreas Passmark stod för ett stabilt basspelande och hjälpte även till med sången. Även om lejonet har tappat sin man så ryter det igen och visar med all önskvärd tydlighet att Narnia fortfarande är en kung att räkna med på den melodiösa hårdrockstronen. På det hela taget levererar Narnia en riktigt bra konsert och med sitt digra låtmaterial och några fler uppträdanden i bagaget som tajtar ihop bandet är de snart redo att erövra världen och de större scenerna.


Har du chansen tycker jag definitivt att du ska passa på och se Narnia under deras turné som kan komma att ta dem till Brasilien, Mexico och USA. På sin hemsida kommer de att lägga upp information om kommande spelningar: http://narniatheband.com/ I den följande länken kan du se bilderna från Narnias spelning på Sofiehof i Jönköping i större format: https://www.flickr.com/photos/chasid68/albums/72157673105462792
 Text och foto: Mikael Good


Postat 2016-09-25 17:30 | Läst 8038 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En djupdykning i minnenas arkivBarnen och jag är förkylda och hemma från skola och jobb. Jag utnyttjar tiden till att sortera upp bilder, anteckningar och artiklar som jag skrivit. Sedan 2004 har jag varit på en hel del reportageresor runt om i världen. Många bilder och texter har publicerats i olika medier och en del har även översatts till tyska, engelska, norska och finska!

När jag tittar på bilderna kan jag inte låta bli att le över alla fina minnen och alla medmänniskor som jag har fått möta och skriva om. Jag är full av tacksamhet över att jag har fått vara med och ge dem ett något lite bättre liv genom de gåvorna som Gud har gett mig. Jag hoppas att jag ska få möjlighet att göra fler reportageresor och på så sätt få vara med och tjäna fler utsatta medmänniskor. Men fram till dess får jag fortsätta att dyka i minnenas arkiv och fiska upp ett och annat kärt minne och dela med mig av det.

Ett av de mest uppskattade reportagen som jag gjort handlar om ryska Lisa som jag mötte i St Petersburg för ett par år sedan. Det publicerades i Junia Magasin och har haft över 40 000 inklick i mina bloggar. Men framförallt fick det vara med och bidra till att att en ung kvinna som inte hade någon framtid fick tillbaka både hopp, livskraft och framtidstro: http://chasid68.blogspot.se/…/12/en-trygg-famn-for-lisa.html

Text och foto: Mikael Good 

Postat 2016-09-09 12:35 | Läst 7519 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera