"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

För många bra bilder är positiva problem för migJag är mycket självkritisk vad gäller mina egna bilder. Trots självkritiken har jag ändå märkt att högen av bra bilder har vuxit märkbart de senaste åren. Tidigare år har högen vuxit med 4-8 bilder per år men nu har siffran mer än fördubblats. När jag går igenom bilder brukar jag sortera upp dem i tre högar. En för dåliga bilder, en för hyfsade och en för bra. De dåliga bilderna är helt enkelt dåliga, de hyfsade är bra bilder som inte lämnar några avtryck efter sig och i den sista högen lägger jag bilder som lämnar avtryck efter sig på ett eller annat sätt. Att högen med bra bilder har vuxit är ett positivt problem men som med alla problem så  ställer det till det lite för mig. Det gick nämligen mycket fortare att gå igenom bilder tidigare när jag kunde sortera bort fler! :) Tids nog kommer jag att publicera en del av bilderna som jag har lagt i den bra högen. Men vis av min egen erfarenhet väljer jag att hålla på dem lite längre än vad jag gjort tidigare. Precis som med ostar mår bilder bra av att lagras!

Du har väl inte missat att jag tar upp en del ämnen som inte riktigt lämpar sig för Fotosidans blogg i min blogg med namnet Les Grands Moments. Denna gången ger jag mig på ett rykande hett ämne: Låt rätten till vård gå hand i hand med rätten att följa samvetet

Text och foto © Mikael Good

Postat 2014-03-28 15:21 | Läst 4545 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jesus in DisguiseEvery picture tells a story. This is the story of this picture. The man come from Romania and he belongs to the roma (tigani) minority. He came to Sweden to get a job and earn money so that he could support his sick children in Romania. He didn't get a job so he had to start begging for money so that he can get enough money for his trip back to Romania and hopefully some extra money so that he can buy some extra food and clothes for his children when he come back to them again.

Most people ignore the beggars. I usually try to make contact with them. It´s hard for me to speak with them cause they hardly speak anything else then Romanian or Bulgarian and they often don't know how to write or read. I think that it is important that we see them and try to do something about their situation. I work as an PR officer for the Swedish NGO Heart to Heart in Linköping and we try to change the situation for Roma and Rudari people in Romania, both through direct projects as individual help, school projects and through advocacy.

I looked him straight in the eyes when I kneeled down in front of him and took the picture. And I got that funny feeling that I looked straight in the eyes of Jesus. I took his hands and said God bless you. But I believe that I was the one that was most blessed by our meeting  outside a Swedish store. "The dying, the cripple, the mental, the unwanted, the unloved they are Jesus in disguise" - Mother Teresa.Text and Photo: Mikael Good

Postat 2014-03-22 14:49 | Läst 10014 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I morse var jag med i Nyhetsmorgon på TV4Klockan 07.45 den 17/3 var jag med i nyhetsmorgon på TV4 och pratade om mina erfarenheter av att vara föräldraledig och vilken attityd som jag stötte på från min chef.Om du vill läsa artikeln som låg till grund till min medverkar i Nyhetsmorgon på TV4 så för den följande länken dig dit: Livets bästa investering

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-03-17 10:53 | Läst 9504 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Jönköping blev hårt bombat under kriget

I början av 1990-talet pluggade jag på Högskolan i Jönköping. Förutom mina studier var jag även engagerad i studentkårens arbete som studentinformatör. Det kom några utbytesstudenter från USA till högskolan och jag blev ombedd att guida dem runt i staden. När jag hörde att de kom från Chicago blev jag eld och lågor! Nu skulle det snackas blues på allra högsta nivå tänkte jag. Men tyvärr var amerikanerna inte så vidare värst historiskt bevandrade och de hade inte en aning om vem Howling Wolf eller Muddy Waters var...

Jag tog med dem på en guidad tur i centrala Jönköping och jag berättade att staden hade fått sina stadsprivilegier 1284. Amerikanerna blev först djupt imponerade av stadens ålder men när de tittade sig omkring blev de allt mer tveksamma över mina uppgifter. Till sist ställde en av kvinnorna frågan:
- Varför finns det inte några gamla byggnader om staden är så gammal, de flesta husen ser faktiskt ut att vara byggda ganska så nyligen?
Frågan var i allra högsta grad berättigad. Jönköping var en av de svenska städerna som drabbades extra hårt under 60- och 70-talets rivningshysteri och därför fanns inte så mycket av den gamla bebyggelsen kvar. Gamla fina kåkar med mycket snickarglädje revs för att ge plats åt grå könlösa betongkolosser i socialistisk klassicistisk stil (sockerbagarstilen) eller DDR jugend som stilen lite skämtsamt kallas.
Jag funderade en stund på mitt svar och till sist sa jag.
- Jönköping blev hårt bombat under andra världskriget och därför finns det knappt något kvar av den gamla stadskärnan.
Givetvis förstod de inte mitt skämt. Men trots sin historielöshet förstod amerikanerna att det säkerligen var amerikanska plan som bombat Jönköping sönder och samman under kriget och de undvek fortsättningsvis att komma in på ämnet.

Bilderna i bilspelet tog jag på Kålgårdsområdet i Jönköping. Kålgården var ett trevligt innergårdsområde som revs för att göra plats för lyxiga bostadsrätter i mitten av 1990-talet. I många svenska städer har rivningshysterin avstannat och gamla byggnader renoveras varsamt och inkluderas i stadsbilden. I Jönköping fortsätter tyvärr rivningshysterin och nya byggnader i DDR jugendstil uppförs fortfarande... Om du har en smarttelefon eller ett pekdon kan du se bilderna på den följande länken: Ghost Thown

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-03-14 09:13 | Läst 9146 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

This is my home town - Husqvarna

Vi som har fotografering som hobby eller yrke missar ofta att dokumentera vår egen hembygd. Det kanske beror på att det är lätt att bli hemmablind och att det är lättare att få inspiration när man är på resande fot.


Gränna is a dead end

Med tanke på att det brukar vara bilder från vår hembygd som blir intressantast för omvärlden i framtiden är det lite märkligt att det inte är fler fotografer som dokumenterar sin hembygd. Visst det är många som streetar på med gatufoto, men i den genren är det människorna som är i fokus och inte miljöerna. När jag är ute på mina vandringar i Huskvarna har jag i stort sett alltid med en kamera och det har resulterat i en hel del bilder genom åren. Jag har samlat några av dem i ett flickralbum med namnet: "This is my home town - Husqvarna".


Varvsstaden Huskvarna

Många har redan varit inne och tittat på mina bilder från Huskvarna. Vem vet, kanske kan mina bilder vara med och göra lite extra reklam för bygden? Någon som är på genomresa kanske stannar till i Huskvarna av ren och skär nyfikenhet efter att han sett mina bilder. Stannar ni till i Huskvarna då ska ni givetvis passa på att äta den lokala specialiteten kebab. Huskvarna har världens godaste kebabsås och den godaste kebaben på den här sidan av Bosporen.

Ni som "slösurfar" med mobilen kan ta del av bilderna i bildspelet om ni klickar på den följande länken: http://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157640003096945/

Text och foto: Mikael Good

Postat 2014-03-07 12:11 | Läst 8332 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa